În viitor, Aeroportul Alexeni – o puternică bază aeriană civilă, complementară Bucureştiului
Sâmbătă, 24 septembrie, sub motto-ul “Alexeni, aprobaţi decolarea! ”, a avut loc un miting aerian, acțiune prin care s-a sărbătorit împlinirea a şase decenii de activitate de zbor pe aerodromul Alexeni, reactivarea acestui aerodrom şi integrarea sa în circuitul public.
Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, un susținător al proiectului de redeschidere al aeroportului de la Alexeni, senatorul Sorin Fodoreanu, inginer de aviaţie, care a lucrat la Alexeni, Elena Bulgaru (80 de ani), prima femeie care a pilotat un elicopter, sunt doar câțiva dintre cei care au venit să vadă „cu ochii lor” cum la Alexeni istoria „dă mâna” cu prezentul.
Aici, în urmă cu mulți ani, mai precis în 1952, era construit de către ruși un aeroport militar, care se remarcă prin cea mai lată pistă betonată din ţară – 80 metri, tot aici fiind înfiinţat primul şi singurul – timp de 30 de ani-, regiment de elicoptere din România.
Acum, după ani în care a ființat ca o anexă a Penitenciarului Slobozia, în viziunea ambițioasă a celor implicați în proiect se vrea a deveni o puternică bază aeriană civilă.
La ora actuală, Ministerul Justiției în administrarea căruia se află aeroportul, a închiriat aerodromul unor firme private care au obținut dreptul de utilizare ca aeroport civil.
Această primă reușită dă „aripi” atât edilului comunei Alexeni, Ion Cărbune, care deja vede – ca în vremurile bune-, pe mulți dintre locuitori muncind la aeroport, dar și celor care au încercat de-a lungul timpului să-l redeschidă, unul dintre ei fiind Radu Berceanu.
“Cred foarte tare în viitorul acestui aeroport”
Fostul ministru al Transporturilor, sosit la Alexeni la manșa unui avion de mici dimensiuni, care a decolat de pe aerodromul Strejnic de lângă Ploiești, consideră că evenimentul de la Alexeni a fost unul extrem de reușit.
„S-a dezghețat puțin situația cu Alexeniul. Am făcut declarații încă de acum cinci ani că Alexeniul trebuie să fie aeroportul de suport al Bucureștiului. Slavă Domnului că acum încet, încet, mai multă lume a început să își dea seama. Să sperăm ca la anul să fie un aeroport în funcțiune”, declara Radu Berceanu, care la fel ca şi majoritatea celor implicaţi în proiect face lobby pentru transformarea în viitor a aerodromului Alexeni într-un aeroport destinat companiilor de transport aerian low-cost, complementar Bucureștiului, prin încheierea unui parteneriat public-privat.
Istorie și planuri ambițioase
De aceeași părere a fost și senatorul Sorin Fodoreanu, care a lucrat la Alexeni ca inginer de aviaţie. Acesta susține că deşi condiţiile oferite acum la Alexeni nu se compară momentan cu cele de pe aeroporturi precum Băneasa sau Otopeni, zborurile putându-se efectua numai în timpul zilei, evenimentul reprezintă un prim pas spre o încercare de a muta aeroportul din zona militară către aviaţia civilă, dorindu-se transformarea acestuia într-o puternică bază aeriană, complementară Bucureştiului.
„Poate fi pentru avioanele low-cost sau cargo, care ar putea face legătura cu Asia, urmând ca din acest punct mărfurile să fie distribuite în toată Europa”, sublinia Fodoreanu.
În viziunea sa ambițioasă, aeroportul Alexeni urmează să fie dotat cu gară subterană pentru o legătură directă cu Bucureştiul şi, dat fiind poziţionarea foarte bună faţă de existentele căi de transport terestru şi feroviar ce îl leagă de Ardeal, Moldova sau Dobrogea, acesta ar putea avea în viitor șanse foarte mari să devină un aeroport puternic tranzitat.
Elena Bulgaru, acum la vârsta de 80 de ani, a zburat timp de 31 de ani, pe foarte multe tipuri de avioane monomotor, Super Aero 45 bimotor, fiind prima femeie din România care a pilotat un elicopter E3.
Nu i-a fost frică să zboare niciodată, pentru că i-a plăcut. A avut foarte multe misiuni, unele dintre ele sanitare, fiind chiar și instructor de zbor. I-ar mai fi dor să zboare, dar regulile nu permit acest lucru. Nu îi moștenește niciunul dintre copii pasiunea pentru zbor, așa că, de câte ori are ocazia, participă la evenimente de gen.