IPJ Ialomița: “Alte preocupări în timpul mersului”, cauza principală a accidentelor grave de circulație
Joi, 27 iulie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, a fost susținută o conferință de presă, în cadrul căreia a fost prezentată o evaluare a activității polițiștilor în primul semestru al acestui an și măsurile suplimentare luate pentru prevenirea infracționalității, conferință de presă susținută de inspector șef al IPJ Ialomița, comisar șef de poliție Neagu Adrian.
Potrivit acestuia, în perioada ianuarie-iunie a.c., infracționalitatea stradală sesizată a cunoscut un trend descendent, înregistrând o scădere de 15%. Diminuări semnificative regăsim și pe palierul furturilor, respectiv furturile din locuințe (-26), furturile de auto (-11), furturile de animale (-9). În ceea ce privește infracțiunile de tâlhărie, acestea au scăzut cu 41%.
Pe linie de silvicultură, au fost derulate 109 planuri de acțiune, în baza cărora au fost executate 278 de controale, în cadrul cărora au fost constatate și aplicate 81 de sancțiuni contravenționale și confiscați 887,185 m3 material lemnos (+687,347m3).
De asemenea, pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol au fost derulate acțiuni și controale în urma cărora s-au confiscat 1.105,98 de kg. de pește (+457,605 kg.).
Pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în perioada supusă atenției, polițiștii au organizat 6 razii, 381 de acțiuni cu efective mărite și 2.499 de controale.
Pentru abaterile de la normele contravenționale, în primele șase luni ale acestui an, polițiștii din Ialomița au aplicat 30.241 de sancțiuni contravenționale, dintre care 194 au fost la Legea 12/1990 și 4.095 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991.
Cele mai multe amenzi, 24.835, au fost aplicate participanților la trafic ca urmare a abaterilor comise, îndeosebi pentru depășirea limitei legale de viteză, nepurtarea centurii de siguranță, neacordarea priorității de trecere.
Datorită prezenţei active a poliţiştilor în stradă, în primele 6 luni ale acestui an se înregistrează un trend descendent în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie.
În perioada ianuarie-iunie a.c., pe raza judeţului Ialomița, au fost înregistrate 24 de accidente grave, cu 7 mai puține față de perioada similară a anului precedent, care s-au soldat cu decesul a 12 persoane (-10) și vătămarea corporală gravă a 19 persoane (-9).
Principala cauză de producere a accidentelor grave în perioada ianuarie – iunie 2017, a fost “alte preocupări în timpul mersului”, pe fondul căreia s-au produs 5 accidente grave soldate cu 6 persoane decedate și 5 rănite grav.
“Traversarea neregulamentară a pietonilor” a fost cea de-a doua cauză, pe fondul căreia au fost înregistrate 4 accidente soldate cu decesul a 3 persoane și rănirea gravă a alteia.
O altă cauză care a determinat producerea a 3 accidente soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 2 a fost “neasigurarea la manevra de mers înapoi”.
Pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor pe durata sezonului estival, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița a dispus o serie de măsuri suplimentare, dintre care evidențiem: Identificarea locurilor și locațiilor unde sunt preconizate a se desfășura manifestări publice și preliminarea numărului de participanți în funcție de care vor fi stabilite efectivele angrenate în misiuni; Organizarea și executarea de acțiuni punctuale în mediile de interes operativ, baruri, discoteci, locuri de cazare, târguri, piețe etc., în scopul prevenirii stărilor conflictuale, menținerii și asigurării ordinii și liniștii publice; Creșterea vizibilității și prezența activă a efectivelor de ordine și siguranță publică în locurile aglomerate, în gări, autogări în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale;
Intervenția operativă a dispozitivului de ordine și siguranță publică la evenimentele sesizate prin SNUAU 112, conform competențelor; Asigurarea unor dispozitive suplimentare pentru prevenirea și/sau aplanarea stărilor conflictuale, descurajarea elementelor infracționale și combaterea fenomenelor cu impact stradal (cerșetoria, consumul de droguri, prostituția și proxenetismul, furturile, înșelăciunile etc.); Asigurarea unei prezențe active, la vedere, a polițiștilor, în uniforma adecvată și cu mijloacele din dotare, în orașul Amara și în locurile de agrement în aer liber, în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale; Intensificarea acțiunilor de prevenire și combatere a actelor de contrabandă și evaziune fiscală, identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care se sustrag de la plata taxelor aferente către bugetul de stat; Efectuarea de controale împreună cu structurile abilitate și verificarea respectării prevederilor legale pentru desfășurarea activităților în spațiile de cazare turistică autorizate existente la nivelul unității administrativ-teritoriale.