Norica Nicolai (ALDE): Nu poți trimite la Bruxelles oameni care nu au niciun fel de experiență în domeniu
Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, s-a aflat sâmbătă, 6 aprilie, în municipiul Fetești, cu ocazia deschiderii sediului ALDE din localitate, dar în special pentru a sta de vorbă cu o parte a locuitorilor, la invitația lui Dorel Iosif, președintele Organizației Municipale Fetești, și a lui Ionel Gae, președintele ALDE Ialomița.
Norica Nicolai a susținut și o conferință de presă, în cadrul căreia a abordat mai multe teme de actualitate, atât naționale cât și referitoare la activitățile din Parlamentul European.
Norica Nicolai este de părere că la Bruxelles lucrurile au scăpat de sub control, fiind, în opinia acesteia, cea mai rea perioadă din ultimii 30 de ani pentru Uniunea Europeană.
„În aceste condiții, și eu, și partidul, am hotărât că este nevoie de prezența, dar mai ales de experiența mea în această materie. Este un parlament atipic în raport cu celelalte parlamente, și ca proceduri de negociere, pentru că noi nu avem majoritate, minoritate, noi permanent suntem într-o formulă de negociere pe toate dosarele pe care le avem și îți cam ia aproape un an să înveți regulamente, comportamente politice, atribuții… ori o schimbare de tratat, Lisabona și probabil Shengen, despre care se vorbește, va fi o schimbare foarte dificilă. Nu poți trimite la Bruxelles oameni care nu au niciun fel de experiență în domeniu, oricât ai fi de bine intenționat, de frumos ai vorbi, dacă nu cunoști drept european nu prea ai nicio șansă să ai rezultate. Și vă spun din proprie experiență și din faptul că cel puțin în acest mandat sunt eurodeputatul care a avut 10 rapoarte, toate legislative. Al unsprezecelea a fost pe pescuitul recreativ, pe care am reușit să-l promovez ca disciplină în politica comună de pescuit (…)”, spunea eurodeputatul ALDE.
Norica Nicolai este de părere că Europa ar putea fi a treia putere mondială, însă riscul foarte mare de dezmembrare a acesteia anulează clar șansa oricărei țări de a reprezenta ceva.
Norica Nicolai a mai vorbit și despre comportamentul unor lideri politici europeni, despre calitatea acestora, care i-a îndepărtat de oameni, comportament regăsit și la nivel național.
S-a mai discutat despre evoluția justiției din România și UE, despre unele ordonanțe din România, despre statul de drept și mecanismele de cooperare, despre corupție și lipsa unei politici comune legată de reacții, subliniindu-se ferm faptul că MCV-ul trebuie de îndată denunțat, fiind contrar tratatelor europene, despre ingerința factorului politic în justiție, dar și despre euroscepticism.
Totodată, europarlamentarul a discutat despre situația Codruței Kovesi, privitoare la desemnarea în funcția de procuror european, runda din 11 aprilie fiind, în opinia acesteia, blocată și probabil reportată pentru toamnă.
„Procedura pe care noi am agreat-o a fost ca o candidatură să fie depusă individual, să nu dăm posibilitatea statelor membre să facă lobby politic pentru a impune un candidat. De aceea, am decis ca oricine îndeplinește condițiile impuse de regulament să se poată înscrie. Dacă politicienii din România ar fi citit aceste regulamente nu și-ar mai fi permis să spună că e treaba României. Nu, nu e treaba mea, este treaba doamnei Kovesi, pentru că dacă ar fi fost treaba mea ca stat ar fi însemnat, voalat, o formă de lezare a independenței acestui magistrat, pe care noi îl dorim foarte independent la nivel european. (…) Doamna Kovesi a avut o prestație, și o spun ca jurist, în comisia LIBE, jalnică. Jalnică profesional. (…) Acolo trebuie să ai niște competențe profesionale pe care doamna Kovesi nu le-a dovedit. Habar nu avea de modul în care funcționează Eurojust-ul, habar nu avea de ce am reușit până acum să avem pe ceea ce numim noi cooperare consolidată… Răspunsurile erau clar servite dinainte, iar la una a fost și penibilă că și-a scos un bilețel pe care avea răspunsul, care a fost și singurul pe care l-a dat în engleză, că așa l-a avut scris, pe când candidatul Germaniei, dar mai ales candidatul Franței, au fost deosebiți. Cunoșteau mecanisme europene, cunoșteau tratate, știau despre ce e vorba. (…) Sunt interese. Competența și independența sunt vorbe clamate de oamenii politici pentru a lua fața. În realitate, cineva, Germania, își dorește acest mecanism în ideea de a ține statele de estul Europei în mână. (…) Ei au dorit să pună mâna pe putere, iar doamna Kovesi era cel mai bun personaj care le-ar putea servi interesele. Doamna Kovesi este un instrument foarte bun de execuție. (…) Franța a înțeles și nu politizează așa cum face România și a anunțat că nu se implică, dar speră ca să fie selectat candidatul lor. Dacă ar fi fost desemnată în acest mecanism de negociere, ar fi fost triumful mediocrității în Uniunea Europeană”, a subliniat Norica Nicolai.
Europarlamentarul a vorbit și despre pachetul pe mobilitate, cel cu transportatorii, fiind catalogat „o golănie”, un fel de „dumping social”, care are în prim plan niște interese oculte, dar și despre alte subiecte.
Norica Nicolai este de părere că alegerile europarlamentare au devenit mult mai importante pentru cetățeni și vor veni la vot pentru că le pasă de Europa.
ALDE și-a propus să obțină 5 mandate de europarlamentari, însă „se poate și mai mult și mai puțin”, în raport de modul în care se va reuși mobilizarea cetățenilor la vot prin prezentarea candidaților.
Norica Nicolai susține că, în viitorul mandat, va depune eforturi pentru a-și convinge colegii din Comisia de pescuit să aloce fonduri europene în valoare 5 milioane de euro pentru finanțarea pisciculturii din România și va încerca „să-și ia substitut la cultură”, pentru că o interesează foarte tare chestiunile legate de patrimoniul cultural național.