Ialomița: Sturionii pescuiți accidental și marcați ultrasonic, conflict între ANPA și INCDPM. Cine credeți că are dreptate?
Alte două exemplare de morun au fost capturate vineri, 27 octombrie, la Fetești, unul accidental de către pescarii comerciali, iar mai târziu unul cu barca științifică.
În urmă cu aproximativ o săptămână, un morun de peste 100kg a fost prins accidental de pescarii de pe brațul Borcea. Aceștia au anunțat autoritățile, au predat morunul pentru a fi marcat ultrasonic și au fost recompensați, cu 60 lei/kg. Morunul a fost ulterior eliberat.
În cadrul proiectelor derulate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului (INCDPM) București se desfășoară cel mai amplu studiu științific pe plan mondial cu privire la impactul lucrărilor de îmbunătățire a condițiilor de navigație pe Dunărea de Jos asupra mediului și în special asupra rutelor de migrație a speciilor de sturioni prezente în habitate sălbatice pe Dunăre. Monitorizarea acestor rute de migrare se face prin marcarea ultrasonică a unui număr cât mai mare de sturioni (morun, cegă, nisetru, păstrugă și viză) cu aprobarea pentru pescuit științific obținută în prealabil de la A.N.P.A.
Reprezentanții celor două instituții au fost contactați atunci de către pescari cu privire la prinderea accidentală unui morun de peste 100kg. Cele două entități, INCDPM și ANPA, au redactat un proces verbal de capturare accidentală a morunului, cu pescarii în cauză, și au demarat acțiunea de marcare ultrasonică la punctul de lucru Fetești și eliberarea sturionului în mediul său natural. Pescarii care au anunțat capturarea accidentală a morunului au fost plătiți conform procedurilor INCDPM cu suma de 60 lei/Kg, în baza unei facturi emise de aceștia după cântărirea exemplarului de către experții INCDPM în prezența ANPA-DIAI (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură – Direcția Inspecție Ape Interioare).
Amenințări cu dosare penale și retragerea autorizației de pescuit științific
Azi, 27 octombrie, alte două exemplare au fost capturate, unul accidental de către pescari comerciali, iar mai târziu unul cu barca științifică.
Numai că s-a iscat un conflict între președintele ANPA și reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului pe tema capturării accidentale a exemplarului de sturion (specie protejată CITES), predat cercetătorilor de la INCDPM în vederea marcării ultrasonice și eliberării în condiții controlate conform normelor internaționale.
Președintele ANPA, Nicolae Dimulescu, îi amenință cu închisoarea pe pescari, iar pe reprezentanții institutului cu retragerea autorizației pentru pescuit științific, în opinia acestuia, INCDPM încălcând condițiile de autorizare pentru pescuit științific.
Pe de altă parte, dr. ing. Deak György , directorul general al INCDPM, acuză ANPA de blocare a acțiunilor institutului și de o posibilă încălcare a art. 53 din Ordonanța de urgență nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul şi acvacultura, care periclitează programele de monitorizare a sturionilor sălbatici pe Dunărea de Jos, desfășurate de INCDPM în cadrul proiectelor internaționale pe care le derulează.
Art. 53 din OG precizează că „în vederea efectuării studiilor ştiinţifice necesare pentru evaluarea stocurilor de peşti şi a altor vieţuitoare acvatice cu distribuţie transfrontalieră în ape de interes internaţional, precum şi pentru dezvoltarea acvaculturii, autoritatea publică centrală care răspunde de pescuit şi acvacultură sprijină şi încurajează activitatea instituţiilor de cercetare ştiinţifică în cadrul obligaţiilor derivate din acorduri sau convenţii internaţionale la care România este parte”.
„Noi preluăm exemplarul de la pescari dacă ni-l predau, îl marcăm ultrasonic, îl eliberăm și urmărim traseul de migrare, pentru că este important ca România să urmărească, să identifice care sunt problemele cu aceste specii, pentru că este în declin și, la ora actuală, Comisia Europeană cam pune întrebări referitoare la această specie protejată CITES.
Noi venim în ajutorul atât a autorităților și implicit a României, ca să putem evalua cât mai exact numărul de sturioni existenți pe Dunăre și traseul pe care îl urmează pe timpul migrării, iar ANPA, care ar trebui să colaboreze direct cu noi, vorbesc de ANPA București, prin domnul președinte, ne blochează.
Avem autorizație științifică, de exemplu, pentru pescarii care ar trebui să prindă și să marcheze ultrasonic sturionii, în limita a 50 de exemplare, pentru că așa a dorit dânsul, nu a justificat absolut deloc de ce, care este logica, pentru că ANPA este foarte interesat, sau ar trebui să fie, referitor la numărul de sturioni existenți în Dunăre. Repet, ar trebui să fie, dar cred că nu este, nu știu de ce.
Pe de altă parte, dacă ANPA a dat autorizații de pescuit comercial, și ai dat o grămadă pe Dunăre, nu ți-ai pus întrebarea că ăla prinde accidental sturioni? Până acum a raportat cineva că a prins accidental sturioni? Nu a raportat absolut nimeni. Prima dată am avut ocazia, în colaborare cu cei de la ANPA, să poată să ne predea un exemplar de morun, pescuit accidental. Pescarii au predat de bunăvoie, ba chiar au fost foarte încântați acum că au o posibilitatea legală prin care să poată preda sturionii, spre eliberare. Noi îi marcăm ultrasonic și îi eliberăm. Apoi îi monitorizăm de la Porțile de Fier și până la Marea Neagră și viceversa, dacă se întorc.
Problema ANPA este că dacă dă autorizație de pescuit comercial și nu vrea să aibă probleme de prins accidental, atunci… te rog frumos du-te și verifică pe toată lumea. Numai noi știm, din zvonuri, câți au fost omorâți până acum, sturioni marcați de noi. ANPA nu are nicio problemă. Chiar nu-și pune întrebări domnul președinte, oare e bine cum conduc eu această instituție?
Noi am venit în sprijinul rezolvării acestei probleme, pentru că este foarte importantă raportarea numărului de exemplare (…). Aceste lucruri pot duce la infrigment… și plătim cu toții. Sunt niște lucruri pe care nu le înțeleg. Am fost și la domnul ministru al Agriculturii, dumnealui a înțeles, spunând că este absurd să nu se găsească soluții între cele instituții, dar domnul președinte ANPA limitează numărul de sturioni… Gândiți-vă că noi pentru fiecare exemplar de sturion plătim. Gândiți-vă că acela care braconează vrea bani. Nu îl interesează rezultatele cercetărilor științifice. Pe noi ne interesează să scăpăm sturionii, ca să îi putem urmări. Informațiile pe care le primim ajută pe toată lumea, inclusiv pe ANPA, asta este culmea, iar ei în loc să ne ajute să avem mai mulți sturioni marcați, să putem monitoriza, prezenta niște date mai concrete decât evaluări statistice ale unora, noi suntem blocați”, a declarat pentru obiectiv.net dr. ing. Deak György, directorul general al INCDPM.
Despre primul exemplar de sturion prins astăzi, de către pescarii comerciali, acesta a fost predat la punctul de lucru al INCDPM. Procedurile erau în derulare, însă amenințările președintelui ANPA ar putea să le îngreuneze.
„Acum ANPA, dacă nu va dori să marcăm și să eliberăm normal, cum trebuie, ci dorește alte lucruri care s-ar duce la anchete penale și alte minuni vom fi obligați să acționăm și noi ca atare, pentru că nu avem ce face. Am auzit niște amenințări făcute de domnul președinte. Mai mult decât atât, am auzit că și angajați ai ANPA sunt amenințați cu chestii de genul ăsta. Atât de absurdă este situația, încât nu știu ce să mai zic. Deci, în loc să te bucuri că eliberezi exemplarul, care ar putea să fie omorât, tu începi cu chestii de genul, conform legii nu știu care pescarul trebuie să-l elibereze imediat, în caz contrar riscă dosar penal, pescarul nici nu îți va mai recunoaște. Trebuie odată și odată să scăpăm de braconaj și mai ales cât avem puterea să plătim pentru sturioni. Ca să avem rezultate științifice cât mai bune, ar trebui să folosim acest atuu, nu să oprim și să blocăm orice inițiativă a INCDPM de a debloca această situație. Unii ONG-iști atacă foarte puternic această problemă, pentru că ANPA susține anumite ONG-uri, care declară public că nu există braconaj pe Dunăre. Noi avem poze făcute împreună cu Poliția de Frontieră și cu Poliția, cărora le mulțumesc, în care ei ne-au solicitat să identificăm sturioni tranșați, morun tranșat, cegă înghețată. (…) Acum pot să îl înțeleg pe domnul președinte de ce este atât de vehement împortiva acestei acțiuni. Îl întreb pe domnul președinte, cum îi convine mai bine… un sturion mort sau unul marcat ultrasonic și eliberat? Cum explică dânsul faptul că până acum, la câte bărci și autorizații comerciale sunt, nimeni nu a raportat niciun sturion prins accidental?”, întreba directorul general al INCDPM.
„Deschidem Cutia Pandorei”…
Președintele ANPA, Nicolae Dimulescu, își menține punctul de vedere, anume acela că „cei care pot să prindă sturioni pentru activitatea de pescuit științific sunt numai pescarii care sunt autorizați, ambarcațiunile care sunt autorizate pentru pescuit științific”, pescarii comerciali riscând închisoarea, în opinia acestuia, dacă predau exemplarul către reprezentanții Institutului….
„Conform reglementărilor noastre, care privesc sectorul pescăresc, cei care pot să prindă sturioni pentru activitatea de pescuit științific sunt numai pescarii care sunt autorizați, ambarcațiunile care sunt autorizate pentru pescuit științific. Cei care sunt autorizați pentru pescuit comercial, trebuie să elibereze în secunda următoare sturionul. Avem niște reglementări.
Dacă persoana respectivă, cu autorizație de pescuit comercial, duce sturionul pentru marcare, este pasibilă de închisoare. Domnul Deak are autorizație de pescuit științific, în autorizația de pescuit științific sunt trecute ambarcațiunile și pescarii care pot face această activitate de pescuit științific și numai cu aceste ambarcațiuni cu care se prind, sturionii pot fi cipați. Cei care pescuiesc comercial… deschidem Cutia Pandorei… adică cei care pescuiesc comercial, în loc să dea drumul la sturion, îl aduce aici. Și dacă vă uitați, majoritatea exemplarelor sunt de sex masculin, nu femele. Deci, avem reglementări stricte, reglementări care trebuie respectate. Dacă nu sunt respectate aceste reglementări, domnul Deak și institutul dumnealui își pierd autorizația de pescuit științific. Eu sunt pus în situația să o retrag. Pentru că a încălcat condițiile de autorizare pentru pescuit științific”, a declarat pentru obiectiv.net, Președintele ANPA, Nicolae Dimulescu.