Ialomița: Rezultatul votului arată că PSD rămâne încă pe primul loc, iar PNL se apropie, la 4% diferență. Rezultate alegeri europarlamentare 2019
După închiderea urnelor a fost cutremur în România. Și la propriu și la figurat. Vrancea s-a cutremurat, pe la ora 21.40, magnitudinea înregistrată fiind de 4,1 grade, iar rezultatul electoral anunța cutremure succesive pe scena politică.
După o campanie electorală haotică, pe parcursul căreia au fost abordate mai mult teme naționale și mai puțin legate de alegerile care urmau să aibă loc, în care partidele de la putere au mizat pe mesaje electorale țintite asupra „realizărilor” de pe ultima sută de metri, neluând în seamă valul de nemulțumire manifestat de cetățeni cu privire la acțiunile lor de dinaintea campaniei exact pe aceste teme, dar și cu privire la comportamentul unor lideri, partidele de opoziție au reușit să câștige detașat atât cu ajutorul președintelui, cât și în urma „votului de blam” dat partidelor de la guvernare. Atât PSD cât și ALDE puteau să aducă și „luna de pe cer”, că oamenii nu au mai fost dispuși să le gireze, asta după bâlbâielile liderilor, cel puțin din ultimul an, și aroganței lor. Practic, rezultatul dezastruos al PSD a venit din cauza conducerii, în principal, iar al ALDE, prin ricoșeu…dar mai usturător. Plus plecarea cu sutele a „pesediștilor buni” la PRO România, fapt care a contat foarte mult.
La nivel național, dar și în Diaspora, oamenii au votat pe oricine altcineva numai PSD și ALDE nu. Au votat până și UDMR… Parcă nici electoratul tradițional al celor două partide nu a mai reacționat așa cum se așteptau liderii. Unii chiar „i-au lucrat” pe aceștia cu zâmbetul pe buze… Și ar mai fi multe aspecte de analizat. În plus, problemele apărute în Diaspora, cu secțiile de votare, au acutizat mult problema. O serie de greșeli grave de strategie electorală a dus, așadar, la un rezultat greu de digerat pentru PSD și ALDE.
Pe de altă parte, PNL a obținut un scor istoric. Pentru prima dată a reușit să obțină un rezultat peste 20%. Și asta datorită președintelui țării, care a mizat pe referendumul pe justiție, dar și pe summit-ul care a adus la Sibiu toți liderii europeni. Deci votul masiv a venit în principal pe acest fond, și mai puțin ca urmare a muncii de campanie dusă de liderii din teritoriu, de membri sau de candidați.
Un rezultat spectaculos, obținut „din online” și materializat pe buletinul de vot, a fost la USR-PLUS. Până nici ei nu s-au așteptat la un astfel de scor. Însă dacă ne gândim la acțiunile „rezistente” ale „tinerilor frumoși și liberi”, rezultatele au fost oarecum previzibile. Asta chiar dacă au apărut doar în campania electorală prin județe, iar mulți nu știu pe unde își au sediile sau cine sunt președinții pe plan local.
Un rezultat oarecum bun a fost obținut și de PMP, care prin Traian Băsescu a reușit să treacă de pragul electoral.
În județul Ialomița, PSD rămâne încă principalul partid politic, scorul obținut arătând însă cât a pierdut prin plecarea unor membri la PRO România, cât și incapacitatea de a-și rezolva unele probleme care mocnesc din interior.
PNL Ialomița nici nu visa să se situeze pe locul II, la mică distanță de PSD, de 4 procente. Conducerea județeană a tot purtat războaie mediatice cu PSD în toți acești ani, însă nu au avut vreun efect până acum. Acest rezultat le va da clar „aripi”.
Pe locul III, surpriză! Alianța USR-PLUS. Pe locul IV vine PRO România, care a reușit să rupă, în special de la PSD, aproape 9% din electorat, iar PMP reușește, neașteptat, să ducă ALDE pe un loc inferior.
Rezultate alegeri europarlamentare Ialomița. Așadar, în județul Ialomița, din cele 94.227 de voturi valabil exprimate, 29.539 au fost pentru PSD (31,35%), urmat de PNL cu 25.609 (27,18%). USR – PLUS a obținut 14.400 de voturi (15,28%), iar PRO România 8.425 de voturi (8,94%). PMP a reușit să strângă voturile a 5.647 de cetățeni (5,99%), iar ALDE nu reușește să strângă 5%, având 4.248 de voturi (4,51%). Nu trebuie neglijat faptul că cei trei independenți au obținut împreună peste 2.500 de voturi în Ialomița, iar PRO Demo (Cătălin Ivan, plecat și el din PSD) a atras 624 de votanți. Iar UDMR a obținut în Ialomița 712 voturi… PSR – 676, iar UNPR – 682.
Condamnarea cu executare a liderului PSD, Liviu Dragnea, i-a destabilizat luni, 27 mai, pe social-democrați, asta și după eșecul înregistrat în alegeri. Însă, până la alegerile prezidențiale din noiembrie, au timp să se regrupeze. Asta dacă PSD nu se va dezintegra..ca partid.
Citește și: Ialomița, la coada clasamentului privind prezența la urne. Alegeri europarlamentare și referendum