Slobozia: Doi bebeluși salvați de la moarte și un medic care se oferă să-i boteze
Doi bebeluși gemeni, în vârstă de aproape o lună, au trecut razant, la începutul acestei luni, pe lângă moarte. Aceștia au fost aduși la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia în stare terminală, comă profundă, cianotici. Asta după ce mama i-a hrănit cu lapte de vacă, diluat cu apă din fântână. Medicii au trecut prin clipe de groază, spunând că nu au văzut în cariera lor un astfel de caz.
Medicul pediatru Lucian Olaru ne-a povestit prin ce a trecut pentru a salva viața gemenilor intoxicați cu nitriți.
„A fost un caz extrem de dramatic. Am vreo 37 de ani de când lucrez în acest spital, sunt printre veterani, și vă spun că acest caz a fost aproape un unicat. În jurul orei 18.00 au fost aduși doi nou-născuți în vârstă de 26 de zile, în stare terminală, extrem de gravă, în comă profundă, vineți, cianoză generalizată, respirație superficială…
La acel moment, o întreb pe mamă, care nu știa nici cum o cheamă, nici de unde e, nici câți ani are… Singurul lucru care m-a ajutat a fost faptul că i-a hrănit cu lapte de vacă și jumătate cu apă de la fântână. Copii născuți prematur, la două kilograme, le dai apă de la fântână…
De la această afirmație s-a ridicat suspiciunea de intoxicație cu nitriți, dar starea copiilor era îngrozitor de gravă. Unul avea 2.200 kg, unul 2.700 kg. Cu foarte, foarte mare dificultate, după ce i-am încălzit și am avut abordul venos, am reușit să le facem primele investigații, dar în tot timpul ăsta copiii au fost încălziți, copiilor li s-a administrat oxigen, au fost ventilați mecanic, chiar și o oră. Analizele au fost șocante, în sensul că parametri din ionogramă, dacă te uitai într-o carte, erau incompatibili cu viața.
După ce am avut abordul venos și am administrat medicamentele care erau necesare, am încercat să-i trimitem la București, unde trebuiau să ajungă. Este un calvar să trimiți un copil la București. În loc să îți vezi de pacient, trebuie să suni șeful de gardă, rezidentul, unul dintre cei doi, trei, patru, din echipa de gardă. Am sunat la trei spitale și nu au primit, pentru că nu au paturi disponibile, iar pacienții sunt mulți.
Fac o paranteză: este inadmisibil ca Bucureștiul, cu peste două milioane de locuitori, să aibă doar două spitale care să aibă serviciu de terapie intensivă pediatrică, cu până în 20 de paturi. Văzând că nu am niciun succes, am încercat să sun la minister, unde este un serviciu de urgență, și care are o vedere pe toate spitalele din București. Nici acolo nu am făcut nimic. După o oră și jumătate de stat în UPU, a trebuit să îi iau pe secție, pentru că și la UPU așteptau încă 50 de pacienți și aveau nevoie de paturi. M-am consultat și cu colegii de la nou născuți, am reușit, nu știu cum, Dumnezeu,… s-a întâmplat o minune. Rezultatul ionogramei are acolo o rubrică în care scrie methemoglobină. Copiii care sunt intoxicați cu nitriți au methemologlobina blocată.
Deci în mod normal au methemoglobina până la 1,5. Ionogramele repetate care pe mine m-au ajutat să administrez tratamentul, de la ora 18.00 și până la ora 24.00, la methemoglobine arătau semne de întrebare. Deci aparatele nu puteau să deceleze valoarea methemoglobinei. Abia după vreo șase ore de tratament, în jurul miezului nopții, aparatele mi-au arătat uluitoarea valoare de 33. Deci, în loc de 1,5 arăta 33…
După ce le-am administrat antidotul, adică banala vitamină C, în niște doze care mi-au permis să salvez copiii, bineînțeles, care depășeau dozele terapeutice, pentru că protocoalele din carte sunt foarte relative, după 12 noaptea, acei doi copii care erau aproape decedați când i-a adus, au început să mănânce. Au mâncat 70 de grame. A fost așa o fericire…fără seamăn pentru toți cei cinci-șase oameni care am stat lângă ei de când au fost aduși și până la vreo 2.30. A doua zi au fost transferați la București cu un elicopter în stare foarte bună.
Puteam să îi țin și aici, dar de gardă erau doi medici de familie și nu am vrut să îi las totuși. Deci, în final, i-a primit Bucureștiul, ne-au felicitat pentru modul în care am reușit să le salvăm viețile. Am sunat și acum câteva zile să mă interesez de ei și erau bine. Problema este ce ne facem cu mama… Acei copii trebuie luați din familie și protejați…”, a povestit Lucian Olaru.
Medicul s-a oferit chiar să-i și boteze după ce vor fi externați.
Trebuie spus că secția de pediatrie are un normativ de șapte medici, dar la ora actuală au rămas doar trei. Din acei trei medici, doi sunt ieșiți la pensie și urmează al treilea. Se mai completează cu medici de familie, girați de la domiciliu de medicii specialiști. Dar, totuși, până când?