Ialomița: Comunitățile rurale accesează fonduri pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai
Consiliul Județean Ialomița a contribuit, prin Agenția de Dezvoltare Intercomunitară, la achiziția unui buldoexcavator cu accesorii, în vederea dotării Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul UAT Traian.
Valoarea proiectului a fost de 400.678,00 lei, din care 200.000 lei – finanțare nerambursabilă din cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală Ialomița 2019, iar 200.678 lei a fost suma suportată din bugetul UAT Traian.
În cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 17 ianuarie, primarul comunei Traian, Năstase Fănel, a apreciat acest program inițiat de președintele C.J. Victor Moraru și susținut de Consiliul Județean Ialomița, considerând că este foarte benefic localităților din mediul rural.
„Achiziționarea unui astfel de utilaj nu cred că ar fi fost posibilă fără acest sprijin. Sunt foarte multe localități care beneficiază de acest program, indiferent de culoarea lor politică, și este un lucru bun. Am reușit, pe final de an, să ne punem la punct și pe această zonă a situațiilor de urgență, iar în afară de acest utilaj am reușit din bugetul local să achiziționăm și o cisternă, dotată cu tub pentru stingerea incendiilor care ar putea avea loc la nivelul localității, până la intervenția echipajelor de la ISU, având în vedere că de la Slobozia până la Traian sunt circa 30 de kilometri”, a transmis primarul localității Traian, Năstase Fănel.
De asemenea, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a vorbit despre schimbările climatice, despre necesitatea prevenției, dar și despre dotarea localităților cu utilajele necesare pentru ca intervențiile pentru combaterea unor fenomene periculoase să fie făcută în termen cât mai scurt.
„Utilajul achiziționat este unul multifuncțional și sunt foarte multe momente când pot să apară probleme, ninsori, viscol, tornade, așa cum am avut anul trecut, de exemplu, trei tornade, inundații, sunt câteva dintre fenomenele meteorologice care ne pot afecta și noi va trebui să intervenim. Este de preferat ca fiecare localitate să aibă un astfel de utilaj multifuncțional, iar dacă nu se poate, la nevoie să se ajute între ele. (…) Noi am finanțat acest proiect cu 200.000 lei și vom finanța în continuare astfel de proiecte, chiar dacă inițial am sprijinit financiar în special proiecte de infrastructură. (…) Suntem astăzi la al doilea proiect la Traian, fiind binecunoscut faptul că echipa de la Traian este deschisă la accesarea de fonduri, fie europene, naționale și județene. Este una dintre cele mai dinamice administrații din județ, dacă nu cea mai dinamică din mediul rural, și îi felicit pe toți cei care au contribuit”, a spus Victor Moraru.
La acest moment sunt depuse 49 de proiecte la ADI, 32 fiind făcute prin PJDL 2018, cu o valoare de peste 4,2 milioane lei. Pentru 2019 au fost depuse 28 de proiecte, toate fiind acceptate și finanțate. În total, în 2018 și 2019 au fost depuse 60 de cereri de finanțare, 49 fiind finanțate, iar 28 de proiecte finalizate.
„Încercăm să finanțăm și în acest an acest program de dezvoltare locală. Este un an destul de complicat din punct de vedere al repartizării bugetare de la nivel central. Până la acest moment, fără să avem date foarte exacte, Consiliul Județean Ialomița a primit cam cu 600 de miliarde lei mai puțin față de 2019. Nu vom renunța la niciun program dintre cele inițiate de Consiliul Județean, vom face analize atente și sperăm să găsim soluții pentru a rezolva toate problemele pe care Consiliul Județean Ialomița le are, să finanțăm în continuare PJDL prin ADI, să finanțăm programul pentru încurajarea natalității, premiile de excelență, sportul, iar dacă ne va permite bugetul, să finanțăm și alte programe pe care sperăm să le inițiem. Felicit administrația de la Traian și le transmit un mare BRAVO, sincer, pentru programele europene pe care le derulează, de circa 10 milioane lei, pentru că știu cât de dificil este și va fi încă 10 ani de acum încolo, ani de responsabilitate și asumare”, a adăugat Victor Moraru.
De asemenea, în aceeași zi, la Miloșești, a fost făcută o vizită la forajele realizate pentru sistemul de alimentare cu apă, proiect implementat tot prin ADI Ialomița.
Valoarea proiectului a fost de 287.125,84 lei, din care: 168.987,10 lei – finanțare nerambursabilă din cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală și 118.138,74 lei – suma suportată din bugetul localității Miloșești.
„Prin 2006 a fost depus un proiect pentru alimentarea cu apă a comunei. A început finanțarea pe Ordonanța 7 prin 2009, am reușit prin 2014 – 2015, dar cu puțurile forate la vremea respectivă nu am continuat, apa nefiind bună. Era foarte sărată și nu puteam furniza apă potabilă cetățenilor. După anumite analize, am ajuns la concluzia că trebuie să forăm alte puțuri, la alte adâncimi. Am făcut un proiect în acest sens, care acum a ajuns la final. (…) Primul foraj a fost pentru explorare, să vedem dacă apa este potabilă, analizele au fost făcute, apa având anumite deficiențe dar care se pot remedia. La momentul de față s-au finalizat toate cele trei fântâni, s-a făcut recepția la momentul respectiv, iar acum așteptăm să primim autorizația de funcționare pentru rețeaua de apă din comună”, a transmis primarul comunei Miloșești, Nelu Chițoiu.
Viceprimarul comunei, Titi Mangiurea, spunea că apa din aceste foraje este „într-un grad permisiv de potabilitate, însă sunt câteva neclarități”.
„Am început să facem clorinarea necesară. Din cauza conductelor vechi, pe unde a circulat apa din celelalte puțuri, au ieșit la analize depășiri la conductivitate și fier. Sperăm ca după procedeele de tratare să putem oferi o apă potabilă de calitate”.
În satul Tovărășia există apă potabilă, însă la Miloșești și Nicolești sunt probleme, care se vor rezolvate cam peste trei luni.
„Este unul dintre cele mai sensibile proiecte, pentru că discutăm de apa potabilă. Beneficiari sunt 1.962 de cetățeni în Miloșești, 445 în Nicolești. (…) Felicitări echipei de la Miloșești. Aparent, realizarea a trei foraje este simplă, dar lucrurile nu sunt chiar așa. În opinia mea, (…) potabilizarea apei nu este atât de simplu de realizat.(…) Dar este o apă care se poate potabiliza. (…) Eu vă doresc succes și să dați de niște specialiști care să vă configureze o stație de tratare, să vă spună etapele de tratare, iar în final să aveți o apă potabilă”, a spus Victor Moraru.
În zona Miloșești se lucrează și la Drumul Județean 102 H, un drum cu mari probleme de cel puțin șase ani de când s-a intervenit asupra lui și nu s-a finalizat, pierzându-se în jur de 3 milioane de lei după ce constructorul a intrat în faliment. Totul s-a reluat aproape de la zero. Primul proiect a fost finanțat prin PNDL, însă contribuția Consiliului Județean a fost foarte mare. De exemplu, proiectul era de 200 de miliarde lei, iar prin PNDL erau alocați 40, restul fiind de la Consiliul Județean… Noul proiect este realizat tot prin PNDL.
„Acest drum a fost abordat greșit de la început. A trebuit să refacem toată documentația, am reluat expertizarea, studiul, proiectul tehnic și am adus acest drum în situația de a fi finanțat și finalizat. Am solicitat să se intervină mai rapid în zona de interior a localității, unde drumul este aproape impracticabil, însă constructorul mi-a explicat că trebuie să decoperteze circa 60 de cm, iar în această perioadă ar deveni chiar total impracticabil acest drum. Se lucrează între Miloșești și Reviga, este pregătit pentru asfalt, iar imediat ce vremea va permite se va asfalta, apoi se va intra în intravilanul localității Miloșești. Sperăm ca până la finalul acestui an, prin septembrie, acest drum să fie finalizat în cele mai bune condiții”, a spus președintele Consiliului Județean.
De asemenea, în comuna Sudiți, au fost finalizate recent două proiecte, tot prin ADI: ,Teren de sport multifuncțional”, cu o valoare de 249.687,39 lei, din care: 200.000,00 lei – finanțare nerambursabilă din cadrul PJDL Ialomița 2019, iar 49.687,39 lei – suma suportată din bugetul UAT Sudiți și ,,Modernizare stradă Preot Gheorghe Decu”, cu o valoare de 326.283 lei, din care: 200.000 lei – finanțare nerambursabilă din cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală Ialomița 2018, iar 126.283 lei – suma suportată din bugetul UAT Sudiți.
Președintele Consiliului Județean Ialomița a participat și la ședința de finalizare a proiectului ,,Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Săveni”. Valoarea proiectului a fost de 223.800,00 lei, din care: 200.000,00 lei – finanțare nerambursabilă din cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală, 23.800,00 lei – suma suportată din bugetul UAT Săveni.