Opoziția din Consiliul local Slobozia, nemulțumită de schimbarea componenței comisiilor de specialitate
„Dreapta unită” din Consiliul local Slobozia a găsit soluția de rezolvare atât a nemulțumirilor lor cât și a problemelor cetățenilor. În loc să facă opoziție, să lupte cu argumente, să propună, să conteste, să nu voteze dacă li se pare că vreun proiect de hotărâre nu respectă prevederile legale sau din orice alte motive, consilierii aleg să părăsească sala de ședințe.
Acest lucru s-a întâmplat și la ultima ședință de Consiliu local susținută joi, 28 august. Un proiect de hotărâre care viza modificarea componenței comisiilor de specialitate, adus pe masa consilierilor înainte de ședință și care suplimenta ordinea de zi, i-a revoltat atât de tare încât, după ce au făcut puțină gură spunând că nu doresc să schimbe componența actuală a comisiilor de specialitate iar primarul face abuz de putere neconsultându-i și netrecând proiectul prin comisii, au părăsit sala de ședințe.
Ce a determinat, totuși, urgența introducerii acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței?
Primarul Alexandru Stoica susținea că această schimbare propusă era necesară „pentru o corectă reprezentare și o mai bună funcționare a comisiilor”, unele proiecte fiind „blocate intenționat” de unii membri ai comisiilor, acum aliați, pentru a nu mai fi discutate în consiliu.
„De ce nu au rămas în sală? Puteau face propuneri. Până acum s-a trecut prin comisii? Ei trebuiau să rămână în sală și să vadă că nu am făcut nicio ilegalitate. Simpla noastră intenție a fost de a fi funcționale comisiile. Ajunseseră să fie patru sau cinci membri de la același partid, cum ar fi la Urbanism. Acum i-am împărțit judicios, din fiecare partid. Dacă ei nu au rămas în sală, am propus noi și pentru ei. Ajunseseră ca ei să fie majoritari, noua opoziție, într-o comisie și nu votau deloc. Nu dădeau niciun aviz unor proiecte, care au fost amânate din această cauză. Ei trebuiau să dea ori aviz negativ, ori pozitiv. Dar nu dădeau niciun aviz intenționat, pentru a nu intra în consiliu”, reclama primarul.
La un moment dat, după vreo 30 de minute, consilierul Mădălin Teculescu s-a întors în sala de ședințe, susținând că Opoziția a încheiat pauza de consultări, însă nu au mai fost primiți la ședință, având în vedere faptul că, inițial, au anunțat părăsirea sălii și nu pauză de consultări.
„Grupul revoluționar” a susținut ulterior o scurtă conferință de presă într-o sală de la parterul Primăriei, în care și-a explicat gestul de a părăsi ședința. Mădălin Teculescu a catalogat demersul primarului de a schimba comisiile de specialitate drept abuziv și nelegal, acuzând și faptul că nu a fost respectat regulamentul.
„O să analizăm posibilitatea atacării în contencios administrativ a acestei hotărâri. În sală a rămas un singur grup politic care a trecut un proiect ce viza toate grupurile politice. E la mintea cocoșului că un singur grup politic nu poate propune pentru toate grupurile politice reprezentanți în comisiile de specialitate”, spunea și Cezar Zamfir, fostul viceprimar.
Tot Cezar Zamfir a declarat că vor analiza și posibilitatea de a-și mări capacitatea de vot în Consiliul local. Adică, se vor folosi de „ordonanța lui Ponta” și vor încerca să atragă consilieri pentru a deveni majoritari în Consiliul local.
În cadrul ședinței au fost făcute propunerile în comisii din partea PSD de către viceprimarul Valentin Băcanu.
„Comisiile 3 și 4 rămân în componența actuală. Voi face propunerile pentru comisia 1 de urbanism, comisia 2 – economico-financiară și comisia nr. 5 juridică. Din partea grupului PSD, pentru comisia de urbanism propun pe Constantinescu Emil și Olaru Vasile. De asemenea, pentru comisia economică pe Băcanu Valentin și Zainea Manuela. Pentru comisia juridică propun pe Sava Ștefan”, spunea Valentin Băcanu.
Din partea PP-DD, în comisia nr. 5 juridică a fost propus Mușat Gabriel, iar pentru comisia economică Ion Marian. De la UNPR, la comisia de urbanism a fost propus Sorin Brânză.
Pentru PNL și PDL au fost propuși, în lipsă, la comisia 1 urbanism, Conescu Andreea (PNL), iar din partea PDL Dacici Mirela. Pentru comisia nr. 2 economico-financiară Tron Andrei (PNL) și Ioniță Gabriel (PDL), iar la comisia 5 juridică Zamfir Cezar Sorin (PNL).
Așadar, „cărțile au fost făcute” fără ca opoziția să aibă măcar un cuvânt de spus în ședință. Și asta pentru că a ales să se retragă în tranșee și să vorbească de acolo prin intermediul mass-media.