Informarea tinerilor este esenţială în educaţia ecologică
Peste 1000 de elevi din mai multe şcoli din Bucureşti, Călăraşi, Slatina, Slobozia şi Târgovişte au aflat prin intermediul caravanei educaţionale Guerilla Verde care sunt principalele provocări de mediu, cum pot contribui la protejarea acestuia şi care sunt perspectivele viitorului din punct de vedere al tehnologiei verzi. Toate acestea într-un cadru informal, prin prezentări şi dezbateri suţinute şi moderate de invitaţii speciali.
Bucureşti, 8 decembrie 2015. ”Ce înseamnă tehnologia verde? Este posibilă colonizarea Lunii? Ce înseamnă Omul 2.0? Care sunt avantajele economiei circulare? Care este cel mai reciclat tip de ambalaj din lume?” – acestea sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ediţie a caravanei educaţionale Guerilla Verde organizată în luna noiembrie, în mai multe oraşe din ţară.
Peste 1000 de elevi din mai multe şcoli din Bucureşti, Călăraşi, Slatina, Slobozia şi Târgovişte au aflat prin intermediul caravanei educaţionale Guerilla Verde care sunt principalele provocări de mediu, cum pot contribui la protejarea acestuia şi care sunt perspectivele viitorului din punct de vedere al tehnologiei verzi. Toate acestea într-un cadru informal, prin prezentări şi dezbateri suţinute şi moderate de invitaţii speciali.
Organizatorii au adus în faţa tinerilor specialişti din domeniul ştiinţei, astronomiei şi tehnologiei verzi. Astfel, Prof. Alexandru Mironov le-a vorbit tinerilor despre importanţa ecologiei şi dezvoltarea tehnologiei verzi pâna în 2035, Omul 2.0 şi colonizarea Lunii; Marc Ulieriu, în calitate de redactor şef, a prezentat revista şi proiectele Ştiinţă şi Tehnică; astronomul amator Cătălin Beldea, editorul rubricii de astronomie din revista Știință &Tehnică și cel mai mare vânător de eclipse român, a vorbit despre eclipsa totală de Soare din Africa, Kenya 2013; Oraan Mărculescu, editor Tehnologie Verde, despre importanța reciclării.
Ca și în ediţiile anterioare s-a vorbit despre comportamentul nostru de consum actual şi despre o încercare de trecere de la economia liniară – prin care pierdem oportunitatea de a crea produse noi din materialele consumate -, la economia circulară. Care sunt avantajele economiei circulare? Nimic nu se pierde, totul se transformă, de unde şi necesitatea implementării unor programe de colectare selectivă ca cel dedicat dozelor din aluminiu Every Can Counts, prezentat de invitatul special Adina Magsi, Director General Asociaţia Alucro.
Pământul NU este infinit. Resursele sunt, deci, finite. De exemplu, resursele de bauxită din care se extrage aluminiul, nu mai există în România, prin urmare suntem nevoiţi să importăm. Reprezentanţi ai Alro Slatina SA, cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, au avut misiunea de a prezenta în cadrul caravanei Guerilla Verde toate aceste schimbări.
”Informarea tinerilor este prioritatea evenimentelor organizate de Guerilla Verde. Pentru că astăzi, mai mult decât altădată, tinerii au nevoie de modele, vom încerca și în edițiile viitoare să le oferim ocazia de a se întâlni și de a discuta cu specialiști și oameni de știința, care le pot prezenta nu doar o perspectivă asupra subiectului pe care noi îl dezbatem – protecţia mediului –, ci să fie şi o sursă de inspiraţie în alegerea unei cariere în care să aplice informaţiile dobândite şi, într-un fel sau altul, să contribuie la crearea unui mediu mai bun pentru generaţiile care îi urmează.” Declară Nicoleta Talpeș, Managing Director Media Image Factory, organizatorul caravanei Guerilla Verde.
Care au fost concluziile acestei ediţii? Luând în considerare faptul că în prezent consumăm de 1,6 ori mai mult decât avem nevoie, dacă toată lumea de pe Pământ ar vrea să aibă standardul de viață al SUA, ar fi nevoie de resursele a 12 planete Pământ! Prin urmare, trebuie să avem în vedere reciclarea inteligentă şi economia circulară, iar în felul acesta ne vom bucura de o serie de avantaje: nu mai consumăm/irosim resursele naturale, deci nu ne distrugem mediul înconjurător şi, în acelaşi timp, diminuăm sau evităm încălzirea globală și schimbările climatice.
Proiectul Guerilla Verde se derulează sub egida Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Educaţiei, ANPM şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Ediția a XII-a a fost organizată cu sprijinul Every Can Counts Romania şi Asociația Alucro.
Parteneri media: StiriONG.ro, Ziare.com, IQool, Revista Bulevard, Gratuitor, Revista Ştiinţa &Tehnică, Real in Calarasi, Eveniment de Olt, TV Partener, Târgovişte News, Ziarul Obiectiv Ialomiţa.
Organizatori: Media Image Factory, Asociația Alucro, Every Can Counts.
Despre Image Factory: Media Image Factory este o agenţie de comunicare specializată în dezvoltarea si promovarea de proiecte social-culturale. Caravana de filme cu mesaj ecologic Guerilla Verde face parte dintr-un proiect mai amplu denumit ”Better education through innovation”, care isi propune sa ajute la educatia generatiei de maine prin intermediul filmului, prezentat ca parte a tehnologiei digitale si ca metoda alternativa de educatie. Guerilla Verde a aparut în 2009 şi de atunci sunt organizate câte două ediţii în fiecare an (octombrie – noiembrie şi martie – iunie). La cea mai recentă ediţie a caravanei au participat peste 5.000 de tineri şi s-a stabilit un nou record privind numărul de şcoli înscrise în proiect într-un singur oraş – peste 60 de şcoli participante doar din Bucureşti. www.guerillaverde.ro sau www.imagefactory.ro
Despre Every Can Counts: Asociaţia Non Profit Alucro este singura organizaţie din România care derulează campanii de informare dedicate colectării şi reciclării dozelor din aluminiu. Ca urmare a faptului că din 2011 Alucro reprezintă în România programul internaţional Every Can Counts – o platformă europeană răspândită în mari ţări precum UK, Irlanda, Franţa, Austria – desfăşoară ample activităţi de informare şi educare la nivel naţional, cu privire la reciclarea dozelor din aluminiu, colaborând astfel cu autorităţile Statului, companiile de profil (societăţi de salubritate, centre de colectare), diverse societăţi comerciale, ONG-uri şi instituţii de învăţământ dar şi printr-un dialog direct cu cetăţenii în cadrul evenimentelor publice. Mai multe detalii găsiţi pe www.alucro.ro si www.everycancounts.ro