Exemple de bună practică din Ialomița
Proiecte de succes realizate cu ajutorul finanțărilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală
Agenția de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a organizat, recent, în județul Ialomița, a doua vizită de exemplificare la proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), proiecte considerate exemple de bună practică.
Acest eveniment a avut loc în cadrul campaniei EuroAgricultura – rețeaua națională a multiplicatorilor de informații despre PNDR”, lansată la nivel național de APDRP sub sloganul „Împreună creștem satul românesc”.
Au fost vizitate proiecte implementate sau în curs de implementare din Căzănești, Grivița, Fetești, Slobozia, Ciulnița, Gârbovi, Valea Ciorii și Gura Ialomiței, proiecte a căror valoare este impresionantă, activitatea repectivelor societăți devenind, cu ajutorul finanțărilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, mult mai eficientă și la standarde europene. Astfel de investiții pot reprezenta o dovadă pentru cei care vor să acceseze astfel de fonduri dar sunt încă temători, că se poate, ba chiar, cu puțin efort, ajută foarte mult în inițierea sau dezvoltarea afacerii. Mai spunem doar că pe măsura 121 „Modernizarea exploatațiilor agricole” – fermă de familie și exploatațiile agricole – este în derulare în această perioadă, până pe 18 iulie, o nouă sesiune de cereri de proiecte, fiind alocată suma de 150 milioane euro.
Așadar, prima vizită a fost la ferma de porci aparținând SC Ferme Plus SRL din Căzănești, al cărei proiect, care viza modernizarea fermei, reabilitarea și amplasarea de utilități, a avut valoarea totală de 10 milioane lei.
Ferma se află pe platforma fostului Suinprod Căzănești din anul 2006, când a și început modernizarea complexului. În 2007 au accesat fonduri europene, investiția a demarat în 2008 și a fost finalizată în 2012. Fiind primul proiect accesat pe FEADR, reprezentantul firmei susținea că a fost destul de greu, prinzând și o perioadă de tranzit de la Sapard la FEADR, însă acum are experiență și nu i s-ar părea la fel.
Acesta este de părere că o astfel de afacere poate fi rentabilă, însă doar cu multă muncă, o organizare foarte bună și planificări pe termen mediu și lung.
Un alt proiect realizat în principal prin PNDR a fost cel al Agrichim Fetești, care vizează realizarea de construcții pentru depozitarea produselor agricole dar și de utilizare a energiei din surse regenerabile.
Proiectul are o valoare totală de aproape 12 milioane lei și se află pe raza comunei Movila.
Prin intermediul acestui proiect au fost achiziționate 8 celule de siloz, un sistem hibrid eolian- fotovoltaic, a fost împrejmuită incinta, au fost realizate vestiare pentru muncitori, platformă betonată, o cameră unde au fost amplasate invertoarele, acumulatorii și bateriile necesare sistemului fotovoltaic. Capacitatea de depozitare realizată prin proiect este de 12.000 de tone și va deservi atât producția proprie cât și pe cea colectată de la terți.
Reprezentantul firmei, Viorel Nica, afirma că proiectul a fost de un real ajutor, mai ales în ceea ce privește utilizarea energiei din surse regenerabile, care i-a adus independența energetică.
„Este un vis pe care nu mi-l imaginam niciodată că se va îndeplini, acela de a rămâne autonom din punct de vedere energetic, având în vedere cât au crescut costurile cu energia. Valoarea proiectului a ajuns undeva la 84 miliarde lei vechi, 50% nerambursabili, 50% rămânând pe credite. Nu am apelat însă la credite, ci am mers pe banii APDRP, pe avansuri. Proiectul a fost început în 2010, însă tocmai în 2011 a fost relansat și a început implementarea lui. (…) În ceea ce privește spațiile de depozitare pentru exploatațiile mari, pot spune că la ora actuală reprezintă o necesitate pentru a crește valoarea produsului. În cazul în care se depozitează în spații neadecvate, neaerate, acea valoare a produsului scade. Așa, poți oferi produsele la cerințele de calitate solicitate de cumpărător”, spunea Nica.
Vizita a continuat la un proiect al municipalității din Fetești, respectiv acela de modernizare a infrastructurii agricole prin reabilitarea drumurilor agricole de exploatație.
Valoarea totală a proiectului este de 4,3 milioane lei, din care 3,5 milioane lei contribuția FEADR, iar 840.000 lei contribuția municipiului Fetești.
Drumurile agricole de exploatație propuse pentru modernizare, în mare parte drumuri de pământ, deveneau impracticabile atunci când ploua în cantități mai mari. Astfel, prin modernizarea lor, s-a oferit o rută alternativă care preia traficul agricol de pe DN3A și DN 3B.
Este, practic, o variantă ocolitoare a Feteștiului, care „scurtează” cu aproximativ 5 kilometri drumul de la intrarea în oraș până la ieșire, în cartierul Buliga. În zonă sunt în jur de 15 ferme agricole, un Centru de cercetare a produselor agricole și medicamentoase, care însumează aproximativ o mie de hectare, cu zece drumuri de exploatare agricolă.
„O parte din acest drum a fost modernizat prin asfaltare, la capete, pe o lungime de aproximativ 1,5 kilometri, restul drumurilor de exploatare fiind pietruite. Au fost executate și lucrări pentru diguri și podețe acolo unde terenul impunea o astfel de infrastructură și cred că ne-am încadrat în termenul de execuție, cu toate obstacolele întâlnite. (…) Inițial, a fost vizată reabilitarea a 9,2 kilometri, dar în final, pentru că au existat anumite porțiuni peste autostradă la care s-a renunțat, distanța a rămas de 8,6 kilometri. Credem că este o lucrare reușită și nu vor fi probleme. Zona este accesibilă, astfel că investitorii și beneficiarii de terenuri agricole au un acces mai facil la proprietățile lor sau la terenurile de exploatație”, declara primarul municipiului Fetești, Gheorghe Catrinoiu.
Tot în aceeași zi, s-a vizitat și ferma de vaci de lapte a societății Teletext din Slobozia dar și fabrica de prelucrare a laptelui. Practic, cu fonduri FEADR, au fost modernizate atât ferma de vaci cât și sistemul de colectare a laptelui și de distribuție a produselor finite, valoarea totală a proiectului fiind de 1,5 milioane lei.
Investiția a permis creșterea productivității muncii, îmbunătățirea condițiilor de lucru, a calității produselor (atât a materiei prime cât și a produselor lactate finite) și de siguranță alimentară.
Mitru Crișan, directorul societății Teletext, spunea că lucrurile au mers bine și destul de rapid în ceea ce privește implementarea proiectului, reușind să finalizeze investiția într-un timp destul de bun.
„Când îți propui ceva, trebuie să faci și într-un timp care să fie oportun și optim pentru activitatea pe care o desfășori. Dacă investiția o realizezi în trei-patru ani, intri în datorii imense. Pentru că, dacă nu produci, numai partea de dobânzi la banii pe care trebuie să îi pui tu, te termină”, spunea directorul societății.
Pe parcursul vizitei au fost prezentate tehnologiile folosite, modalitățile de lucru, problemele întâmpinate pe parcursul implementării proiectului, rezultatele obținute, au fost schimbate idei și primite sfaturi pentru ca o astfel de investiție să aibă rezultatul scontat.
Au fost construite, așadar, din fonduri europene, trei hale, practic două grajduri și sala de muls, care are sală de așteptare, de selecție. Multe dintre operațiuni sunt automatizate, orice acțiune este verificată bine, astfel că, în comparație cu alte ferme similare, Teletext este o fermă model.
„Noi ne străduim să obținem produse de calitate. Suntem prezenți în majoritatea rețelelor de supermarketuri. Dacă muncești și faci un produs de calitate, ești căutat. Așa se face și o selecție în piață”, a adăugat în final directorul Crișan.