Slobozia: Investiții propuse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului
Luni, 5 septembrie, la Casa Municipală de Cultură din Slobozia, a avut loc dezbaterea pe marginea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului.
În fapt, a fost o prezentare a acestui document, care se vrea a fi „un plan de bătaie” al municipalității pe următorii 14 ani… Investițiile propuse sunt multe, însă câte dintre ele vor putea fi realizate?
„Este un plan, este o strategie, este pentru municipiul nostru un început a ceea ce, cei care vor veni după noi, vor continua. Ca să ajungem acolo unde ne propunem am spus că prima oară trebuie să avem o strategie, să avem o strategie foarte bine gândită, iar în Slobozia să avem proiecte care să fie necesare și, în afara acestei necesități, slobozenii să și le dorească. Pentru că s-a pus problema de multe ori că avem în desfășurare proiecte care nu au fost pe dorința slobozenilor. (…) Astăzi ne întâlnim aici cu dumneavoastră ca să vă propunem, ca să vedeți viziunea noastră, pe care ne dorim împreună să o îmbunătățim. Eu cred că este un pas important pentru Slobozia, pentru că este un început al unui viitor frumos, iar acest program va fi finalizat și implementat (…)”, a afirmat primarul municipiului, Adrian Mocioniu.
Timp de aproape două ore au fost prezentate de către Radu Andronic, managerul FIT Consulting, firma care a elaborat planul, multe dintre aspectele tehnice ale acestui document, de la conceptul general – analiza datelor din teren, nevoile identificate, până la lista de proiecte. Un portofoliu de proiecte care ne-a indus ideea unui oraș futurist, dintr-un viitor îndepărtat. Mai mult dintr-un film. Unul SF, în opinia noastră, unul realist în opinia celor care l-au întocmit.
Multe dintre proiectele prezentate vor urma să fie finanțate prin Programul Operațional Regional, asta dacă începând de anul viitor se vor iniția procedurile de accesare a acestor fonduri. Mai ales că sumele pentru realizarea proiectelor sunt de ordinul zecilor de milioane…de euro.
Așadar, în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Slobozia se propune construirea unei rețele de piste și benzi pentru biciclete în mai multe etape, atât în interiorul orașului cât și de legătură cu zonele învecinate. Împreună cu construirea acestor piste pentru biciclete se va implementa și un sistem de bike-sharing și de rasteluri pentru parcarea bicicletelor în siguranță în zonele cele mai frecventate din oraș. Aceste proiecte însumează investiții de 6,4 milioane de euro, fiind eligibile pentru finanțarea prin fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional, Axa 4, Primăria Slobozia contribuind la proiect cu doar 2% din valoare. După implementarea acestora locuitorii municipiului Slobozia vor beneficia de o rețea de 19,5 kilometri de piste de biciclete și de o rețea performantă de bike-sharing (închirieri de biciclete – gratuit sau contracost).
Alte proiecte majore, care vor necesita timp, dar mai ales bani, sunt de construcție a podului peste râul Ialomița, pentru asigurarea conexiunii centrului administrativ al Municipiului Slobozia prin Bd. Chimiei către DJ201 spre Ciulnița și spre autostrada A2 București- Constanța (estimat la 5,5 milioane euro, până în 2023), construcția unui pasaj suprateran la intersecția DN2A – DN2C – Bd Matei Basarab pentru asigurarea fluidizării traficului (6 milioane euro), construcția unei centuri de ocolire nord (conectare DN21-DN2C), prelungirea punții pietonale (podului de la Bora) între oraș și cartierul Bora, peste șoseaua de centură, astfel încât pietonii să nu mai „intre în conflict” cu traficul auto, implementarea unui proiect pilot de transport public tramvai pe aliniamentul CF între Gara Slobozia și Gara Slobozia-Nouă pentru deservirea celor două zone industriale Est și Vest, achiziționarea de autobuze moderne pentru promovarea utilizării transportului public în comun (7 milioane euro), crearea de noi trasee, implementarea unui sistem e-ticketing, promovarea transportului electric prin amplasarea de puncte de alimentare pentru mașinile electrice și hibride, amenajarea de stații de încărcare cu energie electrică în zonele selectate, realizarea de giratorii în anumite intersecții, introducerea unui sistem de sensuri unice, reconfigurarea intersecțiilor, parcări inteligente, un sistem de monitorizare a traficului etc…
Prezentarea PMUD a fost una complexă și plictisitoare. Dar dacă așa trebuie… În schimb, discuțiile pe marginea lui au fost oarecum limitate. Unele dintre aceste proiecte au fost „amendate” la final de câțiva participanți, în principal arhitecți, urbaniști, proiectanți, dar și de fostul primar Gabi Ionașcu, care a ținut să-și prezinte propriul plan de mobilitate urbană.
Cetățenii, însă, nu și-au făcut simțită prezența, prin propuneri. Cei prezenți, în principal angajați ai primăriei sau ai altor instituții, s-au plictisit pe parcurs și au părăsit sala, deși la început nu prea mai erau locuri libere. Foarte puțini au fost cei care au rezistat până la sfârșit. Dar cetățenii mai au o șansă de a-și expune părerea, ori pe adresa de mail a primăriei, ori pe facebook. Dacă interesează.
Mai precizăm doar faptul că aproape jumătate din populația municipiului se deplasează pe jos (46,9%), transportul public este utilizat de doar 16,5% din cetățeni, cu bicicleta merg 3,9%, iar cu autoturismul 32,7%.