Slobozia: Studiu de fezabilitate pentru înlocuirea unor conducte de aducțiune și echilibrare
„Ca urmare a gradului de uzură fizică și morală a rețelelor de aducțiune și echilibrare (țeavă oțel) precum și necesitatea asigurării apei furnizate în municipiu către populație în condiții de siguranță și eliminarea tuturor factorilor de risc, se impune înlocuirea conductelor de aducțiune de la stația de tratare și a rețelelor de echilibrare din municipiu, rețele din oțel, cu conducte de PEHD și PAFSIN, conducte de ultimă generație pentru transportul apei în siguranță. În scopul eliminării pierderilor de apă și a creșterii gradului de confort al cetățenilor se impune reabilitarea sistemului de transport a apei potabile în municipiu”, aceasta este o parte din justificarea întocmirii unui Studiu de Fezabilitate prezentat în recenta ședință a Consiliului local Slobozia.
Potrivit respectivului SF, în această etapă se vor înlocui rețele de aducțiune/echilibrare în lungime de 7.130 metri, valoarea totală a investiției fiind de 7.253.000 lei
Pe marginea proiectului de hotărâre, care vizează așadar realizarea unui Studiu de Fezabilitate pentru schimbarea unor „rețele de aducțiune apă de la Stația de tratare, la zona parc MB și rețele de echilibrare din zona parcului MB până la b-dul Chimiei, la bloc B36 și la Casa de Cultură”, s-au iscat discuții aprinse, legate de necesitatea investiției (în condițiile în care, spunea un consilier, apa a fost declarată potabilă), despre sumele exorbitante cheltuite pentru înlocuirea de rețele, dar și multe altele.
Pentru că, în opinia primarului, acel consilier „bătea câmpii, ca de obicei”, neînțelegând ce înseamnă o rețea de echilibrare și de ce dacă nu există consumatori trebuie schimbată, i-a explicat acestuia despre ce investiție este vorba.
„A rămas doar o porțiune de echilibrare, care nu influențează calitatea apei în niciun fel, adică nu este racordat nici un consumator în acea rețea de la Pod până la B36. Sunt două țevi care oricând pot ceda și mai este o porțiune de la Catedrală până la Casa de Cultură care trebuie înlocuite. Nu știu când le vom face. Acesta este un studiu de fezabilitate”, spunea Alexandru Stoica.
În final, după explicații peste explicații, proiectul a fost, evident, adoptat.