Femeile rrome din Bora, interesate de metodele contraceptive
Mai multe femei din comunitatea rromă au avut ocazia miercuri, 2 octombrie, să afle direct de la specialiști care sunt cele mai utilizate metode contraceptive pentru a evita riscul unei sarcini nedorite, dar și multe alte informații legate de sănătatea reproducerii.
Acestea au putut afla de la medicii de planificare familială și ginecologi, dar și de la reprezentanți ai Direcţiei de Sănătate Publică, despre pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a beneficia de consultații legate de planificarea familială, care sunt beneficiile dar și riscurile utilizării unor metode contraceptive, cum pot preveni apariția unor afecțiuni, cum ar fi cancerul de sân sau de col uterin și multe alte informații interesante.
„Dacă dumneavoastră nu vă doriți un copil și sunteți în perioada fertilă, puteți apela la una dintre metodele contraceptive. Dar nu puteți face acest lucru înainte de a apela un medic, fie ginecolog, fie de planificare familială. Cabinetul de planificare familială este situat la Policlinica spitalului, la etajul I (…)”, afirma Târziu Victoria, medic specialist cabinet planificare familială.
De asemenea, medicul le-a explicat că pot beneficia de consultații gratuite, de analize, care sunt metodele contraceptive, începând de la prezervativ, pilula contraceptivă, dispozitivul intrauterin, așa numitul sterilet și până la „metoda calendarului”, în ce condiții se administrează, se montează, sau în ce perioade nu pot rămâne însărcinate, dar și de o metodă ireversibilă de contracepție, și anume ligatura de trompe.
Totodată, au aflat că mai există o metodă contraceptivă, mai puțin cunoscută în Slobozia, însă utilizată în alte zone din țară, și anume implantul pe bază de progesteron (care inhibă ovulația). Implantul se face la nivelul antebrațului, se poate scoate oricând, dar nu mai târziu de cinci ani, și se poate înlocui fără problemă, printr-o procedură simplă.
Trebuie spus, însă, că niciuna dintre metodele contraceptive existente, exclusă fiind metoda chirurgicală ireversibilă, nu oferă protecție 100%. Cu toate acestea, contracepția este mai mult decât necesară, în condițiile în care numărul întreruperilor de sarcină rămâne încă destul de mare în rândul femeilor de etnie rromă.
Un alt subiect discutat a fost referitor la prevenirea apariției cancerului de sân, la modalitatea de depistare, unde se poate face un examen de specialitate, dar și multe altele.
Întâlnirea a fost una extrem de utilă, informațiile oferite de specialiști captând atenția participantelor. De fapt, acesta a fost și scopul întâlnirii: de a crește interesul femeilor pentru contracepție, obiectivul fiind scăderea numărului sarcinilor nedorite și reducerea numărului de avorturi la tinere în special.
La acțiune au mai participat doctorul Ioan Mănăilă, medic primar obstretică ginecologie, Veronica Nica din cadrul Direcției de Sănătate Publică Ialomița, Valentina Lazăr din cadrul DGASPC și Denisa Iordache, jurist DGASPC.