Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în siguranță
În perioada 12 – 15 august, zilnic, pe raza judeţului Ialomiţa se vor afla la datorie 200 de poliţişti de la ordine publică, de la rutieră, de la transporturi, precum și de la structurile de intervenţie rapidă, investigarea criminalităţii economice, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, suplimentar față de dispozitivele curente.
Pentru ca cetăţenii să se bucure în linişte şi siguranţă de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în baza planului aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, chestor de poliţie Bogdan Despescu, a dispus ca 9.800 de polițiști să fie în stradă, în acest week-end prelungit.
În perioada 12 – 15 august a.c., zilnic, pe raza judeţului Ialomiţa se vor afla la datorie 200 de poliţişti de la ordine publică, de la rutieră, de la transporturi, precum și de la structurile de intervenţie rapidă, investigarea criminalităţii economice, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, suplimentar față de dispozitivele curente.
Cei 200 de poliţişti vor acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare, astfel încât cetăţenii să se bucure în linişte de această sărbătoare, fiind organizate, zilnic, în această perioadă, 34 de patrule de siguranţă publică.
În aceste zile, poliţiştii ialomiţeni vor fi prezenți și vor acționa pentru siguranța cetățeanului la manifestări religioase şi evenimente cultural-artistice, care se vor defăşura pe raza judeţului.
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi asigurarea fluenţei traficului, poliţiştii rutieri vor acţiona pe tronsoanele de drumuri naţionale, utilizând zilnic, toate aparatele de înregistrare a vitezei de deplasare a autovehiculelor. O atenţie deosebită va fi acordată arterelor rutiere ce converg către Litoral şi Valea Prahovei (DN 2, DN 2A, DN 21).
Totodată, poliţiştii de la transporturi vor asigura patrularea în staţiile şi triajele de cale ferată pentru prevenirea faptelor antisociale.
Poliția Română vă recomandă:
Dacă plecaţi de acasă:
Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi. Nu lăsați bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonic al căror conținut să îi informeze pe străini că ați plecat în concediu. Atenție: și postările de pe internet, locația sau fotografiile din vacanță, vă trădează.
Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi.
Dacă vă petreceţi timpul liber în străinătate:
Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective și procurați-vă adresele și telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.
Înainte de plecare efectuaţi schimbul valutar în moneda de schimb a ţării de destinaţie. În cazul în care moneda respectivă este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.
Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (NU ŞI ADRESA!).
Pe perioada sejurului:
Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.
Păstrați banii şi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional!
Când părăsiți camera de hotel/pensiune, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise mai ales dacă aveţi repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare.
Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase! Deplasaţi-vă în grup, nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate!
Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!
Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri de valoare. Atenție: bagajele sau gențile păstrate în mașină, chiar dacă nu conțin valori, pot atrage hoții întrucât aceștia nu știu ce se află în interior.
Dacă vă aflaţi în staţiuni de pe litoral, nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă bani sau lucruri de valoare (telefoane, aparate fotografiat/filmat, bijuterii, etc.)! Rugați o persoană de încredere să rămână în locul respectiv!
În caz de nevoie sau dacă ați fost martorului unei fapte ilicite, apelaţi gratuit numărul unic de urgenţă 112!
Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi poliţiei toate amănuntele!