C.J. Ialomița va înființa o nouă Asociație de Dezvoltare Intercomunitară
Joi, 16 martie, reprezentanții Consiliului Județean Ialomița au supus dezbaterii proiectul de buget pe anul 2017. Potrivit acestora, bugetul județului va fi de 170.140.000 lei, atât la venituri cât și la cheltuieli.
La secțiunea de funcționare, suma va fi de 118.308.000 lei, iar la dezvoltare 51.832.000 lei.
Potrivit președintelui Victor Moraru, Consiliul Județean are 18 obiective de investiții prevăzute pentru anul acesta, programe pe sănătate, pe reabilitarea patrimoniului public, infrastructura de transport rutier (200 km de drumuri) și PNDL, investiții aflate în continuare sau investiții noi.
Un alt program aflat în atenția C.J. este acela prin care se dorește finanțarea unor domenii, în cadrul a patru subprograme, precum cultură, sport, religie, dar și unele ONG-uri din domeniul mediului.
Autoritățile județene au în plan și crearea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, asociație prin care se dorește accesarea unor sume importante din fonduri europene.
„Pentru relația Consiliul Județean – autorități publice locale, Consiliul Județean are în fondul de rezervă o sumă de 50 de miliarde lei, pe care ne dorim să o alocăm acestei Asociații de Dezvoltare, în care noi, Consiliul Județean, să venim pentru început cu 50 de miliarde, după care, în parteneriat cu autoritățile publice locale, în funcție și de prioritățile pe care le au cetățenii în localitățile respective, să putem cofinanța câteva proiecte frumoase în județul nostru și am prevăzut sume special. Rog pe colegii primari ca în perioada următoare când vor fi solicitați pentru a ne asocia să fie cât mai prompți posibil. Pentru că am avut și astăzi o astfel de recomandare, de a înființa o asociație intercomunitară, pentru a obține sume cu mult mai importante”,
declara președintele CJ, Victor Moraru, în cadrul dezbaterii pe buget.
Consiliul Județean Ialomița mai deține o Asociație de Dezvoltare a Infrastructurii Locale, de pe vremea lui Silvian Ciupercă, însă nu prea a avut succes. Nu au existat prea multe UAT-uri interesate, iar cele care au fost au avut parte numai de probleme.
„A fost o formă, să spunem, de început, dar datorită nu știu căror motive nu a reușit să…. Este funcțională la nivel de audit pentru autoritățile publice locale”, a afirmat Moraru în cadrul unei conferințe de presă.
Ce se vrea acum? O structură nouă, cu angajați, cu director, cu specialiști în urbanism…
„Noi dorim să creăm un organism care să asigure în primul și primul rând cele mai bune servicii oferite de către aceste instituții. Adică sprijin pentru accesarea fonduri europene, achiziții publice, arhitecți, urbaniști… Ne interesează să creăm un aparat foarte bun. (…) Am avut câteva discuții cu primarii. Presimt că nu vor face parte toți din această Asociație, dar cei care vor face, vor vedea că vor avea parte de multe avantaje”, a conchis Victor Moraru.