Ialomița: Contrabandiști de țigări și motorină, reținuți
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii PARASCHIV ADRIAN, COMAN SORIN, STAICU RĂDUȚU, STAICU TUDOREL şi RADU GHEORGHIȚĂ, pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere si vânzare de mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând ca acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia și eliberare pentru consum, deţinere în afara unui antrepozit fiscal, transportul inclusiv în regim suspensiv de accize, utilizarea, oferirea spre vânzare sau vânzarea, pe teritoriul României a produselor energetice (motorină).
În cauză există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 07.05.2016 – 18.10.2016, inculpaţii au achiziţionat, deţinut şi comercializat, fără drept motorină şi ţigarete de pe nave, sub pavilion românesc şi străin, ce tranzitau fluviul Dunărea în zona localităţii Giurgeni, prejudiciul, până la această dată, nefiind cuantificat, urmând a se face demersuri în acest sens.
Faţă de inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 10.11.2016.
La data de 11 noiembrie 2016, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au propus Judecătoriei Slobozia arestarea preventivă a inculpaţilor PARASCHIV ADRIAN, COMAN SORIN, STAICU RĂDUȚU, STAICU TUDOREL şi RADU GHEORGHIȚĂ, pe o perioadă de 30 de zile.
În cauză s-au efectuat, cu autorizarea Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Judecătoriei Slobozia, un număr de 22 de percheziţii domiciliare.
Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa, Serviciul Operaţiuni Speciale Bucureşti şi Biroul Operaţiuni Speciale Ialomiţa.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situaţie să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.