4 februarie 2015 – Ziua Mondială împotriva Cancerului. Aproape 6.000 de bolnavi de cancer în Ialomița
În județul Ialomița, în ultimii ani, se constată o creștere graduală a numărului de bolnavi aflați în evidență. Astfel, dacă la sfârșitul anului 2008 se aflau în evidență 4.414 persoane, în 2013 numărul acestora a crescut la 5.558, iar la sfârșitul lui 2014 erau în evidență 5.804. În aceeași perioadă, numărul cazurilor noi de îmbolnăviri a crescut de la 905 în 2008, la 945 în 2014, iar numărul deceselor prin cancer a crescut de la 614 în 2008, la 638 în 2014.
La nivel judeţean, pentru marcarea Zilei Mondiale împotriva Cancerului, Compartimentul de Promovarea Sănătății desfășoară, împreună cu partenerii, o serie de activități de informare a populației cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru limitarea riscurilor de îmbolnăvire și importanța depistării precoce a eventualelor probleme.
Unul dintre obiectivele principale este să ne asigurăm că populația generală și partenerii înțeleg că reducerea maximă și echitabilă a ratelor de cancer se poate obține doar prin programe de promovare a unui stil de viață sănătos, a unor programe populaționale de screening și vaccinare.
La nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătățiri majore, multe din cancerele prevenibile și curabile vor continua să ucidă. Se estimează că 40% din cancere pot fi prevenite.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este prilejul ideal de a difuza mesaje şi de a conştientiza oamenii şi mass-media la nivel mondial asupra pericolului pe care îl reprezintă cancerul. Cu atât mai mult cu cât riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată și sănătoasă, menţinerea greutății corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.
De asemenea, trebuie să facem periodic controale medicale, deoarece, depistarea precoce a cancerului și instituirea unui tratament adecvat duce la creșterea speranței de viață. Datele statistice din ultimii ani situează România printre ţările ce ocupă un loc mediu în ceea ce privește rata standardizată a mortalității în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, și cu ratele incidenței și prevalența cele mai mici dar cu tendință crescătoare.
Există o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban și rural și ambele sexe, cu precădere la cel masculin.
Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată următoarea situaţie: la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezica biliară și bolile maligne de sistem; la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.
Riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată și sănătoasă, menţinerea greutății corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.
De asemenea trebuie să facem periodic controale medicale, deoarece, depistarea precoce a cancerului și instituirea unui tratament adecvat, duce la creșterea speranței de viață.