Ialomița: 25 de focare de pestă porcină africană și nouă suspiciuni. VIDEO
Ialomița: Autoritățile au în plan instituirea stării de alertă, dar și izolarea zonei de est a județului
Autoritățile din cadrul Instituției Prefectului, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Poliției, Jandarmeriei, Agenției pentru Protecția Mediului, Direcției Silvice au susținut vineri, 3 august, o primă conferință de presă după apariția în județul Ialomița a pestei porcine africane, pe 20 iulie.
Aceștia au prezentat stadiul evoluției virusului atât în județul Ialomița cât și în țară, câte focare există, care au fost măsurile luate, câți porci au fost sacrificați și multe alte informații.
Așadar, în județul Ialomița, la ora actuală, există 25 de focare confirmate de pestă porcină africană și nouă suspiciuni, cu analize în lucru. Mai precis, în Giurgeni există 4 focare, în Fetești – 1, Mihail Kogălniceanu – 4, Vlădeni – 1, Făcăeni – 5, Bordușani – 1, Gura Ialomiței – 3, Luciu – 4, Progresu – 2.
Până la acest moment au murit din cauza pestei 34 de porci în cele 25 de focare. Autoritățile au început operațiunile de ucidere a porcilor din gospodăriile populației, în Giurgeni și Gura Ialomiței fiind încheiată acțiunea, foarte aproape de finalizare fiind și în satul Luciu (Gura Ialomiței), urmând ca și în celelalte să se înceapă curând. Până acum au fost uciși preventiv în aceste localități 1.293 de porci, din care 290 în Giurgeni, 579 în Luciu, 315 în Gura Ialomiței. De asemenea, 45 au fost uciși și îngropați în Făcăeni în zona focarelor, neîncepându-se încă uciderea preventivă, 19 în Vlădeni, 1 în Progresu și 44 în Mihail Kogălniceanu, în vederea izolării focarelor.
Potrivit prefectului Gigi Petre, principalul vector de transmitere a virusului în localitatea Giurgeni a fost omul. Niște cetățeni din localitatea Bertești (Brăila), unde era focar de pestă porcină africană, au venit să ajute pe cineva la strânsul paielor în zona IAS Giurgeni, au purtat virusul, iar așa s-a extins în toată localitatea.
„Întinderea pestei porcine este mai mult pe lângă apă, pe zona Bălții Ialomiței. Am emis până acum, cu toată empatia pentru cei care trebuie să renunțe la porcii din curte, cinci ordine de prefect privind uciderea preventivă a porcilor din gospodăriile populației din Giurgeni, Luciu, Gura Ialomiței, Mihai Kogălniceanu și Făcăeni. (…) Nu am intrat încă în toate pentru că forțele pe care le avem la dispoziție sunt limitate. Am solicitat forțe suplimentare, iar de luni vom avea trimiși din țară încă 9 medici veterinari, 10 jandarmi și 25 de militari de la MApN”, a spus prefectul.
În următoarea perioadă vor fi luate măsuri de împușcare și a porcilor mistreți din toate fondurile de vânătoare, fiind date autorizații la liber, dar și din Balta Ialomiței. De asemenea, este posibil ca recoltele din zonele „bătute” de mistreți să fie ținute separat.
„Situația este alarmantă. (…) Avem 10 filtre pe partea de est a județului, unde se controlează absolut tot. Este foarte greu de făcut filtru pe DN2A, din cauza traficului, dar prin selecție sunt oprite toate autovehiculele din județul Ialomița, județele limitrofe, din Bulgaria… Au fost cazuri în care au fost descoperiți că transportau sute de kilograme de carne sau untură. (…) Carnea a fost confiscată, a fost incinerată, la fel și untura, cetățenii fiind și sancționați contravențional. (…) De luni vom merge cu patru- cinci echipe, cu forțele suplimentare și vom încerca să facem față evenimentelor”, a adăugat prefectul, care a mulțumit tuturor celor implicați în aceste acțiuni, susținând că toți se află într-o stare de oboseală fizică și psihică accentuată.
Referitor la despăgubirile date în locul porcilor uciși, prefectul susține că oamenii vor fi plătiți la „prețul pieței”, indiferent dacă porcii au fost crotaliați sau nu, bolnavi sau nu, încercându-se ca evaluarea să se facă în timp cât mai scurt pentru ca banii să fie virați cât mai repede.
La Giurgeni, valoarea despăgubirilor care vor fi acordate cetățenilor se ridică la suma de 240.675 lei, iar la Gura Ialomiței, în jur de 290.000 lei până în prezent.
De asemenea, din fondul de rezervă al Consiliului Județean, în ultima ședință, a fost pusă la dispoziție, pentru cheltuieli legate de pesta porcină, suma de 500.000 lei în vederea sprijinirii localităților afectate, urmând ca prin dispoziția președintelui, în funcție de solicitările autorităților publice locale, acestea să fie sprijinite. Deocamdată au fost emise două dispoziții, pentru Gura Ialomiței și Giurgeni, unde au fost dați în jur de 70.000 lei.
Și Mihai Puia, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, a catalogat situația existentă ca fiind „foarte gravă”, susținând faptul că acest virus nu este o joacă.
„Am 30 de ani vechime și nu cu una cu două mă sperii de anumite boli. Boala vine din Africa, unde a căpătat o mutație, iar porcii mistreți sălbatici nu mai mor, sunt rezistenți. (…) Lucrurile nu au fost și nu sunt stăpânite în niciuna dintre țări, tocmai de aceea mă face să discut la modul cel mai serios. (…) Virusul are o difuzibilitate și o rezistență foarte mare și se poate ajunge la epidemii sau pandemii. Rezistența în carnea congelată, de exemplu, este de peste 8 luni. Porcul mistreț este vectorul principal de transmitere a bolii. Însă, omul, din punctul meu de vedere, prin porcii vii transportați necontrolat, prin carnea sacrificată, posibil contaminată, ar trebui să fie pe primul loc. (…) De asemenea, din punctul meu de vedere, și susțin cu tărie acest lucru, mai există un vector hematofag care nu este trecut în literatura de specialitate și am transmis acest lucru (…)”, a precizat Mihai Puia, care a explicat totodată care sunt semnele bolii.
Pentru această boală nu există tratament și nu există vaccin. Trebuie spus că în România nu a existat această boală niciodată și nu trebuie confundată cu pesta porcină clasică.
Directorul DSVSA Ialomița a subliniat, la rându-i, faptul că echipele care sunt în teren depun eforturi extraordinare pentru a face față situației, în condițiile în care aceștia nu sunt ajutați de proprietari, ba chiar au fost înjurați…
Autoritățile au în plan să solicite chiar instituirea stării de alertă la nivelul zonei de est a județului, iar ca măsură suplimentară vor încerca să limiteze extinderea virusului prin uciderea porcilor și din zonele limitrofe focarelor de pestă porcină, chiar dacă la acest moment nu există focare în localitățile respective. Aceste variante sunt în analiză, existând posibilitatea să fie puse în aplicare cât de curând. Nu este stabilit, însă, nimic deocamdată.
Paradoxul este că deocamdată pesta porcină africană a fost confirmată doar la porcii domestici, nefiind depistat niciun porc mistreț bolnav, din cei peste 300 de porci analizați.
„O să-i găsim. Sigur sunt morți pe undeva”, a mai spus Mihai Puia.
„Virusul nu are ce căuta în politică”
Pesta porcină africană a inflamat spiritele în toate zonele, chiar și politice. Modul în care se gestionează situația a provocat discuții aprinse, fiind solicitate demisiile celor implicați.
În cadrul conferinței de presă, atât prefectul Gigi Petre, cât și directorul DSVSA, Mihai Puia, i-au răspuns deputatului PNL Gheorghe Tinel, care le-a solicitat demisia din funcție, considerând că aceștia au gestionat prost situația pestei porcine la nivelul județului.
„Nu am răspuns până acum, dar m-am săturat. Răspund la toate atacurile astea… și vă spun cu toată sinceritatea, la toate prostiile astea care se emană în spațiul public de către domnul Tinel Gheorghe. Ar fi făcut bine să vină, și cu toată deschiderea, așa când avea nevoie mă căuta, să-i spun exact care este situația. Dar când vii în județ o dată pe lună, este greu să te mai și documentezi și să arunci cu vorbe. Eu nu sunt omul care să mă plâng sau să mă vait, dar poate își aduce și martori, sunt aici printre noi…. care este abordarea pe situații de urgență a domnului Tinel Gheorghe… Poate își aduce aminte domnul Tinel Gheorghe cum la pod la Adâncata, numai ca să se vadă la televizor, pusese mâna și el pe lopată ca să încarce și el un sac cu nisip, după care a plecat liniștit… Sau situația cu ajutoarele de la Frumușica-Adâncata… (…) Îmi cere demisia? Nu este nicio problemă. Trăim într-o țară liberă. Mi-a mai cerut-o de vreo zece ori. Dar probabil Tinel Gheorghe vrea să rămână singur în județul ăsta dacă ne dăm toți demisia, să vină el… Nu știu dacă va putea conduce județul în condițiile în care vine o dată pe lună în Ialomița”, spunea Gigi Petre, iar Mihai Puia a fost mai rezervat, spunând că „virusul nu are ce să caute în politică”…
Cea mai importantă zonă de creștere a porcului în sistem industrial există la Căzănești, unde au fost luate măsuri cu totul speciale de biosecuritate. În județ sunt nouă exploatații comerciale și aproximativ 65.000 de porci în gospodăriile populației.
Mai multe în video: