Ialomița: O femeie prefect. Manea Tonița este noul reprezentant al guvernului în teritoriu
În după amiaza zilei de vineri, 13 decembrie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care o nominaliza ca prefect al județului Ialomița pe doamna Manea Tonița.
Manea Tonița va exercita, cu caracter temporar, în condițiile legii, funcția publică de prefect al județului Ialomița, în locul lui Gigi Petre.
Manea Tonița a mai ocupat funcția de subprefect al județului Ialomița, fiind numită în respectiva funcție publică în noiembrie 2016 (în locul subprefectului Marin Constantin), fiind schimbată din funcție în martie 2018 cu subprefectul Tudor Vali Silica.
Prefectul județului are 50 de ani și a lucrat la Casa Judeţeană de Pensii Ialomiţa.
Prefectul a fost învestit în sistem videoconferință
Luni dimineață, 16 decembrie, prefectul a fost învestit în funcție într-un mod diferit față de alte acțiuni de acest gen, respectiv în cadrul unei videoconferințe susținute de la centru de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela. Ministrul citea ordinul, iar noii prefecți din țară depuneau jurământul.
Manea Tonița a fost secondată de actualul subprefect al județului Ialomița, Tudor Vali Silica, de șefii unor structuri din cadrul MAI și ai unor instituții deconcentrate. În sală s-au mai aflat președintele PNL Ialomița, Gheorghe Tinel, președintele PNL Slobozia, Gigi Manea (soțul doamnei prefect), secretarul general al PNL Ialomița, Dragoș Soare, dar și președinta organizației de femei a PNL Ialomița, Ecaterina Cornescu.
Așadar, Manea Tonița, cea care a fost în 2016 primul subprefect femeie, acum este și primul prefect femeie.
Ministrul Afacerilor Interne le-a transmis noilor reprezentanți ai guvernului în teritoriu „un gând bun, mult succes și i-a asigurat de toată susținerea în misiunea pe care o vor îndeplini în funcția publică. Totodată, le-a transmis salutul premierului Ludovic Orban.
„Vreau să mulțumesc pentru numirea mea în funcție, în primul rând premierului Ludovic Orban, precum și Guvernului României, reprezentanților PNL, tuturor membrilor, și presei pentru modul profesionist în care s-a raportat de fiecare dată la mine, indiferent unde m-aș fi aflat. Vreau să spun că voi fi alături în orice problemă de dumneavoastră, de reprezentanții autorităților locale, împreună cu colegii din Instituția Prefectului și cu reprezentanții structurilor județene. Mulțumesc frumos”, a transmis Manea Tonița, la scurt timp după depunerea jurământului.
Președintele Consiliului Județean, Victor Moraru: „Dacă ai o problemă cu o persoană, nu trebuie să demolezi o instituție”
Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, s-a arătat indignat de faptul că învestirea noului prefect a avut mai mult un caracter politic și mai puțin instituțional. Acesta a declarat că nu a fost invitat la ceremonie, iar din punct de vedere instituțional nu este în regulă.
„Nu vreau să fiu răutăcios, chiar nu vreau, dar vedeți cât de important este noul prefect dacă președintele Consiliului Județean, care se presupune că are cele mai multe voturi, să presupunem, chiar dacă a fost ales indirect, nu a fost invitat la momentul acesta de promovare al prefectului. Gândiți-vă și dumneavoastră cum se construiesc instituții. Eu l-am invitat de fiecare dată pe domnul Tinel… Dar după doi ani în care am constatat că nu a răspuns niciunei invitații, sigur că e aiurea să tot inviți și să nu răspundă. Dar l-am invitat. Acum vorbeam despre numirea prefectului. Un moment festiv, la care ar fi trebuit să fie cel puțin președintele Consiliului Județean, dacă nu și primarul municipiului, viceprimarii, vicepreședinții Consiliului Județean… Politic, poate nu ar fi trebuit să fie nimeni, pentru că este o instituție apolitică. Dar, tocmai că a fost politic…O aiureală după părerea mea. Dar, mă rog, dacă așa se dorește. Dar să nu fie invitat președintele Consiliului Județean… Că-l cheamă Moraru, Vasilescu…(…) Oricine ar fi făcut aceste invitații, eu cred că oricum l-ar fi invitat pe președintele Consiliului Județean Ialomița. De la orice partid ar fi fost, el trebuia să fie prezent acolo. Așa cred eu. Noi la fiecare ședință de Consiliu Județean invităm prefectul. Reprezintă o instituție importantă a județului. Că îmi place, că nu îmi place…, asta este o altă problemă. Nici nu trebuie să îmi placă mie. (…) Dar instituțional nu trebuie să demolăm aceste instituții. Să nu credeți că mie îmi convine tot ce se întâmplă în instituțiile din subordinea Consiliului Județean, dar dacă am o problemă cu o persoană, nu trebuie să demolezi o instituție. Și nu e în regulă. Iar dacă nu suntem atenți, instituția se poate demola din interior”, a declarat Victor Moraru.