Ialomița și Călărași. Secretarul de stat în MADR, Daniel Crunțeanu: „Evoluția proiectelor privind infrastructura de irigații este îmbucurătoare”
Stadiul proiectelor din zona infrastructurii secundare de irigații, pe submăsura 4.3, din județele Ialomița și Călărași, a fost tema discuțiilor din cadrul unei noi runde de întâlniri dintre reprezentanții OUAI-urilor și ai instituțiilor implicate în acest proces, printre care MADR, ANIF, AFIR, Prefectură, OCPI, care a avut loc vineri, 12 iulie, la sediul Direcției Agricole Ialomița.
Astfel de ședințe de lucru, dublate de vizitele în teren, sunt de un real ajutor celor care au proiecte în implementare sau care sunt la început de drum.
„Am constatat, în urma analizei cu colegii mei de la nivel central, că evoluția acestor proiecte este îmbucurătoare. Atunci când am început aceste întâlniri cred că aveam 6 sau 7 proiecte finalizate. Astăzi putem spune că avem 31 de proiecte finalizate, 41 de proiecte la nivel național din cele 192 care au fost selectate și contractate până acum sunt deja cu lucrări efectuate între 10 și 60%, iar restul sunt pe parcurs cu documentațiile pentru a fi aprobate, în diferite etape ale achizițiilor, că vorbim despre achizițiile de PT, fie că vorbim despre achiziția principală de lucrări”, a declarat secretarul de stat la MADR, Daniel Crunțeanu.
Cu o zi înainte de această întâlnire a avut loc și o primă verificare în teren a acestor proiecte, respectiv mai multe Stații de Punere sub Presiune (SPP) din Ialomița și Călărași, la OUAI Prundu, Chirnogi, Ciocănești din județul Călărași, iar în Ialomița au fost văzute patru investiții, la OUAI Aliseo și Viitura.
Potrivit secretarului de stat, ritmul lucrărilor este bun, iar în perioada următoare se vor verifica și alte OUAI din țară unde sunt proiecte în implementare.
Discuțiile cu reprezentanții OUAI-urilor au scos în evidență faptul că unele proiecte aflate în implementare au un parcurs bun, însă sunt și organizații care întâmpină probleme, în principal cu executanții lucrărilor, proiectele rămânând astfel într-un stadiu incipient, până la reluarea procedurilor de achiziție. Unii executanți ai lucrărilor nu au respectat proiectele tehnice, alții au intrat în insolvență, alții au acceptat să participe la licitații cu prețuri foarte mici pentru a câștiga, iar acum descoperă că „nu le mai iese nimic” și nu mai merită afacerea, lăsându-i cu ochii în soare, alții merg cumva la limită. De asemenea, sunt întâmpinate probleme în realizarea proiectelor tehnice, unii proiectanți și consultanți preluând multe proiecte, fără a avea capacitatea de a le finaliza la timp.
Cu toate aceste probleme, oarecum inerente, termenele asumate de beneficiari sunt optimiste, iar stadiul proiectelor este încurajator. Cel puțin în județul Ialomița. De multe ori, aceste probleme apar în principal din cauza lipsei de comunicare. Însă, de când au fost inițiate aceste întâlniri, în care se discută aplicat fiecare proiect în parte, rezultatele se văd.
În perioada următoare vor fi continuate vizitele în teren la celelalte proiecte care sunt în diferite stadii de execuție, iar astfel de întâlniri, care în prezent sunt pe submăsura 4.3, vor fi extinse și pe submăsura 7.2 pentru primării și, de ce nu, pentru altele, pentru a mări ritmul de execuție al acestora.