Partidul Mișcarea Populară susține revenirea la alegerea primarilor din două tururi
Partidul Mișcarea Populară propune tuturor cetățenilor României o consultare populară privind revenirea la alegerea primarilor din două tururi.
Campania ce va fi demarată la începutul lunii Aprilie se va derula până la sfârșitul lunii Mai, până la aprobarea Codului administrativ propus de majoritatea PSD-ALDE.
Acțiunea va consta în strângerea de semnături, prin grija organizațiilor locale ale PMP.
„Valorificarea acestei acțiuni va fi motivația solicitării partidului ca în viitorul cod electoral primarii să fie aleși din două tururi, în caz de refuz a majorității parlamentare, vom propune Președintelui României declanșarea unui referendum național. (…) Aceste modificări ale alegerilor locale au creat PSD un mare avantaj, și nu numai acestui partid, că indiferent ce candidat ar fi fost propus pentru funcția de primar, dacă are sigla PSD, câștigă. (…) Astfel, s-a produs cea mai mare ruptură între primarul și cetățenii localității, bineînțeles în detrimentul celor din urmă. Prin aceste modificări competiția electorală a fost subordonată politicului, ajungându-se la situații în care unii primari și-au câștigat mandatul cu 10-15% din totalul alegătorilor din listele electorale, situație avantajată de modificarea cvorumului prezenței la vot.
Slaba competență a candidaților pentru funcțiile vizate, confiscarea politică a procesului electoral, lipsa programelor electorale și calitatea precară a aleșilor locali au adus prejudicii majore comunităților locale prin involuția dezvoltării locale durabile, slaba absorbție a fondurilor europene, eșecul unor proiecte majore de dezvoltare, împovărarea prin împrumuturi ale bugetelor locale sau rambursării fondurilor alocate și proasta gestionare a bugetelor locale.
Astfel, guvernarea centrală a fost nevoită să suplinească incompetența aleșilor locali prin tot felul de mijloace: alocarea unor fonduri naționale în locul celor europene pentru dezvoltare, precum PNDL 1 și 2, Fondul pentru Mediu, „inventarea” de curând a mult râvnitului Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, „invenții” netransparente care au atras pe de o parte o proastă imagine a României, suspiciune de corupție și netransparență a cheltuirii banului public, reticență și condiționare excesivă a Uniunii Europene privind programele de finanțare nerambursabilă și pierderea încrederii cetățenilor în reprezentanții administrației locale”, este de părere senatorul PMP Gabi Ionașcu.