Sute de participanți la recepția oferită de președintele Consiliului Județean
A devenit deja o tradiție recepția oficială pe care o organizează în fiecare an, pe 30 noiembrie, Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României.
Pe parcursul celor peste trei ore, sutele de invitați, politicieni, primari, șefi de instituții, oameni de afaceri, oameni de cultură și mulți alții au putut viziona expoziția „Ialomița – dintotdeauna, pentru totdeauna”, cu scoarțe românești din colecția Muzeului Județean Ialomița și sculpturile în lemn ale artistului Gabriel Manole, să asiste la un moment artistic susținut de actorii Raluca Jugănaru și Ion Grosu și, totodată, să asculte corala „Sf. Mare Mucenic MINA“ din Slobozia.
Totul a început, de fapt, cu intonarea imnului de stat al României, interpretat de tenorul Narcis Brebeanu de la Opera Națională. A urmat alocuțiunea președintelui Vasile Silvian Ciupercă, în cadrul căreia au fost readuse în actualitate momente istorice naționale dar și locale, vorbind totodată despre frumusețile plaiurilor ialomițene, despre proiecte trecute și viitoare și despre mândria de a fi „trăitori pe aceste meleaguri”.
„Ne-am obișnuit de câțiva ani să celebrăm cu distincție, cu respect pentru ce suntem și cu mare îndârjire de a arăta semenilor noștri ce putem fi, pentru că ce am avut și ce am fost este foarte important, dar ce suntem azi și ce vom fi este mai important, pentru că avem această tărie de a croi și a planifica lumea viitoare în așa fel încât trăitorii acestor meleaguri să fie la fel de mândri cum suntem noi de faptele mărețe. Fie ca niciodată în sufletele, în sângele, în brațele a căror tărie este întotdeauna evocată să nu dispară și să ne apere pe noi, românii adevărați, de primejdia uitării, a nepăsării și a ignoranței, să ne apere ideea de ialomițean bun, drept, inimos, vrednic și stăruitor în fapte care sunt dincolo de existența noastră temporară”, spunea președintele Consiliului Județean.
„… Se făcea că poporul român era demn…”
„Mamă! Ce vis frumos am avut aseară! Se făcea că poporul român era demn. Voievozii circulau nestingheriţi prin istoria noastră. Iar dacă vreun străin cu suflet hain, Se apleca spre inima unui copil, Ca să i-o otrăvească, Repede cobora de pe cruce un martir. Şi-l săruta pe frunte, Redându-i lumina cea dintâi. Ce vis frumos am avut, mamă! Se făcea că poporul român era demn”.
Acesta este un fragment dintr-un poem epilog al lui Dan Puric, din cartea „Fii demn”, un manual prin care se educă simțurile poporului român, pervertit de toate atrocitățile istoriei. Momentul artistic a fost interpretat de actorul Ion Grosu, alături de Raluca Jugănaru (originară din Slobozia), montajul fiind realizat de Diana Lupescu (Teatrul Nottara).
Textele au fost atât de bine alese, încât au reușit chiar să intrige, unii dintre participanți întrebându-se, în final, „până la urmă, cum este cu acel vis frumos?” Interpretarea a fost mai mult decât teatrală și pe alocuri exagerată, schimbând sensul frazelor. Cum ar fi aici, de exemplu: „Patria nu este pământul pe care noi trăim din întâmplare? Este pământul plămădit cu sânge și întărit cu oasele străbunilor noștri”.
Cei doi actori au primit, însă, aplauze îndelungi și multe felicitări.
În final, Corala „Sf. Mare Mucenic MINA“ din Slobozia, condusă de Cătălin Stanciu, a avut un repertoriu extraordinar de muzică sacră.