Crearea centrelor de permanenţă se face cu dificultate
De la 1 august, în judeţul Ialomiţa era preconizat să funcţioneze cinci centre de permanenţă în localităţile Dridu, Miloşeşti, Sf. Gheorghe, Amara şi Făcăeni.
Centrele de permanență sunt unități sanitare ce funcționează în afara programului normal de lucru al cabinetelor medicale individuale, fiind deservite de medici de familie care asigură continuitatea asistenței medicale primare. În cele cinci centre urmau să-și desfăşoare activitatea 35 de medici şi 35 de cadre medico-sanitare. Deși fondurile necesare funcţionării dar şi pentru plata medicilor şi cadrelor medicale medii există, respectiv 200.000 lei, nici acum ele nu au fost deschise, la peste o lună de la data stabilită. Și asta deoarece unii medici de familie nu au reușit să se asocieze pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare, dar și din cauza solicitării unor primari ca aceste centre să fie amplasate în localitatea lor și nu în cele stabilite inițial, cum este cazul primarului din Fierbinți care vroia ca centrul de permanență de la Dridu să fie mutat la Centrul Medico-Social de la Fierbinți.
„Acțiunea privind centrele de permanență a demarat mai greu, din cauza lipsei de voință a medicilor de familie de a asocia 7 medici într-un centru de permanență. Se pare că, începând cu luna septembrie, când vor trebui să depună raportarea pentru luna august, medicii vor semna contractul cu CJAS pentru a primi finanțarea centrelor de permanență stabilite”, spunea Dan Noel, directorul Direcției de Sănătate Publică Ialomița.
Potrivit acestuia, sumele existente pentru funcționarea în bune condiții până la sfârșitul anului sunt substanțiale. Mai mult decât atât, s-a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare de 30.000 de lei lunar pentru dotarea fiecărui centru de permanență, purtându-se discuții și în ceea ce privește dotarea cu ambulanțe.
„În mod normal ar trebui să funcționeze. Medicii primesc sume de bani care depășesc sumele primite de medicii specialiști care fac de gardă în spital, deci au toate motivele să o facă, să lucreze în centrele de permanență”, a mai spus acesta.
Permanenţa medicilor va fi plătită cu 12 lei/oră, iar cadrul mediu va primi jumătate din suma primită de doctor. Medicii coordonatori de centru vor avea un spor de 15%, iar acolo unde centrele de permanenţă vor fiinţa în cabinetul unui medic vor primi, de asemenea, un spor de amenajare, dotare.