Biserica adventistă din Slobozia nu a reușit să-i înduplece pe consilierii locali
Biserica Adventistã de Ziua a Șaptea din Slobozia a fost înființatã în Septembrie 1979. Serviciile religioase s-au desfãșurat pânã în anul 1996 în clãdirea din Str. M. Kogãlniceanu. În 1990 Primăria Slobozia le-a atribuit o suprafață de teren pentru construcția bisericii. Aproximativ 1.700 de m.p. Dupã circa 5 ani de lucru la noua construcție, în 16 iunie 1996 a fost datã în folosințã clãdirea din Bulevardul Chimiei. De-a lungul anilor, această suprafață de teren s-a „umflat” precum o gogoașă, suprafața ocupată de reprezentanții bisericii ajungând la 3.060 de m.p.
Astfel că, Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea – Conferința Munteni a transmis în urmă cu câteva luni o adresă Primăriei municipiului Slobozia prin care solicita modificarea suprafeței de teren atribuite de Primărie în anul 1990. La suprafața actuală ocupată, de 3.060 m.p..
Dacă suprafața de 1.700 de m.p. a fost dată în 1990 în folosință cu plată, acum Primăria a inițiat un proiect de hotărâre prin care propunea transmiterea în folosință gratuită a întregii suprafețe de teren.
Proiectul de hotărâre a fost intens dezbătut în ședința Consiliului local de săptămâna trecută, mai ales de către membrii Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului care au dat aviz nefavorabil proiectului de hotărâre.
„Dumnealor și-au făcut o măsurătoare cadastrală acolo, cu un inginer agreat de dumnealor și a rezultat că în incinta împrejmuirii acestei biserici sunt 3.060 m.p…. Aceștia solicită întreaga suprafață să le-o atribuim în folosință gratuită. În comisie noi nu am fost de acord cu punctul de vedere din proiectul de hotărâre. Se vede și din lucrarea cadastrală că a fost inclusă o suprafață de peste 300 m.p. care a avut destinația de parcare. (…) Părerea mea este că și noi ar trebui să facem o măsurătoare, să vedem care este adevărata suprafață care ar trebui să rămână la ei, iar restul suprafeței să o elibereze și să rămână în folosință publică. Propun să respingem acest proiect de hotărâre, să le atribuim în folosință gratuită atât cât este necesar, plus necesitățile imediate, dar nu întreaga suprafață”, declara consilierul Emil Constantinescu.
Amețeala din actele municipalității cu privire la suprafața ce aparține de fapt Bisericii a fost moștenită și de actualul executiv. Acum un an și jumătate, însă, lucrarea de cadastru a fost recepționată, constatându-se anumite diferențe.
„Există niște documente date de administrația de dinainte de 1992, până la apariția legii 69/1991, a administrației publice locale și niciodată nu s-a făcut o verificare amănunțită a suprafețelor respective. Trebuie să vă spun că aveți dreptul de a respinge proiectul, dar și dreptul de a-l modifica. Să constate suprafața care nu le-ar fi necesară, parcarea publică… (…) Biserica a introdus în împrejmuire și suprafața cotei indiviză de la blocul G6, ceea ce nu este corect și atunci ea rămâne în domeniul public”, spunea primarul Gabi Ionașcu.
Minute în șir s-au pronunțat numai cifre, diverse suprafețe, care ar rămâne în domeniul public, care ar trebui lăsate bisericii, la Vest, la Nord, la Est sau la Vest. Până la urmă, sătui de haosul creat și revoltați de afirmațiile domnului Ambruș, șeful serviciului de urbanism, cum că ar trebui să li se acorde fără doar și poate toată suprafața de teren în folosință gratuită, așa cum și altor biserici li s-a dat, consilierii au respins proiectul de hotărâre. Un singur consilier a fost pentru… Radu Paros.