Ialomița: 120 de copii din Roșiori, Coșereni și Sinești au primit tratament stomatologic de la cabinetul mobil “Zâna Merciluță”
120 de copii din comunele Roșiori, Coșereni și Sinești din județul Ialomița au primit tratament stomatologic de la primul cabinet stomatologic mobil care asigură prevenție și tratament copiilor de la sate “Zâna Merciluță”
Între 11 și 13 iunie, cabinetul stomatologic mobil „Zâna Merciluță” și o echipă de doi medici dentiști voluntari a vizitat trei sate din județul Ialomița unde timp de trei zile, echipa formată din medicii dentiști Asma Battah și Anca Alegică din București, cu experiență în tratamentul stomatologic al copiilor, au efectuat proceduri de prevenție orală și tratament de carie folosind infrastructura cabinetului stomatologic mobil care aparține și este gestionat de asociația Merci Charity din București, în cadrul proiectului Zâna Merciluță.
Din datele colectate din aceste două sate, a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 3,6 dinți/copil, peste limita superioară a mediei europene situată între 0,5 și 3,5 dinți afectați de cariile dentare la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății. „Copii din satele vizitate suferă din cauza lipsei pesonalului medical pentru a-și trata problemele dentare. Cabinetul stomatologic mobil vine în ajutorul acestor copii cu personal specializat în tratarea copilului și cu oferirea de servicii stomatologice gratuite.”, a declarat dr. stomatolog Asma Battah, medic voluntar în proiect.
Numai 11% dintre copii au declarat că au mai fost la medicul stomatolog și 77% dintre copii prezentau carii dentare atât la dinții temporari cât și la cei permanenți. Echipa a efectuat 603 de proceduri dentare în valoare de 56.305 ron (calcul efectuat folosind tabelul de prețuri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din pachetul de tratament dentar pentru fiecare copil).
În județul Ialomița, în 2014, 35 de cabinete de medicină dentară au încheiat contract cu Casa Județeană de Asigurări Ialomița1 la o populație de aproximativ 260.000 de locuitori. Numai în aceste 35 de cabinete, copiii pot beneficia de pachetul de bază pentru medicină dentară la care au dreptul conform legii, număr insuficient și distribuție geografică insuficientă în raport cu nevoile populației.
În cadrul acțiunilor derulate în județul Ialomița, 120 de copii au beneficiat de o sesiune de educație pentru sănătate orală derulată în clasă, în care medicii dentiști voluntari le-au arătat copiilor cum se efectuează un periaj corect. Toți copii au primit gratuit pastă și periuță de dinți. Dintre aceștia, 101 copii au fost consultați și tratați în cabinetul stomatologic. Echipa proiectului a introdus datele despre intervențiile efectuate în “Aplicația cabinetelor și unităților medicale mobile”, dezvoltată pentru gestionarea pacienților cabinetului stomatologic mobil, monitorizarea accesului la servicii de tratament stomatologic în zonele rurale și a afecțiunilor dentare cel mai des întâlnite și valoarea intervenților acordate. Dezvoltarea aplicației a fost posibilă cu sprijinul Fundației Vodafone România și compania românească de dezvoltare de software Tremend.
Despre cabinetul stomatologic mobil “Zâna Merciluță” și asociația Merci Charity
Asociația Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este acordarea de sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și pe termen lung are ca obiectiv crearea unei rețele de cabinete stomatologice mobile și promovarea soluțiilor de medicină mobilă.
Website: www.zanamerciluta.ro