Deputatul PP-DD, Mario Caloianu: „Electo-rata”, o schemă de ajutor fiscal suprarealist
Guvernul va trimite, în viitorul apropiat, la Parlament, un proiect de lege cu două măsuri, și anume, limitarea tranzacțiilor în numerar la 10.000 de lei și plafonarea comisioanelor bancare.
Totodată, pentru 907.000 de români a fost obținut acordul pentru o schemă prin care, în următorii doi ani, rata la bancă va putea fi înjumătățită. Este vorba despre salariați sau pensionari cu venit de până la 1.600 de lei, cu întârzieri de maxim 90 de zile. Aceste propuneri au stârnit controverse, în condițiile în care nu se cunosc amănunte privitoare la necesitatea apariției acestora și modul lor de aplicare. Legat de aceste subiecte, am stat de vorbă cu deputatul Mario-Ernest Caloianu, președintele PP-DD Ialomița.
Reporter: Cum apreciați măsura luată de USL, de a „sprijini cetățenii care au credite la bănci”? Este o măsură populistă, una care să stimuleze consumul sau una care, la finalul celor doi ani de reducere a ratelor, va împovăra mai mult persoanele cu acele credite?
Mario Caloianu: USL a lansat o promisiune cu iz electoral, cunoscută deja ca “electo-rata”. Trebuie să precizez că nu există public nici un fel de proiect de hotărâre de guvern care să fundamenteze o astfel de măsură. Consultând specialiști în domeniu, și bazându-mă pe competențele acestora, pot să afirm că se vorbește despre un ajutor fiscal post-factum, iar persoanele care ar putea beneficia de un sprijin în bani, incert ca mărime, sunt persoane neeligibile pentru un credit performant și care nu vor mai putea contracta noi credite în viitor.
Apoi, niciun bancher nu s-a exprimat cu privire la eficiența măsurilor din perspectivă bancară și economică. Din punct de vedere strict tehnic, nu se știe în ce mod va fi afectat bugetul de stat, cum și cine va calcula impactul, dat fiind faptul că va fi necesară colaborarea tuturor băncilor din sistem care să transmită bazele de date cu privire la scadențarele persoanelor eligibile, urmând compararea acestora cu bazele de date ale Ministerului Finanțelor pentru a stabili care sunt persoanele cu venituri sub prag și alte aspecte tehnice de acest fel. Într-un cuvânt, pot afirma că este vorba de o schemă de ajutor fiscal suprarealist. Ministeriabilii dau dovadă mai degrabă de apetență pentru impostură socială și fiscală. Cine este convins de fezabilitatea unui asemenea proiect “fiscal” este invitat să prezinte schema de calcul cu toate variabilele tehnice posibile.
Citând pe unul dintre specialiștii cu care am discutat acest subiect, pot spune la rândul meu: “am convingerea că nimeni nu a efectuat asemenea calcule mai departe de colțul mesei și nimeni nu a consultat pe nimeni!”
Reporter: De asemenea, cum considerați măsura de limitare a încasărilor și plăților efectuate în numerar pentru persoanele fizice și juridice la vânzarea/cumpărarea de terenuri, case etc.? Credeți că plafonarea plăților cash (plățile fiind obligatorii prin intermediul unei bănci) va reduce evaziunea fiscală? Reprezintă aceste două măsuri un ajutor real pentru economie sau sunt un mijloc de sprijin al băncilor și propagandă electorală?
Mario Caloianu: Desigur, în expunerea de motive referitoare la proiectul de ordonanță din 21 ianuarie, se face referire, printre altele, și la armonizarea reglementărilor existente la noi la ora actuală, cu prevederi ale diferitelor directive europene privitoare la combaterea unor activități de spălare a banilor, evaziune fiscală și combaterea terorismului. Din acest punct de vedere, este posibil ca măsura să fie interpretată ca fiind bună. Dar având în vedere faptul că în România numărul persoanelor care au un cont în bancă raportat la mia de locuitori este cu mult mai mic decât media europeană, aplicarea acesteia va crea reale probleme, mai ales în rândul oamenilor simpli.
Imaginați-vă că un bătrân hotărăște să-și vândă casa de la țară. Ce va face? Mai întâi de toate va trebui să facă un cont în bancă… Adică va merge în cel mai apropiat oraș unde există o sucursală a unei bănci și se va lansa în aventura vieții sale…
Dacă cineva are un autoturism vechi și vrea să-l vândă … De asemenea, va fi nevoit să apeleze la bancă pentru a putea încasa banii obținuți din vanzare… În ceea ce privește încasările în numerar, care nu pot fi peste 2.000 lei la persoanele fizice, respectiv 10.000 de lei la persoanele juridice, întreb, dacă se depășește această sumă clienții vor fi obligați să plătească cu cardul în magazine?
Probabil că se urmărește și o oarecare favorizare a băncilor care, desigur, vor încasa mai multe comisioane, dat fiind numărul crescut de tranzacții estimate. Dar sunt ele pregătite (băncile), acoperă întreg teritoriul țării, cetățenii la rândul lor posedă cultură bancară?
Reporter: PP-DD mai este un opozant real în Parlament? Mai există opoziție, de fapt? Cum vedeți și opoziția la nivel local, în special în Ialomița? Există vreun protocol de colaborare, oficial sau neoficial, între PP-DD și celalalte partide din opoziție? Sau între PP-DD și PSD, PNL?
Mario Caloianu: Cu siguranță PP-DD se află în opoziție! Misiunea sa este să vegheze și să semnaleze acele initiațive care sunt în contradicție cu interesul general al societății românești, al cetățenilor, al alegătorilor care ne-au dat mandatul pentru a le reprezenta interesele în Parlament. PP-DD a semnalat și susținut neconstituționalitatea proiectului privind descentralizarea asumată de Guvern în fața Parlamentului, a susținut moțiuni simple și în mod democratic, procedural, prin interpelări adresate miniștrilor în funcție, a atras atenția asupra modului defectuos în care se aplică legea.
În momentul de față, cu toate că numărul parlamentarilor PP-DD s-a diminuat, pe de o parte, iar pe de alta, prin desprinderea de PDL și trecerea la noua formațiune PMP a unui număr considerabil de deputați ai PDL, există posibilitatea ca, din punct de vedere numeric, PP-DD să devină cel mai reprezentativ partid de opoziție din Parlamentul României. În ceea ce privește pe plan local, configurația fiecărui consiliu, fie județean, municipal, orășenesc, comunal este diferită din punct de vedere al numărului consilierilor aleși ai PP-DD, ceea ce face ca de la caz la caz PP-DD să fie în opoziție sau la putere.
Cu un viceprimar la Urziceni, nu poți spune că ești în opoziție. Aceasta este situația în care poți și trebuie să-ți asumi răspunderea pentru acțiunile întreprinse în interesul comunității pe care o reprezinți.
Dar în oricare poziție s-ar afla membrii PP-DD aleși, misiunea acestora este să lucreze în așa fel încât să pună înainte de toate interesul și dorințele celor care i-au votat cu încredere. Nu credem în disputele sterile din unele consilii locale care nu duc la creșterea bunăstării cetățenilor. Suntem pentru dezvoltarea comunităților și creșterea nivelului de trai al locuitorilor acestora.