Sfințirea Paraclisului Episcopal – Schitul Amara
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor organizează luni, 22 august 2016, ora 17:00, slujba de sfințire a lucrărilor exterioare și de întocmire a Sfintei Mese de la biserica Schitului Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Paraclis Episcopal, din orașul Amara.
La acest moment duhovnicesc și de referință pentru orașul Amara toţi credincioşii, copii, tineri, vârstnici, femei şi bărbaţi vor avea bucuria binecuvântată de a trece prin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.
Marți, 23 august 2016, începând cu ora 08:15,va fi săvârșită prima Sfânta Liturghie, după târnosirea (sfințirea) bisericii, de către Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, înconjurat de un sobor de părinți consilieri din cadrul Centrului Eparhial, părinți stareți, preoți și diaconi.
Sunt așteptați să participe la acest eveniment reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, alături de credincioșii din toată Eparhia și nu numai, care vor fi împreună rugători cu soborul de slujitori.
SCHITUL SFÂNTUL GHEORGHE AMARA (PARACLIS EPISCOPAL)
Hram: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Adresa: oraș Amara, judeţul Ialomița
Stareț: PC Ieromonah Grigorie Țuțuianu
Schitul de călugări a fost înfiinţat în anul 2002, prin decizia nr. 2662, a Permanenţei Centrului Eparhial al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.
În fapt, sfântul aşezământ, aflat în imediata vecinătate a drumului care leagă Slobozia de Buzău, a fost întemeiat în anul 2003. Schitul Sf. Gheorghe depinde canonic de Centrul Eparhial, fiind paraclis episcopal.
Paraclisul cu hramul Sfântul Gheorghe a fost sfințit în ziua de 24 iunie 2004 de către Preasfinţitul Damaschin, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.
Biserica, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, are în componenţă un pridvor (17, 50 mp), Pronaos (52, 80 mp), Naos (52, 04 mp), Sf. Altar (34, 85 mp), Proscomidiarul (3, 20 mp) şi un Diaconicon (3, 20 mp).
Din punct de vedere arhitectural, forma clădirii, dimensiunile şi forma învelitorii se încadrează în specificul bisericilor ortodoxe româneşti tradiţionale.
Interiorul bisericii este pregătit pentru a primi veşmânt pictural, în tehnica fresco.
Învelitoarea bisericii este confecţionată din tablă de cupru, pardoselile fiind executate din granit.
Are în prezent 8 viețuitori. (M. R.)
Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor