Peste 200 de persoane au luat parte la seminarul educațional cu privire la pericolul cancerului de col uterin, din Comuna Făcăeni
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin și Societatea Studenților la Medicină din București (SSMB), în parteneriat cu Primăria și Centrul Local de Asistență Socială din comuna Făcăeni, au organizat, sâmbătă și duminică, 17-18 mai, o campanie de evaluare a stării de sănătate a locuitorilor comunei.
În cadrul campaniei au fost efectuate analize medicale, examene clinice și consultații de specialitate, de care au beneficiat peste 200 de locuitori. Campania a început cu un seminar pe tema prevenției cancerului de col uterin. Seminarul a fost susținut de dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie și s-a bucurat de participarea conf. dr. Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului sănătății. La discuție au participat și reprezentanții Societății Studenților în Medicină din București (SSMB) și dr. Alexandru Popescu, medic primar cardiolog la Spitalul Colentina din București. Evenimentul a fost găzduit de primarul Comunei Făcăeni, Nuți Roșu.
Specialiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul cancerului de col uterin, care ucide zilnic 6 femei, la noi în țară. Virusul HPV este responsabil de 70% dintre decesele provocate de acest tip de cancer.
“Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor cu vârste între 20 și 50 de ani. La nivel mondial, în fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnăvesc şi 250.000 mor din această cauză. În același timp, este singurul tip de cancer care poate fi prevenit. Medicii de familie încurajează pacientele să aleagă prevenția și să discute cu medicul lor despre programele de educație existente”, a declarat Valeria Herdea, medic primar medicină de familie.
Cele două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin sunt vaccinarea anti-HPV și depistarea precoce, prin testul Babeș-Papanicolau:
- Vaccinarea anti-HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, la solicitarea părinților, depusă la medicul de familie. Vaccinul anti-HPV tetravalent protejează împotriva celor mai frecvente tulpini oncogene, precum și împotriva celor care provoacă vegetații veneriene.
- Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani și, cu o implementare corectă la nivel național, poate ajuta la prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer, eficientizând în acest fel și costurile sistemului de sănătate.
“Imunizarea ne ajută să prevenim infecția care determină o formă de cancer din cauza căreia mor zilnic 6 femei în România. La nivel mondial, s-au administrat peste 175 de milioane de doze de vaccin HPV, fără a fi semnalate efecte adverse. Cred că și România poate alege imunizarea anti-HPV pentru a salva femeile de la lupta cu un virus atât de periculos. Ne bucură faptul că asociațiile de studenți se implică activ în dezvoltarea și implementarea de acțiuni de prevenție; acestea sunt foarte importante pentru membrii comunităților rurale din România”, a declarat Alexandru Rafila, Consilier Personal al Ministrului Sănătății
În cadrul acțiunilor de evaluare a stării de sănătate a locuitorilor, o echipă de medici specialiști și rezidenți au oferit, gratuit, la Liceul Tehnologic din Comuna Făcăeni, examene clinice complete: teste de glicemie, colesterol și trigliceride. În funcție de patologia fiecărui pacient, specialiștii au oferit și consultații de specialitate: electrocardiogramă (EKG), ecografie, consult oftalmologic, consult ginecologic şi recoltarea testului Babeş-Papanicolau. Copiii au fost consultați de medici pediatri.
”Acțiunea desfășurată la Făcăeni face parte din proiectul „Împreună pentru sănătatea rurală” al Societății Studenților la Medicină din București. Proiectul s-a aflat la cea de-a 26-a ediție și își propune să implice studenții, medicii rezidenți și specialiștii, alături de parteneri și instituții specializate, în efectuarea de investigații medicale și consultații de specialitate pentru locuitorii din mediul rural”, declară Alexandru Herdea, coordonatorul ediției a 26-a a proiectului „Împreună pentru sănătatea Rurală”
„Ne propunem să evaluăm starea de sănătate a populației cu suportul medicilor specialiști, prin analize și examene clinice. Încercăm să sprijinim comunitățile în care accesul la serviciile medicale de specialitate este deficitar”, adaugă Daniela Ilașcu, coordonatorul ediției a 26-a a proiectului „Împreună pentru sănătatea Rurală”
***
Pentru mai multe informații, accesați: https://www.facebook.com/CervicalCancerPreventionRomania