Dezbatere publică la Ciulnița, cu Clean Tech Internațional, fabrica de făinuri proteice
Luni, 2 martie, la Căminul cultural din comuna Ciulnița, a avut loc o dezbatere publică, organizată de Clean Tech Internațional, dezbatere necesară în procesul de obținere a acordului de mediu pentru realizarea unor investiții la fabrica de făinuri proteice.
Fabrica de la Ciulnița procesează numai produse de origine animală, categoria a III-a, exclusiv de la abatoarele de păsări, fiind singura unitate din România, de capacitate mare, care poate să sterilizeze, să ecologizeze aceste subproduse de origine animală.
Așadar, Clean Tech Internațional a elaborat un plan de investiții și modernizări ce se va defășura în mai multe etape consecutive, pe parcursul următorilor ani. Acest plan de investiții vine și ca urmare a faptului că această companie are o nouă echipă de management și a devenit parte dintr-un grup internațional cu o experiență vastă și cu o înaltă expertiză tehnică în fabrici similare din Uniunea Europeană, fiind o verigă importantă în industria abatoarelor de păsări.
După investiții, linia de pene și termo-oxidorul ar trebui să fie automatizate complet, iar linia de carne va fi complet automatizată și calibrată. A doua etapă a planului presupune modernizări pentru care a fost obținut certificatul de urbanism în decembrie 2018. Compania deține toate avizele necesare pentru obținerea autorizației de construire, urmând să obțină și acordul de mediu. Acest ultim document este necesar în vederea depunerii dosarului complet, pentru obținerea autorizației de construire și demararea lucrărilor. Implementarea etapei a doua va dura aproximativ un an de la obținerea tuturor autorizațiilor.
A treia etapă a întregului proiect va consta, în primul rând, în înlocuirea procesului de control al emisiilor dezagreabile, apelând la o nouă tehnologie care va elimina termo-oxidorul și va adăuga o nouă stație de epurare, pe lângă multe alte facilități.
„În 2019 au fost investiți peste 2 milioane de euro, pentru 2020 avem aprobat un buget de investiții de 8,5 milioane de euro, iar pentru 2021 sunt aprobate alte 5 milioane de euro. O parte din acești bani, peste 10 milioane de euro, vor fi investiți pentru protecția mediului și pentru protecție sanitar veterinară. (…) Vor fi realizate bazin de ape pluviale, conectat cu stația de epurare, instalare de biofiltru pentru emisii, o parcare și spațiu de depozitare pentru produsul finit, două filtre de spălare pentru camioane, spațiu de depozitare pentru produse vrac, extindere clădire birouri, bazin suplimentar pentru depozitarea grăsimilor”, spunea Marius Vlădescu, directorul executiv al Clean Tech Ciulnița.
Eliminarea emisiilor în aer este elementul cheie în toată această discuție. Este binecunoscut faptul că atât în zona Ciulnița, dar și în Slobozia, au existat perioade în care, pe timpul producției, emisiile din aer erau prezente în ambele localități, iar disconfortul olfactiv era ridicat, oxidatorul termic nefuncționând așa cum trebuie.
Reprezentanții societății susțin că vor face investiții majore în acest sens. Practic, se va schimba instalația de oxidare termică, care tratează emisiile în aer, cu o altă instalație, emisiile trecând din aer în apă, fiind decontaminate prin biofiltrare, astfel încât apa rezultată care va intra în stația de epurare să fie la parametri. Așadar, se promit tehnologii noi, eficiența noilor filtre urmând să fie de 98% de eliminare a emisiilor.
Marius Vlădescu spunea că fabrica de făinuri proteice a fost oprită, preventiv, 50 de zile pe an, timp de o oră și 55 de minute, în momentul în care condițiile meteo (vânt, presiune atmosferică) arătau faptul că emisiile ar putea ajunge în zonele menționate. Mai precis, linia de pene s-a oprit.
Deși au existat reclamații privind mirosul, fabrica de la Ciulnița a fost închisă o perioadă scurtă, însă din cauza nerespectării capacității de producție și a modului în care se făcea transportul. Redeschiderea a fost făcută abia după ce s-au anulat toate contractele cu abatoarele și s-au încheiat contracte noi, prin care aceasta a limitat cantitatea de livrare zilnică, astfel încât să se încadreze în cele 200 de tone pe zi, iar transportul nu a mai fost în sarcina Clean Tech, acesta fiind suportat de către abatoare.
„Dispoziția închiderii fabricii a venit din cauza depășirii capacității de producție. A fost autorizată în 2011 pentru o anumită capacitate. Timp de 8 ani de funcționare a fabricii nu s-a făcut nicio revizuire a acestei autorizații și, natural, capacitatea a fost depășită. Un al doilea motiv a fost că în această autorizație transportul era plătit de către Clean Tech, aspect reglementat ulterior prin anularea și refacerea tuturor contractelor cu abatoarele cu care lucram”, a explicat reprezentatul fabricii de la Ciulnița, Marius Vlădescu.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, Laurențiu Ghiauru, a încercat să explice tuturor celor prezenți că APM este prezent la această dezbatere doar ca să să preia întrebările, observațiile celor prezenți. Totodată, a subliniat faptul că atât timp cât reprezentanții societății vor respecta toți pașii nu vor fi probleme.
„Așa cum am reușit să-i închidem o dată, o să-i închidem și a doua oară dacă nu-și fac treaba”, a spus Laurențiu Ghiauru, care a adăugat faptul că „prin ceea ce vor face acum, la investiția pe care o fac, mi-e greu să cred că vor greși. Se modifică procesul tehnologic. Numai studiul de impact a durat patru-cinci luni. Deci durează. (…) Noi cerem toate documentele necesare care stau la baza emiterii acordului de mediu și care pot să argumenteze anumite condiții impuse (…). Când vom elibera acordul de mediu vor fi 30 de zile puse la dispoziție, prin lege, pentru contestații argumentate”, a spus Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, Laurențiu Ghiauru.
De la momentul închiderii, fabrica a avut numeroase controale, atât de la autoritățile locale cât și cele centrale, motiv pentru care a elaborat un plan de măsuri, care implică, automat, și investiții.
„Banii investiți anul trecut au automatizat complet fabrica. Operatorul nu mai are niciun fel de impact asupra modului în care aceasta funcționează. Am stabilit împreună cu autoritățile, ca să nu mai fie niciun fel de suspiciune la adresa fabricii. În momentul în care vântul bate spre oraș se oprește linia de pene. Am avut cazuri în care au existat plângeri că miroase în oraș deși noi eram opriți de 24 de ore, cu ambele linii. Firma nu mai obține profit cu aceste porniri și opriri repetate, motiv pentru care dorește să dea drumul la aceste investiții, dar nu înainte de obținerea acordului de mediu, care este parte integrantă a dosarului pentru obținerea autorizației de construcție și singura care lipsește pentru demararea lucrărilor. Am mai depus documente pentru un nou transformator, iar săptămâna viitoare vom depune documente pentru noua stație de epurare. Sper ca, în maxim un an, să fie totul nou și să nu mai provocăm niciun deranj. (…) Gândiți-vă că 10 milioane de euro merg doar în protecția mediului, fără un alt beneficiu decât acela de a nu produce deranj”, a conchis Marius Vlădescu.