Ialomița: 90.000 lei pentru susținerea Spitalului Județean și 125.000 lei pentru sprijinirea cultelor religioase
Ultima ședință a Consiliului Județean Ialomița susținută joi, 5 decembrie, a fost una interesantă din perspectiva sprijinului financiar pe care l-au primit anumite instituții odată cu suplimentarea și, implicit, rectificarea bugetului județului.
Dar mai interesantă a fost și decizia autorităților județene de a aloca mai mulți bani câtorva obiective religioase și mai puțin Spitalului Județean.
Mai ales că una dintre investițiile pentru care se propunea alocarea a 50.000 lei din excedentul bugetar, și care se referea la realizarea sistemului de încălzire al Mănăstirii „Sf. Voievozi” din Slobozia, primise recent 60.000 lei și de la Consiliul Local Slobozia.
Să vedem, totuși, de unde provin banii cu care s-a suplimentat bugetul și unde s-au dus.
Prin trei dispoziții ale președintelui Consiliului Județean a fost suplimentat bugetul județului cu suma de 2.878.000 lei în vederea finanțării programului național de dezvoltare locală, cu suma de 301.000 lei pentru finanțarea unor cheltuieli descentralizate la nivelul județului pentru Centrul județean de resurse și asistență educațională, iar a treia dispoziție a fost pentru finanțarea cu 161.000 lei a salariilor pentru Camera Agricolă Ialomița.
De asemenea, a fost rectificat bugetul județului pe capitole, subcapitole, titluri, articole și alineate, la venituri cu suma de 100.562.000 lei, iar la cheltuieli de 103.307.000 lei, cu un deficit de 2.745.000 lei.
Totodată, s-a propus utilizarea sumei de 90.000 lei din fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea unor cheltuieli curente la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia (70.000 lei pentru încălzire, iluminat și forță motrică, iar 20.000 lei obiecte de inventar), utilizarea din excendentul bugetar al anului precedent pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secțiunilor de funcționare și dezvoltare, în cuantum de 130.000 lei, dar și repartizarea sumei de 125.000 lei Episcopiei Sloboziei și Călărașilor ca ajutor financiar pentru sprijinirea cultelor religioase (50.000 contribuție la realizarea lucrărilor de pictură la Catedrală, 50.000 lei pentru sistem de încălzire la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” și 25.000 lei pentru un studiu istoric și expertiză tehnică la monumentul istoric biserica „Sf. Nicolae” de la Hagiești).
De asemenea, s-a propus rectificarea bugetului instituțiilor publice subordonate Consiliului Județean în sumă de 21.403.000 lei.
„Sfinții ăia prea arată rău”
La acest proiect a fost formulat un amendament de către Sitaru Nicolae și Enescu Gheorghe în cadrul comisiei economice, respectiv ca acei 125.000 lei alocați Episcopiei să fie repartizați Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, pentru a-i completa pe cei 90.000 deja alocați.
„La ora actuală, Spitalul „umblă cu sărut-mâna” pentru alimente, medicamente etc. O biserică mai poate aștepta un an, doi, dar un bolnav nu. Așteptarea îi poate fi fatală. Nu cred că situația Spitalului din Slobozia, știind că domnul Olaru se plânge de lipsa resurselor financiare, este într-o stare mai bună decât a celorlalte spitale. (…) Dar cred că prioritar ar fi să alocăm cât mai multe resurse, eventual și un mai bun control asupra acestor resurse, astfel încât condițiile de spitalizare și cei care sunt acolo să beneficieze de un tratament corect și de toate condițiile necesare”, spunea Sitaru.
În schimb, consilierul Enescu, celălalt semnatar al amendamentului, a avut în vedere banii alocați pentru pictura de la Catedrală, considerând că acolo este un „exces de lux”.
„Se putea face o pictură mai simplă, cu cheltuieli mai mici și poate chiar mai interesantă, să zicem. Nu veneam cu acest amendament dacă acești bani solicitați de biserică erau pentru ajutorarea unor copii bolnavi, pentru niște burse sau pentru că vor să construiască un așezământ pentru cei neajutorați (…)”, spunea acesta.
Și consilierul Adrian Andriescu a reclamat „luxul” pe care îl afișează reprezentanții Episcopiei și cheltuielile nejustificate ale acestora. În plus, acesta spunea că picturile de la catedrală nu sunt chiar atât de reușite…
„Nu mi se par chiar atât de reușite. Nu văd eu prea bine, dar mie așa mi se par. Sfinții ăia prea arată rău. Să fim un pic mai reținuți în a arunca cu banii. Ar putea fi folosiți în altă parte, la spital, ori în altă parte. De aceea susțin amendamentul cu toată tăria și cu toate argumentele spuse până acum”.
Și enoriașii trebuie să aibă condiții decente, umane
Și pentru că discuțiile luau deja o altă întorsătură, vicepreședintele C.J., Ioan Martin, a îndemnat la moderație, susținând că ambele zone, atât sănătatea cât și religia, sunt finanțate corect.
„Trebuie să analizăm, să vedem care sunt prioritățile ialomițenilor, unde putem interveni eficient. Nu trebuie să încurajăm doar o anumită activitate. Veți vedea că prin rectificarea de astăzi avem mai multe intervenții, de exemplu modernizarea sistemului de încălzire la Mănăstire, care este necesară. Este normal ca enoriașii din Slobozia, din Ialomița, să vină și să aibă condiții decente, umane, de a sta acolo. Am analizat situația de la Spitalul Județean și avem și acolo o intervenție dublă, venim cu o sumă tampon pe care managementul spitalului să o folosească pentru lipsa disponibilului din casă până când primesc finanțările legale pentru a susține toate cheltuielile de funcționare ale spitalului (…), plus bani pentru echipament”.
Și președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă, crede că ar trebui „să avem echilibru, pe principiul „și-și…” și nu pe principiul „Numai”.
„La Catedrală, nu este vorba despre alte lucrări de pictură, ci pentru cele deja realizate dar neplătite, lucrări aprobate în alte ședințe ale Consiliului Județean. (…) În legătură cu spitalul, vă spuneam că nu sunt partizanul abordărilor concentrate, sunt mai degrabă partizanul abordărilor divergente. Și învățământ și sănătate și religioase și servicii de situații de urgență, servicii administrative de calitate și servicii de altă natură. Cred că Și-Și este mai bun decât Sau. De ce numai 90.000 pentru spital? Simplu. Spitalul o să vă dea citire imediat care sunt competențele noastre în finanțarea serviciilor de sănătate publică. Iar eu o să vă dau citire situației pe care o am de la doctorul Olaru, de la directorul Berbece, cu privire la restanțele și arieratele pe care le au, pe diferite categorii de cheltuieli și pe care trebuie să le susțină Casa de Asigurări de Sănătate. Abia acum trei săptămâni a fost rectificat bugetul pe luna noiembrie al spitalelor pentru acoperirea cheltuielilor și nu există la momentul acesta un contract pe luna decembrie. Sunt de acord că există probleme foarte mari în sistemul de sănătate, dar de asemenea știu că este foarte bine, ca și altădată, 6 miliarde cât am dat noi anul acesta și anul trecut alte miliarde pentru investiții. (…) Este mai bine să avem acest echilibru, convinși fiind că este mai bine să ostoim durerea decât să o amplificăm într-o parte. Oricum nu o mulțumim 100% în altă parte (…). Noi ostoim niște dureri și nu le vindecăm. Vindecarea acestui sistem vine doar din managementul resurselor publice pe care le gestionează CJAS”, afirma Silvian Ciupercă.
Managerul Spitalului Județean de Urgență, dr. Vasile Olaru, explica faptul că s-a ajuns în această situație pentru că acel contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a scăzut, de la an la an, foarte mult.
„ (…) Dacă în anul 2009 contractul era de circa 32 miliarde de lei pe lună, anul acesta este de maxim 27 miliarde lei. Noi am făcut eforturi. Avem datorii foarte mari la medicamente, dar vreau să știți că dacă în 2009 spitalul cumpăra medicamente de cinci miliarde pe lună, acum cumpără de un miliard și jumătate lei pe lună. Din punct de vedere calitativ, nu am scăzut. Spitalul este primul spital județean acreditat din România și are doi ani de când este acreditat. (…) Acreditarea înseamnă certificarea unui standard clar de calitate. (…) Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că doriți să ajutați cât mai mult Spitalul Județean. Într-adevăr, avem nevoie de citoscop, iar banii vor avea strict această direcție.(…) Dacă nu eram prevăzători, să înființăm acea asociație, sigur ajungeam în situația spitalului din Urziceni. Și țin să mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat. Nu am făcut foarte multe lucruri, dar ne-a susținut Asociația foarte mult, 99% din mâncarea acordată pacienților este din sponsorizări. Referitor la bugetul pe decembrie, avem niște promisiuni certe de la Casă”, spunea Olaru.
Conform procedurii, s-a supus la vot amendamentul formulat de cei doi consilieri, doar 6 votând pentru, astfel că nu a avut sorți de izbândă.
Proiectul a fost supus apoi votului plenului, astfel că o parte dintre cei care votaseră pentru amendament, acum a votat și pentru proiectul în forma inițială, existând doar două voturi împotrivă și o abținere.