Instalație pentru neutralizarea deșeurilor medicale periculoase în curtea spitalului din Slobozia
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Slobozia au început demersurile în vederea realizării unei instalații pentru neutralizarea deșeurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitalicească.
Neutralizarea deșeurilor va trebui să se realizeze în condiții de siguranță, fără impact asupra sănătății populației și mediului, prin metode acceptate la nivelul Uniunii Europene, respectiv autoclavare și mărunțire (inclusiv neutralizare fluide rezultate din proces), dar și compactare a deșeurilor rezultate.
Pentru ca acest proiect să poată fi realizat, Consiliul Județean Ialomița va pune la dispoziție două variante de amplasament din incinta spitalului, terenuri în suprafață de 80 m.p., aflate în domeniul public al județului Ialomița și administrarea Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Acest proiect va fi finanțat din Programul Operațional Sectorial – Mediu, 82,4% din costurile de realizare fiind fonduri nerambursabile, iar 17,56% de la bugetul de stat.
„Ministerul Sănătății a inclus în acest proiect 98 de spitale județene, regionale sau municipale. Partea de gestionare a deșeurilor este extrem de complexă, pentru că vorbim de posibile intoxicări din cauza lor. Gestionarea lor a fost întotdeauna o prioritate. La spital avem proceduri stricte, începând de la locurile de colectare, program și până la depozitare în spații și temperaturi conforme până când vine firma de salubritate și preia aceste deșeuri, care sunt de mai multe tipuri. Pentru aceste proceduri se plătesc lunar 6.000 – 7.000 lei unei firme”, a declarat managerul spitalului, Adrian Berbece.
Prin implementarea proiectului vor fi reduse costurile cu neutralizarea acestor deșeuri, utilajele respective urmând să asigure mărunțirea și compactarea acestora.
„Acum ele sunt preluate de societatea cu care există contract, la volum, în containere speciale, până la stația de neutralizare. CJ nu are niciun fel de cheltuială suplimentară, documentele necesare realizării proiectului fiind întocmite pe cheltuiala spitalului. Este un proiect util”, a spus și președintele Consiliului Județean Ialomița.
Aceste procedee, de mărunțire și autoclavare, vor reduce semnificativ incidența procesării prin incinerare, procedeu de altfel prohibit pentru majoritatea deșeurilor rezultate din activitatea medicală.
Nu știm, însă, dacă după mărunțire și compactare, incinerarea se va realiza tot aici sau măcar dacă se va încerca. Pentru că dacă s-ar lua o astfel de decizie, ea nu va putea fi dusă la capăt. Și asta pentru că spitalul se află la o distanță foarte mică de locuințe, și nu va obține în veci autorizație în acest sens.