Protest în faţa Prefecturii, în apărarea preoţilor Casian şi Gheorghe Pandelică
Însă… de câteva luni, părintele Gheorghe slujește cu „sabia deasupra capului” în satul Mircea cel Bătrân, fiind mereu „hăituit”, iar fiul său Casian, care slujea la Reviga, a fost „dezbrăcat de hainele preoțești”. Fără nici un cuvânt, spun enoriașii, fără nicio dovadă că ar fi greșit atât de grav încât să fie luată o astfel de măsură de către reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. În locul părintelui Casian au adus un altul, din Cocora, dar care nu este dorit de oameni. Degeaba au protestat enoriașii în fața bisericii, degeaba au făcut fel și fel de cereri la Episcopie că își vor duhovnicul înapoi. Nimeni nu le-a dat nicio explicație prin care să justifice această decizie. Drept urmare, duminică, 16 octombrie, au venit la Slobozia, să protesteze. Pentru că locul de desfășurare a protestelor, pichetărilor, mitingurilor, este la Prefectură, ei nu au avut încotro și s-au așezat cu pancartele în mâini și s-au adresat reprezentanților Episcopiei, al cărei sediu se află la câteva sute de metri.
Precizăm că atât preotul Gheorghe Pandelică, ce slujește încă în biserica din satul Mircea cel Bătrân, dar și fiul său, preotul Casian, care slujea la biserica din comuna Reviga, sunt, se pare, acuzați de „vrăjitorie și că ar deschide Cartea”, dar și de faptul că ar solicita bani enoriașilor pentru acestea.[box color=white]
„Opriți abuzurile, nu ne mai hărțuiți”, „Redați pacea și liniștea preoților satului și a familiilor lor”, „Nu ne confiscați valorile credinței în care s-a născut și a trăit de veacuri acest popor”, „Nu vrem protest la Episcopie,… vrem la Sf. Liturghie cu părintele Casian și părintele Gheorghe” sau „Preoți sunt cei iubiți de credincioși. Cei alungați cu ouă din sate, ca Ograda, sunt protopopi”, sunt doar câteva dintre lozincile cu care cei peste 100 de enoriași din comuna Reviga, dar și zeci de „fii duhovnicești” din multe alte localități, s-au prezentat, duminică, în fața Prefecturii Ialomița. Și cu încă ceva: cântece bisericești cu care s-au încălzit pe parcursul manifestației.
„ (…)Suntem conștienți că orice om poate greși, cu voia sau fără voia sa. Suntem de asemenea conștienți că acolo unde există niște legi sau reguli acceptate trebuie să existe și sancțiuni pentru nerespectarea lor. Dar nu putem accepta aplicarea vreunei măsuri foarte aspre sau poate chiar radicale fără o judecată dreaptă în care cel incriminat să aibă dreptul de a se justifica, de a se apăra. Ori caterisirea este o decizie care nu poate fi luată fără a da o șansă părintelui Casian să se apere. Știm că există cazuri grave printre preoții sau călugării din România, afaceri murdare, alcoolism, dependență de droguri, deviații sexuale și altele. Nu s-a luat totuși măsura răspopirii multora dintre ei. Este revoltător. Au fost mutați dintr-o parte în alta și ajutați să-și repare greșelile. Din câte îl cunoaștem noi, enoriașii, pe părintele Casian, nu se poate vorbi de abateri atât de grave încât să se ia o măsură atât de dură, fără măcar să se treacă printr-o judecată corectă în fața unui consistoriu imparțial. Suntem revoltați că părintele Gheorghe este hăituit de ani de zile, căutându-i-se tot felul de vinovății, dar mai ales aceea de a face vrăjitorii. Ne jignește pe toți cei care frecventăm slujbele părintelui, cu atât mai mult cu cât cei mai mulți suntem intelectuali și nu credem în vrăjitoriile țigăncilor sau ale altora, așa ziși dezlegători, și ne căutăm alinarea și răspunsurile în lăcașurile de rugăciune și în îndrumările duhovnicilor noștri (…)”, spuneau aceștia.
Enoriașii solicită retragerea acuzațiilor privitoare la părintele Gheorghe Pandelică, încetarea acțiunilor de discreditare adresate preotului Gheorghe Pandelică, anularea hotărârii de caterisire a părintelui Casian și reinstalarea sa în biserica ce a slujit, judecarea corectă a greșelilor comise de preotul Casian, iar hotărârile privitoare la caterisirea și/sau înlocuirea preoților din motivele stabilite de funcționarii cu putere de decizie din Episcopie, chiar și de către ÎPS, să fie făcute prin consultare și validare cu enoriașii parohiilor respective, prin referendum sau prin consultare cu un reprezentant ales de aceștia și nu în mod despotic și abuziv.
O delegație a enoriașilor s-a deplasat la sediul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor pentru a-și face cunoscute doleanțele lor, însă, în afară de portar, nimeni nu era acolo. Enoriașii susțin că dacă nu vor primi un răspuns, vor merge la Patriarhie, în speranța că se va face dreptate.
[box color=white]
Cu privire la această situație, reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor au făcut, luni, 17 octombrie, câteva precizări, prin intermediul unui comunicat de presă:
„În legătură cu neînţelegerile şi tensiunile din data de 10 şi 16 octombrie 2011 de la parohia Reviga, Protopopiatul Slobozia, Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele: în şedinţa de lucru din 30 iunie 2011, Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor a sancţionat – cu trimiterea pentru 30 zile, pentru rugăciune și meditație la Mănăstirea Balaciu-, lipsa de implicare în activitatea pastoral-misionară a Parohiei Reviga şi neglijenţă faţă de cele sfinte a Părintelui Ovidiu Casian Pandelică, Parohul Parohiei Reviga – Protopopiatul Slobozia, atenționat de mai multe ori asupra acestei fapte. Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi Regulamentelor lui de aplicare, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor este autoritatea bisericească care are responsabilitatea cercetării şi soluţionării acestui caz, conform hotărârilor Sfântului Sinod şi rânduielilor bisericeşti. Ca atare, în şedinţa de lucru din data de 12 octombrie 2011, Permanenţa Consiliului Eparhial a decis ca Părintele Ovidiu Casian Pandelică să fie deferit Consistoriului Eparhial Bisericesc întrucât, timp de 5 luni, nu a dat curs hotărârii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, fiind suspendat din slujirea preoțească, nu caterisit, până la finalizarea cercetărilor acestui caz de nerespectare a rânduielilor liturgice şi disciplinei bisericeşti. Facem precizarea că Centrul Eparhial a delegat pe Părintele Viorel Parmac, preot slujitor la parohia Cocora, să se ocupe de bunul mers al Parohiei Reviga până la finalizarea cercetărilor. Manifestările care au avut loc în data de 10 şi 16 octombrie a.c., de la Reviga şi Slobozia, unde cei prezenţi au încercat să-i justifice PC Pr. Ovidiu Casian Pandelică lipsa de ascultare faţă de rânduielile canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti, au fost concertate de o gândire lipsită de orice conştiinţă eclezială. În parte, lipsa unei conştiinţe ecleziale se justifică prin slaba pregătire teologică a PC Pr. Casian Ovidiu Pandelică (Facultatea de Teologie la Piteşti, secţia Teologie Pastorală: anul I de studiu: media 6,82; anul II: media 6,80; anul III: media 6,57; anul IV: media 6,85). Nu este un paradox faptul că la ambele manifestări, atât la Reviga, cât şi de la Slobozia, majoritatea zdrobitoare a celor care au susţinut lipsa de ascultare şi responsabilitate a preoţilor Ovidiu Casian şi Gheorghe Pandelică, nu au fost din Reviga sau Mircea cel Bătrân, ci veniţi din alte părţi, lucru evidenţiat de prezenţa automobilelor personale din parcarea prefecturii. De unde lipsa de interes a propriilor credincioşi? Răspunsul este susţinut de logica unei evidenţe irezistibile – lipsa de implicare a preoţilor în cauză în bunul mers al comunităţilor bisericeşti, primite în grijă din partea Chiriarhului Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor îndeamnă la respect şi responsabilitate pe toţi cei care au protestat faţă de hotărârea de suspendare a Părintelui Ovidiu Casian Pandelică, cu convingerea că bunul mers al comunităţilor bisericeşti poate fi asigurat doar prin ascultarea faţă de rânduielile canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti”.