Conferință de presă PSD: Deși poate legitimă, propunerea de a se convoca Parlamentul nu este fezabilă
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale se apropie cu pași repezi. În ambele tabere ale candidaților a crescut ritmul, dar și tonul. Am asistat cu toții, în ultima săptămână a campaniei electorale, la așa-zisele confruntări electorale între Klaus Iohannis și Victor Ponta.
Deși în cadrul unor astfel de confruntări se urmărește ca electoratul să afle ce proiecte au cei doi candidați, ce fel văd ei viitorul acestei țări și, implicit, al nostru, iar noi, urmărindu-i, să putem evalua, analiza și decide, din păcate, am văzut un haos generalizat. În prima confruntare, parcă era un meci de box în care unul dintre luptători lovea, iar celălalt, depășit de situație, tot reclama arbitrului că nu cronometrează bine. Am asistat, de asemenea, la întrebări fără noimă, confuze, adresate de multe ori prea cu patimă, iar rezultatul s-a văzut. La a doua confruntare, deși moderată mult mai bine, iar întrebările au fost cât de cât mai clare, candidații și-au adresat tot felul de acuzații, s-au făcut diverse solicitări și s-au catalogat în fel și chip, bulversându-i pe mulți. În final, tot o confruntare eșuată din care alegătorul nehotărât nu a putut lua o decizie clară. Ca urmare, reprezentanți județeni ai celor două partide, ACL și PSD, au organizat joi, 13 noiembrie, conferințe de presă în teritoriu, ca să puncteze, să explice, să contracareze afirmațiile candidaților lor în cadrul confruntărilor electorale televizate, pentru ca opinia publică să înțeleagă corect acele afirmații.
În cadrul conferinței, președintele PSD Ialomița, Silvian Ciupercă, a criticat prestația candidatului ACL și refuzul de a se discuta pe subiecte de politică externă, una dintre responsabilitățile delegate prin Constituție președintelui României.
„A fost vizibilă diferența între un om care este pregătit și are suficientă informație pentru a-și expune viziunea de viitor asupra realităților politice, democratice, economice, culturale, spirituale ale țării și un alt candidat care este lipsit de această pregătire, ba, de mai multe ori, a arătat că este lipsit și de pregătirea necesară pe care un primar de mare municipiu ar trebui să o aibă în privința legislației privind funcționarea democrației locale. Ne-ar fi făcut o mai mare plăcere să vedem un contracandidat mult mai bine pregătit și cu o viziune mult mai coerentă cu privire la viitorul României”, spunea Silvian Ciupercă.
Președintele PSD Ialomița a atins și subiectul „listei penalilor” din PSD, mult dezbătut în această campanie.
„Spunând penali în accepția strict juridică, nu a suspiciunilor care există asupra oricărui cetățean, suspiciuni ce nu au un anumit nivel de probațiune, care juridic să reprezinte ceva, calitate de suspect, calitate de parte, de prejudiciat, de păgubitor… Deci, există doar suspiciuni. Lista aceea foarte lungă spusă de Iohannis este foarte cunoscută, însă publicul nu a putut să urmărească și lista foarte lungă a celor care sunt în aceeași situație din alte partide. Nu cred că aseară ar fi trebuit să existe un duel pe dimensiunea acestor liste. Duelul ar fi trebuit să rămână la nivelul – România are legislație care îi afectează pe toți deopotrivă, indiferent din ce partid sunt și indiferent ce situație juridică au. (…) Iar în fața legii ești egal cu toți cetățenii României. Un alt moment interesant dezbătut în cadrul confruntării a fost grija pentru legalitate, pentru egalitate de șanse în fața legilor retrocedării și nivelul de părtinire politic sau civic. Această discuție a fost deschisă de Victor Ponta, care a listat o serie de clădiri care sunt retrocedate în baza legilor proprietății, fie către biserica evanghelică, fie către Forumul Democrat German. Eu vreau să mă refer la clădirea Astra, aflată undeva în parcul central din Sibiu, construită din donațiile unor patrioți români, cum ar fi Vasile Goldiș, Constantin Stere și alții, pentru emanciparea culturală a românilor din Mărginimea Sibiului și din zona de sud a Ardealului. (…) Această clădire are o semnificație simbolică pentru români și condamn ușurința cu care s-a retrocedat. La fel ca această clădire au mai fost și altele”, a mai spus Silvian Ciupercă.
În legătură cu convocarea Parlamentului, liderul PSD Ialomița a subliniat faptul că aceia care au solicitat de pe-o zi pe alta acest lucru pentru a se „pica” legea amnistiei și grațierii nu au habar de procedurile de funcționare ale Parlamentului, deși, în opinia acestuia, este o propunere bună.
„A face mincinos un adversar, mi se pare nepotrivit. Poți să ceri o dovadă suplimentară sau poți să recunoști că nu ai suficientă informație cu privire la procedurile de convocare ale Parlamentului. Deși poate legitimă, propunerea de a se convoca Parlamentul pentru a se pune punct legii amnistiei și grațierii – și există un raport negativ din partea Ministerului Justiției -, este o propunere bună, însă nu este fezabilă în intervalul pe care l-a avansat Iohannis. (…) Este cinstit să recunoşti că nu stăpâneşti procedurile de funcţionare ale Parlamentului şi să susţii ideea de convocare a parlamentului pentru a se pune punct legii amnistiei şi graţierii, dar nu este corect să spui mâine şi că Victor Ponta a refuzat să convoace, să desfăşoare o activitate. Asta înseamnă să nu ai habar de procedurile parlamentare şi chiar dacă ai idei bune, ideile trebuie să urmeze anumite proceduri care sunt obligatorii şi care sunt legale. Când aspiri la cea mai înaltă funcţie în stat, mie mi se pare de bun simţ să ai un anumit nivel de pregătire, nu numai pe zona politică ci şi administrativă, în aşa fel încât dialogul cu anumiţi jurnalişti, care sunt specializaţi pe anumite domenii (…), să poţi avea capacitatea de a comunica și argumenta anumite poziții și anumite atitudini pe care le-ai avut. Deplângem faptul că nivelul de pregătire administrativă și civică a domnului Iohannis este foarte scăzut. Victor Ponta ar fi preferat un candidat mai bine pregătit, iar dezbaterea ar fi fost mult mai interesantă pentru public, dar și pentru politicieni”, a încheiat președintele PSD Ialomița.