Ialomița: Compartiment de reanimare pe secția de Neurologie a Spitalului Județean
O investiție de aproximativ 280.000 lei, majoritatea fondurilor provenind din sponsorizări, a fost finalizată pe secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență din Slobozia. Un compartiment de reanimare de care atât pacienții grav bolnavi cât și spitalul aveau mare nevoie. Compartimentul este unul modern, dotat cu echipamente medicale și paturi speciale de terapie intensivă, cu saltele antiescară și multe altele.
Din punct de vedere al amenajărilor interioare, investiția a fost de aproximativ 30.000 lei, bani primiți de la un sponsor. De asemenea, pentru dotarea specială a compartimentului de terapie intensivă au fost donați aproximativ 200.000 lei, iar pentru dotarea secției cu materiale sanitare și medicamente, aproximativ 50.000 lei.
„Deși vorbim de inaugurarea unei structuri a spitalului, aș vrea să menționez că acest sponsor mai are și alte acțiuni în această unitate, achiziționarea endoscopului, iar în această săptămână m-a impresionat profund după ce a achiziționat echipamente medicale de aproximativ 240.000 lei, un lucru deosebit, pentru secția de nou-născuți, respectiv cinci incubatoare necesare și pentru nou-născuții prematuri și dotarea aceleiași secții cu stații de distribuție a fluidelor medicale, de care aveam neapărată nevoie. De asemenea, luni, 16 decembrie, vom avea discuții privind dotarea secției de ATI cardiologie. Avem, de asemenea, alocați 20.000 lei de la Consiliul Județean pentru aparatură de citoscopie, iar echipamentele trebuie să vină până pe 15 ianuarie, iar domnul doctor Iordan va putea lucra. Ne-am ținut promisiunile făcute în momentul în care domnul manager l-a adus în spital”, afirma directorul economic al spitalului, Adrian Berbece.
Inițiativa înființării unui astfel de compartiment de terapie intensivă a avut-o medicul Violeta Șapira, șefa secției de Neurologie. Deși greu de realizat, din lipsa fondurilor, ajutorul a venit, nesperat, din partea unui om de afaceri din județ.
„A fost o idee, o idee pentru binele pacienților. În primul rând, asta ne-am dorit. Când am intrat să fac neurologie mi s-a spus că este o specialitate grea, cu puține satisfacții. Astăzi, satisfacția cea mai mare este când pacienții pot să meargă… Am venit în Slobozia dintr-un centru universitar unde mi-a plăcut ideea de terapie acută neurologică, unde am observat și mi-am dat seama ce înseamnă să monitorizezi cu atenție și să salvezi practic viața pacienților, să îi restitui familiei. Eu am avut doar o idee. Am avut însă mult ajutor din partea tuturor celor care sunt de față aici, dar și altor oameni care m-au susținut și care au spus că este bună ideea. De aceea vreau să mulțumesc tuturor. Eu nu am făcut nimic. Toți am făcut, pentru binele pacienților”, spunea, cu modestie, medicul Șapira.
Așadar, compartimentul de reanimare a fost deschis joi, 12 decembrie, în prezența reprezentanților spitalului, dar și al autorităților locale și județene care au mulțumit de zeci de ori tuturor celor care au contribuit, sub o formă sau alta, la realizarea acestor obiective.
„Faptul că din inițiativa unor oameni din spital și din afara lui sunt tot mai frecvente gesturile concrete de sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate în diverse secții, este un lucru pe care îl apreciez, este notabil, este deosebit. În tot mai multe domenii, voluntariatul este o expresie a sensibilității și a solidarității cu ceilalți. Ceteraș a făcut asemenea lucruri, a făcut un lucru deosebit la Spitalul Județean de Urgență. Neurologia este o secție și o activitate medicală care are din ce în ce mai mulți pacienți. Incidența bolilor neurologice este mare, prea mare. Cauzele le știu medicii, oamenii de specialitate. Realizarea de la Neurologie este și necesară și oportună și de o valoare umană cu totul și cu totul deosebită.(…) Sunt convins că până țara asta sau Europa va decide – pentru că nu mai decidem singuri – un raport între asistența medicală publică, pe care o susțin eu ca orientare ideologică, și asistența medicală privată, într-un mod riguros și clar, până atunci va fi nevoie să dezvoltăm voluntariatul și să dezvoltăm întregul potențial de generozitate și de altruism pe care unii oameni îl au. Și săraci, și mai puțin săraci. Le mulțumesc public tuturor celor care s-au implicat, afirma Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Lucrurile nu se opresc aici, pentru că nevoile sunt multe. Însă, promisiunile par să prindă contur.
„Avem o promisiune certă din partea Consiliului Județean pentru achiziționarea unui electroencefalograf care ne este foarte necesar la Neurologie, de circa 9.000 de euro. Așteptăm această investiție, pentru că avem mare nevoie”, spunea managerul Spitalului, Vasile Olaru, care a aflat că acest lucru va fi realizat în luna februarie a anului viitor.
Totodată, în viitorul apropiat, secția de reanimare (ATI) va intra în atenție pentru modernizare și dotare, luându-se în calcul chiar mutarea acesteia într-un alt spațiu, mult mai extins.
Se fac eforturi, mai ales că este vorba de sume mult prea mari, de aproape 1-2 milioane de euro.
„Sper să putem fi ajutați. Spitalul va deveni unul care se va apropia de standardele unei clinici universitare adevărate. Dacă reușim să punem și reanimarea la punct, va fi un lucru extraordinar de bun. După 1 ianuarie va intra în funcțiune și compartimentul de endoscopie, nu numai partea de diagnostic clinic ci și partea intervențională, de operații”, preciza Vasile Olaru.
Cu toate acestea, problemele spitalului nu sunt mici. Mai are datorii de circa 10 miliarde lei, are conturile blocate și se speră că va exista posibilitatea plății tuturor arieratelor.
„Au fost deblocate conturile o perioadă și am reușit să plătim salariile. Nu am avut bani suficienți de la Casă, dar am mai avut și noi un miliard și ceva. Urmează să plătim și facturile la utilități. Vreau să mulțumesc tuturor sponsorilor, atât celor care se adresează direct spitalului cât și prin fundația Ajutor pentru Sănătate. Au făcut multe pentru acest spital. Iar acum avem marele noroc pentru că chiar dacă avem conturile blocate, avem cum să ne desfășurăm activitatea. (…). Vin foarte, foarte târziu creditele de angajament de la Casă”, a adăugat Olaru.
În context, președintele Consiliului Județean a reclamat faptul că „impredictibilitatea funcționării și finanțării spitalelor este cronică” și i-a asigurat pe reprezentanții spitalului că acesta ar fi ultimul an în care Casa de Sănătate va face contracte pe 10 luni și nu pentru tot anul.
„ (…) Este ultimul an, vă asigur, în care Casa Națională va face contracte pe 10 luni… Nu este normal! Trebuie să existe predictibilitate pentru tot anul”, declara Silvian Ciupercă.
În cadrul conferinței de presă s-a făcut referire și la controalele pe care le-a efectuat Ministerul Sănătății în toate unitățile spitalicești din țară.
La Spitalul din Slobozia au ajuns miercuri, 11 decembrie, și s-au verificat atât disponibilitatea materialor sanitare, medicamente, dar și condițiile din această unitate sanitară. Concluziile s-au concretizat într-un proces verbal în care s-a menționat faptul că materialele sanitare și medicamentele ajung până pe data de 24 decembrie, în condițiile în care spitalul nu are disponibil pe luna decembrie niciun leu, urmând ca până pe 6 ianuarie, în funcție de actul adițional care se va încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate, să fie asigurat acest stoc.
De asemenea, au existat mai multe recomandări privind îmbunătățirea actului medical prin achiziția unor echipamente specifice și s-a constatat că stocul pentru secția de hemodializă era pe terminate, astfel că s-au făcut demersuri la nivel național și s-a suplimentat contractul până la mijlocul lunii ianuarie.
Vom vedea ce va fi anul viitor, mai ales că de la începutul lunii februarie contractul de management al doctorului Vasile Olaru se încheie, urmând ca, în funcție de rezultatele analizei activității sale, să îi fie prelungit sau nu…
Mulțumiri tuturor sponsorilor care au ajutat Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, prin Asociația „Ajutor pentru Sănătate”
- I.F. FAVORIT Nica Cornel Grivița
- SA AGROMIXT Gheorghe Lazăr Gheorghe Lazăr
- SC LAZĂR PRODUCȚIE SRL Gheorghe Lazăr
- SC GABRIEL COM SRL Bucu
- I. F. CIRIBLAN ELENA Mărculești
- SC DROPIMEX SRL Cosâmbești
- SC TEHNOPLAN SRL Scânteia
- SC AGROMARSTEL SRL Cosâmbești
- SA DIANA Scânteia
- PFA Ionescu Mihaela Doriana Valea Ciorii
- OYL COMPANY HOLDING Slobozia
- OYL COMPANY Slobozia
- P.F.Constandache Carol Perieți
- P.F. Axinte Tudor Perieți
- Soc. Agric. Ceres Smirna Smirna
- I.I. MELINTE PETRICĂ Gheorghe Lazăr
- Soc. Agric. Prodagro Gheorghe Doja Gheorghe Doja
- I.I. STROE STROE GHEORGHE Ciochina
- SC ELSIT COM SRL Ciochina
- PFA Brateș Alexandru Florian Stelnica
- SC REDALEX SRL M. Buzău
- SC GECOR PAN SRL Sărățeni
- SA PROGRESU Sf. Gheorghe
- SC ALTEXIM SRL Sf. Gheorghe
- P. F. Cazacu Marinică Ion Roată
- I.I. Bobeș Dorina Valea Măcrișului
- SC CRISAGRO SRL Grindu
- SC NIMEX SRL Colelia
- SC KALMAROMA SRL Ciulnița
- SC SOMALEX SRL Slobozia
- SC AGRO OYL SERVICE SRL Slobozia
- SC AGRICHIM SRL Fetești
- SC OGRASIL SRL Ograda
- P.F. Racman Ionan Țăndărei
- P.F. Spânu Marian Giurgeni
- SC IMPEX AGROREP SRL Țăndărei
- SC CARGO TERRA SRL Slobozia
- I.I. Merlan Andrei Lucian Slobozia
- SC AGRAR BUSSINES COMPANY SRL Bora
- SC CEREAL FLOR SRL Călărași
- SC AVICOLA SA Slobozia
- SC TROITA PROD SRL Slobozia
- SC AGROVAS SĂVENI Săveni
- SC DONA SRL Cocora
- P.F. Silvian Ciupercă Țăndărei
- SC VLASE DISTRIBUTION SRL Gheorghe Lazăr
- SC ADMET SRL Slobozia
- SC EXPUR SA Slobozia
- SC SALMA COMEX SRL Slobozia
- P.F. Vintilă Ion Slobozia
- I.I. PETRE DANA CORNELIA Cosâmbești
- SC DERACON SRL Slobozia
- P.F Cristache Constantin Grindu
- SC COMIND SRL Slobozia
- SC CONSTRIF SRL Slobozia
- SC TRANSMIM SRL Slobozia
- SA PRODUCĂTORUL CRUNȚI Crunți
- SC DENVIA INVEST SRL Rovine
- I.I. PREDA GEORGE Rovine
- P.F. Roșca Nicolae Amara
- I.I. Nedelcu Valica Ciulnița
- I.F. FAVORIT 2001 Miloșești
- SC DIAMI SRL Slobozia
- SC PET STAR HOLDING SRL Slobozia
- SC CONCIVIC SRL Slobozia
- CONSILIUL LOCAL ȘI PRIMĂRIA Slobozia
- Salariați ce au virat 2% imp. salariu