Ialomița: Prefectul propune schimbarea legislației
Reținerea administrativă, o soluție pentru cei care nu respectă ordinele autorităților pe timpul unor situații de urgență
După o perioadă de ploi abundente, care ne duceau cu gândul mai mult către primăvară, iarna a întors foaia, meteorologii prognozând pe lângă ger persistent, de până la -22 de grade, și ninsori abundente și viscol. De luni, 26 februarie, manifestările vremii au fost în două etape, cu o scurtă perioadă de acalmie, doar pentru ca să revină și mai puternic.
Anterior intrării în vigoare a avertizărilor meteorologilor, prin ordin al prefectului județului Ialomița s-au adoptat o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor vulnerabile, cum ar fi dependenții de procedura dializei și femeile gravide în lunile terminale de sarcină care au necesitat transportul la spitale sau în zonele imediate ale acestora, în vederea asigurării asistenței medicale rapide la nevoie. De asemenea, la nivelul comunităților au fost amenajate puncte pentru cazarea temporară a persoanelor fără adăpost, ori a celor sinistrate din trafic.
Odată cu instituirea codului portocaliu de vânt şi ninsori abundente, la nivelul judeţului s-a activat grupa operativă interinstituţională (Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției), la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
O femeie din Adâncata, victimă a gerului
Efectele vremii severe au făcut o victimă în dimineața zilei de marți, 27 februarie, când, prin 112, a fost primit apelul care anunța că o femeie de 83 de ani, din Adâncata, a fost răpusă de ger. Ea a fost preluată cu ambulanța SAJ și transportată la spital în cel mai scurt timp, însă toate eforturile cadrelor medicale pentru a o salva au fost zadarnice.
„Femeia era cunoscută cu probleme psihice, avea asistent personal, care a stat cu ea până seara. În cursul nopții, ea a ieșit din curte și probabil nu a mai știut să se întoarcă, fiind găsită decedată dimineață pe stradă, vizavi de curte”, a declarat prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 2 martie.
În cele două zile în care s-a manifestat vârful furiei vremii, solicitările primite în dispeceratul integrat, în număr de aproximativ 180, au vizat în cea mai mare parte persoane cu probleme medicale spre care au gonit în condiții de vânt și ninsoare ambulanțele Serviciului Județean de Ambulanță și SMURD, iar echipajele au înfruntat frigul alături de pacienții pe care i-au transportat în siguranță la spitale. La majoritatea cazurilor, ambulanțele au ajuns fără intervenția altor forțe în sprijin, însă acestea au fost asistate din centrul de comandă de reprezentanți ai structurilor MAI și de cei ai societăților de deszăpezire, iar din teren, de forțele Poliției Rutiere.
Solicitări ale persoanelor care au intrat în dificultate din cauza căderilor abundente de zăpadă au început să vină la sediul ISU Ialomița, din noaptea de luni spre marți, imediat după miezul nopții. Atunci, un autoturism cu trei persoane a rămas blocat în zăpadă pe o șosea situată la ieșirea din municipiul Fetești. Alte 12 cazuri asemănătoare, apeluri ale șoferilor care nu au mai putut înainta în trafic din cauza vizibilității foarte scăzute sau a zăpezii depuse pe carosabil, au fost gestionate apoi până în dimineața zilei de 01.03.2018. Aproximativ alte 50 de persoane cu 15 autovehicule au fost scoase din nămeți cu ajutorul autorităților locale, ale secțiilor de drumuri județene și naționale, și cu asistența permanentă a echipelor de poliție și de jandarmi care au înfruntat furia iernii de pe șosele.
Cursuri suspendate pe ultima sută de metri
Având în vedere prognozele meteo, mulți elevi se așteptau ca de luni, 26 februarie, cursurile școlare să fie suspendate. Însă Inspectoratul Școlar a anunțat că luni acestea se vor desfășura normal. De asemenea, în urma ședinței Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență din data de 26.02.2018 și a evoluției fenomenelor meteorologice, s-a hotărât pentru ziua de marți, 27.02.2018, ca activitatea instructiv-educativă în unitățile de învățământ din județul Ialomița să se desfășoare după programul normal. Numai că, în aceeași zi, în jurul orei 21.30 – 22.00, s-a decis sistarea cursurilor pentru zilele de marți și miercuri, decizie prelungită ulterior și pentru următoarele zile din săptămână, spre protecția elevilor.
„Această măsură am luat-o numai la momentul oportun. Știu că a reprezentat un efort din partea reprezentanților școlilor și a profesorilor să anunțe părinții că au fost sistate cursurile, dar nu am primit… de la nivelul inspectoratului, evident consultându-ne, nu dau vina pe inspectoratul școlar, cu care ne-am consultat în permanență, nu am considerat necesar să oprim cursurile înainte de a avea mai multe date. Am avut două cazuri, școala de la Malu și de la Sf. Gheorghe, unde, direct la hotărârea doamnei director de acolo, fără să anunțe pe nimeni inițial, a decis să nu țină cursuri. Nu din cauza copiilor, ci a profesorilor, că era frig și nu puteau să vină la școală. Acest caz este în verificarea Inspectoratului Școlar. (…) Măsura pentru 1 și 2 martie am luat-o în cadrul unui comitet pentru situații de urgență, la propunerea IȘJ și am considerat necesar să fie închise, chiar dacă prognozele arătau că s-ar fi putut ține cursurile”, a mai spus prefectul.
Drumuri „viabile”, restricționate sau închise pentru a nu bloca tot traficul la noi în județ
În dimineața zilei de 27 februarie, atunci când factorii decizionali au considerat că s-au format condiții de trafic care deja puneau în pericol siguranța cetățenilor, s-a început restricționarea sau interzicerea circulației pe anumite sectoare de drum, situația acestora fluctuând până în data de 01.03.2018, spre orele prânzului, când deja se deblocaseră toate arterele naționale și județene de circulație din județ.
„Restricțiile sau închiderile de drumuri naționale și județene pentru o perioadă de timp nu s-au datorat neapărat stării drumurilor, ci și stării generale pe zona de sud a țării. La noi, în permanență, drumurile naționale care fac legătura între județe au fost într-o stare de viabilitate normală, circulându-se cumva în condiții de iarnă, dar în condițiile în care Călărașiul, care era cu probleme mai mari ca ale noastre, a închis orice legătură, Constanța la fel, pe DN 2A și DN 3 A spre Cernavodă… Lăsând aceste drumuri deschise, tot traficul se bloca în județul Ialomița. Și atunci, preventiv, pentru a putea asigura și intervențiile în situații de urgență și pentru cazurile medicale pe care le-am avut, am hotărât să le închidem și noi”, preciza Gigi Petre.
Adăugăm faptul că aproximativ 300 de TIR-uri au fost redirecționate de la București către Slobozia, Giurgeni, Țăndărei, transporturi asistate în grupuri de câte 50, pentru a degreva traficul pe centură, până când Bulgaria, care era sub Cod Roșu de ninsori, ridica restricțiile de trafic sau până când drumurile spre Constanța era deszăpezite. La Slobozia, de exemplu, s-a curățat în zona Bazinului de înot, unde au fost parcate zeci de TIR-uri, iar altele au fost în zona Combinatului.
De asemenea, în această perioadă, un număr de 10 femei gravide au fost asistate și transportate de echipajele medicale la spital pentru a da naștere copiilor în condiții optime, înfruntând viscolul puternic ce a îngreunat deplasarea autospecialelor. În două dintre aceste cazuri, înaintarea s-a putut realiza numai cu însoțirea unor utilaje de deszăpezire.
De asemenea, 32 de copii cu probleme de sănătate au fost tratați și transportați la spital, în special de cadrele medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță, înaintarea autospecialelor cu aceștia realizându-se în cele mai multe cazuri fără probleme deosebite.
Deplasările către toate cazurile au fost îngreunate și întârziate de viscolul puternic, însă utilajele de deszăpezire, care au intervenit permanent pe traseele de lucru, au reușit să mențină starea de viabilitate a drumurilor, care, chiar dacă au avut accesul închis sau restricționat, au permis forțelor de într-ajutorare să se deplaseze.
Trei moldoveni au creat probleme în două județe
Când se credea că toate problemele au fost rezolvate, autoritățile au fost nevoite să caute timp de mai multe ore trei cetățeni din Republica Moldova care au forțat un baraj de poliție în localitatea Bărăganul (județul Brăila), la limita cu județul Ialomița, și au plecat pe un drum care era închis. Rămânând ulterior înzăpeziți, au sunat la 112. Și de aici a început o întreagă operațiune de căutare, în condițiile în care cetățenii nu aveau roaming la telefon, iar autoritățile nu au putut lua legătura cu ei. Comunicările s-au putut realiza doar când sunau ei la serviciul de urgență. Vezi foto: Trei persoane sunt înzăpezite în apropiere de Barăganu. SVSU Valea Ciorii încearcă să ajungă la ele
„În condițiile în care polițiștii din filtrul de la Brăila i-a luat permisul de circulație, pentru că tot încerca să forțeze trecerea, cetățeanul moldovean a apelat la o strategie, spunându-le că vrea să alimenteze mașina la o benzinărie din apropiere. Profitând de faptul că polițiștii erau ocupați, a plecat pe acel drum închis. Localizarea lor a fost foarte dificilă. Am încercat și cu STS-ul de la Brăila, și cu cel de la noi, am făcut un sector de cerc unde îi puteam găsi. La un moment dat, am primit informația că ar fi undeva între Scânteia și Valea Ciorii, într-o zonă destul de complicat de ajuns (zona Bucșa-Dumitrești). Într-o convorbire cu ei, singura informație de care ne-am putut lega a fost faptul că aveau calea ferată pe partea dreaptă, deci erau pe DN21, în județul nostru, dar la 200 de metri de limita cu județul Brăila. Pentru intervenția pe care au avut-o, aduc multe mulțumiri primarului de la Valea Ciorii. De asemenea, mulțumesc celor din Fetești, Bucu, Gheorghe Lazăr, Scânteia, Miloșești și, nu în ultimul rând, celor de la Slobozia, unde s-a acționat mult mai bine ca în alți ani. Se vede o schimbare cumva în modul de abordare a acestui fenomen”, a ținut să precizeze prefectul.
Reținerea administrativă – un fel de „bine cu forța”
Legat de astfel de cazuri, prefectul solicită schimbarea legislației, propunând, ca în alte țări, luarea unor măsuri administrative împotriva celor care refuză să respecte deciziile autorităților.
„Am avut o discuție și cu domnul ministru Arafat, după ce am reușit să-i scoatem pe cei trei moldoveni, să fie făcute niște modificări legislative. Pentru că pe prevederile actualei legi nu ai ce să le faci celor care sfidează, în bătaie de joc, filtrele de poliție, pleacă de capul lor… Poți să le iei permisul, dar altceva…nu. (…) De asemenea, persoanelor fără adăpost care refuză să meargă într-un centru. Vrei să le faci un bine, să îi duci la căldură și ei refuză… Și dializații la fel, când refuză transportul către spital sau pleacă din spital, apoi ajung situații de urgență. În alte țări există reținerea administrativă. Adică dacă nu vrei, pot să-ți fac binele cu forța. Eu sunt convins că dacă exista această posibilitate de reținere administrativă și se dădeau câteva exemple la nivelul țării, indisciplinații din trafic s-ar fi gândit de mai multe ori”, a propus prefectul.
Chiar dacă te revoltă astfel de cazuri, mentalitatea multora s-a schimbat și nu mai sunt cu sutele pe șosele.
„Deși ne confruntăm în continuare cu situații în care oamenii insistă să se pună atât pe ei cât și pe cei dragi în pericol în ciuda numeroaselor avertizări ale noastre, totuși putem concluziona că anul acesta am învățat din greșelile din trecut și ne-am organizat cu o mai mare eficiență, iar cetățenii și-au însușit lecțiile și măsurile de prevenire cu mai multă seriozitate, astfel încât i-am găsit mai cooperanți, mai indulgenți și mai precauți. Toate acestea s-au reflectat în numărul scăzut de intervenții grele pe care le-am avut și suntem încrezători în cetățenii județului nostru că ne vor sprijini și vor da ascultare indicațiilor noastre și pe viitor”, au concluzionat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița.
Președintele Consiliului Județean Ialomița s-a declarat nemulțumit de deszăpezire
Consiliul Județean Ialomița are un contract multianual cu societatea comercială Oyl Company, pentru 507 kilometri de drumuri județene. În acest an, contractul expiră și se va organiza o nouă licitație. Autoritățile județene deja lucrează la un nou caiet de sarcini, declarând că în următorul contract vor să corecteze tot ce a fost necorespunzător în această iarnă în ceea ce privește operațiunea de deszăpezire, de la numărul de utilaje și până la timpii de reacție.
„Anul acesta, societatea a utilizat 16 utilaje. Consider că nu au fost probleme foarte, foarte mari. Am avut trei baze de deszăpezire, Slobozia, Urziceni și Țăndărei, și trei puncte de sprijin la Axintele, Adâncata și Colelia. Nu au fost probleme foarte mari pentru că nici iarna nu a fost una care să ne creeze mari probleme. (…) Cred că ar trebui ca în următorul contract de dezăpezire să corectăm cam tot ce nu a fost corespunzător la acest moment. Din punctul meu de vedere, instituțiile s-au comportat exemplar, sunt mici probleme cu privire la cetățeni și la operatorii care s-au ocupat de deszăpezire. Timpii de reacție cred că ar trebui să fie mult mai scurți, preocuparea noastră să fie mult mai mare și cred că un sistem de a informa cetățenii în mod special în zonele cu risc ar trebui să funcționeze. Pentru că alarmăm tot județul, în condițiile în care poate avem probleme doar într-o parte a județului care ar trebui mai serios supravegheată. Luăm în calcul toate aspectele care nu au funcționat corespunzător și în acest moment lucrăm la caietul de sarcini pentru următorii ani, pentru că anul acesta se termină contractul. Cred că au fost utilaje insuficiente (…). Din cele 16 utilaje, cred că efectiv pe teren au fost 7. Cred că la aproximativ 20 de kilometri trebuie să avem un utilaj care să fie operațional pe drumuri, nu în bază. Cred că și un buget mai mare alocat pentru așa ceva și mai multe posibilități de a controla efectiv implicarea agentului economic care va fi câștigător în această procedură de deszăpezire. Este specific nouă să mai așteptăm o oră să intervenim, ba îngheață motorina… Trebuie să depășim astfel de momente… Sau este operatorul de pe utilaj obosit… ne interesează mai puțin. Noi plătim ca acel utilaj să funcționeze 24 de ore din 24. Poate par mici probleme, dar în condiții de iarnă, cu cod portocaliu sau roșu, pot afecta vieți omenești”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean.
Este posibil ca după acest episod de iarnă, în urma căruia intervenția utilajelor a fost nesatisfăcătoare, în opinia președintelui C.J., să se solicite corecții financiare operatorului economic, în condițiile în care Consiliul Județean a achitat mai mult de cinci miliarde lei vechi doar pentru închirierea utilajelor, fără intervenție. Doar pentru așteptare.
„Mi se pare în regulă să plătim agentul economic ca să poată interveni și să nu-l aduci de acasă cu o zi înainte. Angajații trebuie plătiți. Nu cred că asta este problema, ci timpii de reacție. Ei au intervenit, dar cu întârziere, și asta pentru că nu au suficiente utilaje și nu au putut să acopere întreaga suprafață a județului. Vom scoate la licitație pentru un nou contract și vom vedea cine va participa și cine va câștiga”, a mai spus președintele C.J.
Prefectul susține, însă, că intervenția pe drumuri are și ea timpul ei și nu pe viscol, când munca drumarilor ar fi fără rost.
Salvatorii s-au descurcat și fără șenilată
Anul trecut, în luna mai, ISU Ialomița își înnoia parcul auto cu o șenilată, achiziționată cu fonduri de la Consiliul Județean. Cunoscând problemele acestui județ, când în fiecare iarnă existau situații în care se apela la ajutorul unor utilaje care să poată ajunge în zone greu accesibile, s-a achiziționat una. În plus, anul acesta, pentru gestionarea optimă a situațiilor din teren, la nivel național au fost pregătite mai multe grupări operative care să fie dislocate imediat în zonele unde fenomenele meteorologice se puteau manifesta cu violență. Astfel, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a dispus măsura dislocării spre județul Ialomița a câte unui echipaj cu șenilată (ISU Suceava către Detașamentul Urziceni), cu autofreză de zăpadă multifuncțională (ISU Bacău spre Detașamentul Urziceni) și cu autospecială de transport personal și victime multiple (ISU Mureș spre Detașamentul Urziceni).
Din fericire, nu a fost nevoie de vehiculul cu șenile, fenomenele meteo necreând situații deosebite.
Laurențiu Bâcu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al Județului Ialomița, a mulțumit tuturor pentru colaborarea pe care au avut-o în această perioadă, inclusiv presei pentru mediatizarea în timp real a informațiilor transmise, felicitând totodată și primarii care au coordonat foarte bine activitățile de deszăpezire în localitățile lor.
„Nu am avut probleme deosebite în ceea ce privește accesul către cazurile pe care le-am avut. A fost greoi, dar am reușit să ajungem”, a spus acesta în cadrul aceleiași conferințe de presă.
De asemenea, Cătălin Ivan, șeful IPJ Ialomița, susținea că s-a acționat zilnic, în medie, cu 127 de polițiști și 134 de autospeciale, în filtre, pentru însoțiri de coloane auto, cu sprijinul jandarmeriei și poliției locale, mulțumind tuturor pentru colaborare.
„Ne-am implicat toți, pe toate palierele, inclusiv pe zona de identificare a persoanelor cu nevoi, persoane singure. Nu am avut probleme deosebite, fiind gestionate împreună cu alte autorități. Nu a fost o perioadă foarte lungă de intervenție, dar solicitantă. Noi spunem că am făcut față cu brio acestei situații”, a declarat acesta.
Și șeful Jandarmeriei Ialomița, Răzvan Salaoru, a mulțumit pentru colaborare, susținând că vor fi mereu la datorie.
În ceea ce privește Serviciul Județean de Ambulanță Ialomița, acesta a folosit, în medie, 25 de echipaje pe zi, reușind să ajungă și să rezolve toate cazurile medicale la care a fost solicitat.
„Am colaborat foarte bine, și nu vreau să laud pe nimeni, dar au fost cazuri în care nu reușeam să ajungem fără sprijinul colegilor de la Drumurile Naționale. Am avut nevoie de utilaj în față, dar și de sprijinul autorităților locale. (…) De asemenea, să nu uităm că și județele vecine au avut probleme și au existat cazuri când a trebuit să preluăm pacienți aflați în stare gravă de la Hârșova pentru că nu se putea ajunge la Constanța, sau de la Drajna două gravide, din cauza lipsei specialistului de la spitalul Călărași. Am reușit și transferuri către București, în unități specializate. Chiar dacă a durat mai mult până am ajuns, am ajuns în siguranță și pacientul a fost salvat”, a afirmat managerul SAJ Ialomița, Magdalena Ghiță.