Promovarea tradiției portului popular ialomițean
În data de 23 august 2015, la parohia Mărculești a fost invitat la slujba duminicală un tânăr student teolog, Cocoș Ionuț din Parohia Vlădeni, care face parte dintr-o familie modestă de buni creștini, dar cu merite deosebite în promovarea folclorului ialomițean.
Tânărul a participat la numeroase festivaluri și concursuri de muzică populară câștigând premii importante pentru județul Ialomița, printre acestea numărându-se: premiul I la concursul Ion Albeșteanu, premiul II la Festivalul Internațional ,,Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” la care au participat concurenți din: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, Romania, Republica Moldova și Ucraina.
Cu toate aceste merite deosebite, Ionuț nu avea un costum popular ialomițean pentru a se prezenta la concursuri și festivaluri.
Observând acest fapt și având în vedere că la Mărculești a fost atelierul unde s-a confecționat și omologat costumul popular ialomițean, în care au lucrat 12 femei din comună sub atenta supraveghere a etnologului Elena Secoșan, care a omologat costumul popular ialomițean în anul 1984, la rugămintea lansată de preotul paroh la sărbătoarea ,,Adormirii Maicii Domnului” de a confecționa un costum popular ialomițean pentru acest tânăr, trei dintre enoriașe, au răspuns cu bucurie și au confecționat încă un costum popular.
După ce a participat la cântările Sfintei Liturghii de la strană și a rostit Apostolul, tânărul interpret a primit în dar costumul popular pentru a promova de acum înainte și portul popular ialomițean omologat.