10 sfaturi pentru siguranță
Campania ”10 PENTRU SIGURANȚĂ” continuă în școlile ialomițene. Polițiștii, însoțiți de reprezentanți ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au mers în unitățile de învățământ atât din mediul urban cât și rural, unde au purtat discuții interactive, pentru a le reaminti elevilor cum să se ferească de pericole.
Interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, anturaj, bullying și consecințele acestuia, pericolele de pe stradă, la școală și despre cum se pot proteja, au fost doar câteva dintre subiectele pe care polițiștii le-au dezbătut cu elevii și cadrele didactice.
De asemenea, prin jocuri interactive, concursuri, întrebări și răspunsuri, dezbateri și simulări pe tema prevenirii consumului de alcool și de droguri, copiii au primit sfaturi pentru nota 10 la lecţia siguranţei.
- Ai grijă la grupul de prieteni. Spune „NU” dacă aceștia îți propun să faci lucruri care te pot afecta negativ pe tine sau pe alții din jurul tău!
- Fii atent la prietenii virtuali și informațiile pe care le postezi / transmiți pe internet și pe rețelele de socializare!
- Nu te lăsa păcălit de „bunele intenții” ale necunoscuților sau de oferte „unice” doar pentru tine din surse pe care nu le poți verifica!
- În drumul tău spre școală sau spre casă respectă mereu regulile de circulație!
- Ține-ți mereu în buzunarul interior banii sau telefonul mobil!
- Nu te lăsa „încătușat” de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive!
- Refuză implicarea în munci sau activități ilegale!
- Focul nu reprezintă un mod de distracție!
- Nu provoca prin modul de comunicare sau prin comportament și nu răspunde la provocări!
- Apelează la sfatul unui adult (părinți, profesori, consilieri) atunci când te afli în dificultate!
Până pe data de 20 septembrie, echipe mixte din cadrul structurilor M.A.I. vor merge în unitățile de învățământ, atât din mediul urban cât și din mediul rural, pentru a discuta cu elevii, părinții și cadrele didactice în vederea identificării de soluții pentru problemele anterioare și prevenirea comportamentelor care ar putea afecta siguranța în școli.