Pentru că în Fetești și Țăndărei nu există stații Lukoil, Serviciul de Ambulanță pierde aproape 20.000 lei lunar pentru a alimenta din alte stații
Serviciul de Ambulanță Ialomița a înaintat recent o notă de fundamentare către Instituția Prefectului, legată de necesitatea existenței stațiilor de alimentare cu carburant în orașele Țăndărei și Fetești.
Problema pe care reprezentanții SAJ au ridicat-o în cadrul Colegiului Prefectural se referea la dificultățile pe care le întâmpină în alimentarea ambulanțelor ca urmare a preluării de către Ministerul Sănătății, ca unitate de achiziții publice centralizate, a achiziției de carburant.
Ministerul Sănătății a încheiat, la finalul anului trecut, un acord cadru de furnizare de carburanți pe bază de carduri valorice pentru anul 2014 cu SC LUKOIL România SRL care, la nivelul județului Ialomița, deține stații de alimentare doar în Slobozia și Urziceni.
Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, „ambulanțele de rezervă și cele care nu sunt în programul de lucru vor avea în permanență rezervorul de combustibil plin, fiind pregătite din punct de vedere tehnic și medical pentru intervenția imediată în caz de necesitate”.
Pentru alimentarea la sfârșitul turei, autosanitarele trebuie să se deplaseze zilnic la cea mai apropiată stație, la Slobozia, situată la 30 de kilometri față de Țăndărei și la 60 de kilometri față de Fetești.
La substația Țăndărei, în graficul de lucru sunt două echipaje pe zi și unul noaptea, iar la Fetești sunt două echipaje pe zi și două noaptea.
Alimentarea zilnică la stația Lukoil din Slobozia implică evident costuri lunare suplimentare de peste 4.000 lei lunar la substația Țăndărei și de 10.800 lei lunar la Fetești.
De asemenea, există costuri pentru ore suplimentare în valoare de 3.760 lei lunar, având în vedere că alimentarea se face în afara orelor de program a ambulanțierilor.
„Măsurile temporare pe care le-am luat la nivelul SAJ Ialomița au constat în utilizarea pentru stația Fetești a două ambulanțe de rezervă, iar pentru Țăndărei a unei Ambulanțe, care au în permanență rezervorul plin. De asemenea, există la Fetești o mașină de transport al cărei șofer ar putea efectua alimentarea unei ambulanțe în timp util în situație de urgență. (…) Rugămintea pe care o adresăm este aceea de a ne sprijini în relația cu firma furnizoare în vederea găsirii unei soluții de alimentare a ambulanțelor de la Țăndărei și Fetești pentru a evita o deplasare pe o distanță atât de mare în vederea alimentării”, preciza managerul Ghiță Liliana Magdalena