Senatorul Gabi Ionașcu: Actuala statuie a lui Mihai Viteazul, amplasată în Slobozia, este ilegală
Senatorul PMP Gabi Ionașcu a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, susținută vineri, 18 mai, despre situația din punct de vedere legal a statuii amplasate în Piața Unirii din Slobozia, după mai multe demersuri făcute către autorități.
Senatorul consideră că actuala statuie, realizată de Gabriel Manole, este amplasată ilegal, în condițiile în care aceasta nu a primit avizul de la Ministerul Culturii, de monument de for public, așa cum a primit statuia anterioară a lui „Moș Crăciun”, realizată de Vasile Aionesei. Gabi Ionașcu îl acuză pe primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, de „o prezumtivă infracțiune de abuz în serviciu”, după ce a decis să dea jos statuia lui „Moș Crăciun”, de care a râs o țară întreagă, dar care a fost avizată de comisia de cultură și a decis să o schimbe cu statuia ecvestră, acceptabilă oarecum din punct de vedere vizual, dar neavizată de comisie din cauză că „lucrarea nu îndeplinește criteriile artistice necesare, prezentând grave probleme de construcție estetică”…
„În data de 30.10.2017 am adresat o interpelare Ministerului Culturii în care ceream detalii despre situația juridică a statuii lui Mihai Viteazul realizată de sculptorul Gabriel Manole, statuie amplasată de Primăria Slobozia în Piața Unirii la data de 22 noiembrie 2017. Întrucât nu am primit niciun răspuns am revenit asupra interpelării în februarie 2018 și am adresat și o sesizare administrativă către prim-ministrul Viorica Vasilica Dăncilă, căreia i-am adus la cunoștință că Ministerul Culturii refuză să îmi răspundă la interpelări.
La data de 14.05.2018 am primit, în sfârșit, un răspuns și am înțeles de ce Ministerul Culturii a tergiversat răspunsul atâta amar de vreme. Iată ce informații prețioase mi-au fost comunicate: la data de 24 septembrie 2014, Ministerul Culturii a emis aviz în baza evaluării Comisiei Naționale pentru Monumentele de for public pentru lucrarea dlui profesor Aionesei Vasile. În 22.09.2016 și 17.08.2017, Primăria Slobozia a înregistrat la Ministerul Culturii două solicitări cu privire la amplasarea în Slobozia a unei statui ecvestre a lui Mihai Viteazul – autor Gabriel Manole. Ambele documentații au fost respinse de comisie cu următoarea motivație: „Lucrarea nu îndeplinește criteriile artistice necesare. Grave probleme de construcție estetică. Soclul este discutabil, la fel și raportul soclu/statuie. Raportul cal/călăreț este nefericit. Soclul este prea mare și materialul este nefericit. Comisia atrage atenția că lucrarea trebuia prezentată la stadiul de machetă și nu în material definitiv”. Primăria a făcut contestație, iar în ședința din 08.09.2017 a fost analizată contestația Primăriei Slobozia, care a fost respinsă, comunicarea către primărie cu privire la acest fapt fiind făcută la 4 octombrie 2017. În acest context, Ministerul Culturii a făcut precizarea că, citez: „Situația juridică a înlocuirii unei alte lucrări aprobate anterior ridică probleme juridice pe care comisia nu și le poate asuma”.
Așadar, la data când eu depuneam prima interpelare cu privire la situația juridică a monumentului, autoritățile de la Slobozia știau deja că nu pot înlocui statuia realizată de domnul profesor Aionesei. Ignorând complet avertizarea transmisă de Ministrul Culturii, primarul Mocioniu a amplasat ilegal creația sculptorului Gabriel Manole și, ceea ce este si mai grav, a organizat în fața statuii ilegale manifestări publice cu ocazia zilei de 1 Decembrie. La care a participat inclusiv prefectul județului, adică exact persoana abilitată să vegheze la respectarea legii în teritoriu. În conformitate cu prevederile articolului 5 din Legea 120/2006 privind monumentele de for public, citez:
„Amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum şi cu avizul privind concepția artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Națională pentru Monumentele de For Public, respectiv de comisiile zonale pentru monumentele de for public”. La articolul 9 al aceleași legi se prevede, citez: „Nerespectarea dispozițiilor art. 5 constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită astfel încât să constituie infracțiune, conform legii penale, şi se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei”.
Prin urmare, având în vedere că Primăria Slobozia a fost avertizată cu privire la imposibilitatea înlocuirii unui monument cu aviz cu unul neavizat, ne aflăm în fața unei prezumtive infracțiuni de abuz în serviciu comise de primarul municipiului Slobozia. Aș vrea să mai aduc în discuție și tenebrele financiare ale acestei afaceri. Tot ce știm este că au existat niște sponsori și niște sume care s-au colectat și mai știm că nu s-au plătit lucrările nici la această oră. Domnul Vasile Aionesei a dat în judecată primăria și a câștigat în primă instanță plata onorariului. Domnul Manole înțelegem că și-a încasat onorariul doar pentru că a condiționat livrarea lucrării de plată.
Îl somez public pe primarul Adrian Mocioniu să comunice de îndată toate datele financiare ale acestei afaceri precum și costurile ocazionate de montarea/demontarea și transportul statuilor. Este evident că pentru intrarea în legalitate statuia realizată de dl Manole va trebui dată jos și înlocuită cu statuia dlui Aionesei.
Cred că toți locuitorii Sloboziei ar fi interesați să afle cât ne-a costat joaca de-a statuile organizată de PSD”, a precizat Gabi Ionașcu.
Totodată, senatorul întreabă, având în vedere că suntem în an centenar, unde vor fi organizate manifestările dedicate Marii Uniri…