Consiliul Județean Ialomița vrea să aibă propriul depozit de deșeuri
Consiliul Județean Ialomița va încerca, în perioada următoare, să identifice o suprafață de teren pentru realizarea unui nou depozit de deșeuri, în condițiile în care operatorul actual al depozitului privat de la Slobozia nu va mai avea în următorii ani suficientă capacitate de stocare, iar monopolul deținut la ora actuală conduce la situații în care să fie impuse anumite tarife.
„Din informațiile noastre, acest depozit, în următorii 3 – 4 ani, se va închide nemaiavând capacitate de stocare. Este o problemă care ar fi trebuit să fie rezolvată cu foarte mult timp în urmă. Am avut avantajul că un agent economic a inițiat, printre primii din România, o astfel de investiție, dar și dezavantajul că la acest moment administrația publică, mă refer la județ și celelalte autorități publice, sunt dependente de un depozit privat care poate din când în când să ridice tot felul de probleme. (…) Depozitul de la Vivani nu s-a închis încă. În următorii 3-4 ani, în funcţie şi de gradul de sortare a gunoiului menajer care ajunge acolo el se va închide. Dacă se face o sortare foarte bună, este posibil să fie 6 ani. Dacă Vivani nu sortează, atunci, probabil, în 4 ani de zile va trebui să se închidă”, a afirmat președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru.
Așadar, există intenția înființării unui operator județean de salubritate, dar și construcției unui depozit județean pe o suprafață de 20 – 30 de hectare.
„Deja avem solicitări la colegii primari din județ unde să amplasăm un nou depozit. Important este ca el să fie undeva în centrul județului, pentru a exista cheltuieli oarecum egale pentru toate autoritățile publice din județ și pentru toți cetățenii. Avem la acest moment speranța că vom fi incluși în masterplanul național privind deșeurile, pentru următoarea perioadă, pe programul de infrastructură mare. La acest moment se stabilesc la nivel național unde vor fi amplasate următoarele depozite și facem demersuri ca Ialomița să fie posesorul unui buget pentru un nou depozit de deșeuri pentru că aceasta este soluția corectă, aceea ca serviciile publice să se desfășoare în strânsă colaborare și sub coordonarea autorităților publice.
Potrivit președintelui C.J., în ultima perioadă operatorul de salubritate încearcă modificarea tarifelor și în alte localități ale județului, după Slobozia.
„Consiliul Județean, din nefericire spun, nu poate să intervină foarte mult în zona unui depozit privat. Nu este un serviciu concesionat de către Consiliul Județean Ialomița, așa că nu ai un contract cu acest depozit ca să poți reglementa. Din punctul meu de vedere, la data la care s-a scos la licitație colectarea deșeurilor ar fi trebuit să existe în caietul de sarcini o prevedere ca toți cei care se prezintă la licitație să aibă un precontract încheiat, cu un preț stabilit pentru o perioadă de cel puțin 10 ani cu actualul depozit. Neexistând o astfel de prevedere, este destul de dificil să contești astăzi prețul. (…) Nu vrem să fim în acest șantaj. Dar suntem toți în acest șantaj, pentru că problema mediului nu este numai a unei localități ci a întregului județ. Problema mediului este a noastră, a tuturor”, a mai spus Victor Moraru.