Celebrul ARO al lui Ceaușescu, reprodus la Slobozia
„Tovarășul Nicolae Ceaușescu, conducătorul mult iubit, s-a reîntors printre muritorii de rând, însoțit de ilustra savant de renume „mondial și internațional”, academicianul Elena Ceaușescu, împreună cu care s-a îmbarcat la bordul celui mai luxos autoturism românesc fabricat la Slobozia sub atenta îndrumare a secretarului PCR (Partidul Colecționarilor Români), spre a face o vizită de lucru în județ.
După ce au trecut în revistă și au subliniat calitățile acestui vehicul românesc realizat după ideile geniului carpatin, tovarășul președinte s-a deplasat la Amara, unde împreună cu suita de partid și de stat au vizitat obiectivele turistice, opere ale socialismului autentic de dreapta! Tovarășul s-a arătat satisfăcut de calitățile mașinii ARO, un produs al ingineriei românești, dar a subliniat anumite neajunsuri care vor trebui corectate în viitor la următorul vehicul pe care l-a comandat, versiunea decapotabilă ARO 306, cu care vrea să meargă în vara asta pe litoral ca să observe schimbările făcute de Radu Mazare în Mamaia, stațiune pe care conducătorul vrea să o includă în programul “prima vacanță”, program elaborat împreună cu conducerea de partid și de stat! Partidul Colecționarilor Români de Machete!”
Nu, nu este o glumă! Chiar dacă totul se întâmplă la scara 1/43. Pasiunea pentru machete și, mai ales, pentru cele autohtone, l-au determinat pe Arin Panait, un machetist din Slobozia, să reproducă un vehicul celebru. Munca sa se regăsește în realizarea unei machete unice în lume, reprezentând un vehicul celebru la vremea lui. ARO 304, mașina lui Ceaușescu, a fost un model mai lung, bazat pe ARO 244 , dotat cu motor pe benzină de 2.500 cmc., tapițerie din piele și trapă acționată electric, iar caroseria de culoare albastru-verzui deschis și foarte multe elemente cromate.
Modelul ARO 304 a fost construit în numai patru exemplare, iar ARO 306 într-un singur exemplar, mașini care au fost create special pentru Nicolae Ceaușescu în anii ´80.
Cu multă migală, atenție și inventivitate, Arin Panait a recreat acest vehicul la scara 1/43, mărime la care el a mai reprodus o serie de vehicule utilitare și de serie, produse în România comunistă, cunoscute și exportate în întreaga lume.
În vitrina sa se află machete unice, din seria ARO 24, de la mașinile miliției și până la utilitarele care au susținut economia României ani buni în trecut. Regăsim totodată machete ca ARO, mașina de pompieri a Grupului de Pompieri „Barbu Catargiu” din Slobozia, reprodusă fidel după fotografii, mașină pastrată încă în funcțiune și de care pompierii din Slobozia sunt foarte mândri. Arin Panait a mai reprodus camionete ARO 241, 242, 243 precum și mașinile de poliție de după Revoluție, fabricate în România înainte de a se falimenta uzina de la Câmpulung, vestitul ARO Transport Școlari, Aro ACR sau al Jandarmeriei Române.
De asemenea, el a reprodus mai multe vehicule celebre în filme românești, printre care un taxi din filmul „Buletin de București”, Dacia asistență rutieră din filmul „Raliul”, Dacia 1300 de Miliție, condusă de Sergiu Nicolaescu în filmul „Accidentul”, precum și Dacia King Size, vestita mașină de tractare din filmul „Cursa”. Mai sunt reproduse și bătrânele Dacii papuc acoperite ale Poștei române, după modele aflate în proces accentuat de degradare în curtea mesageriei de la Gara Slobozia.
Printre mașinile celebre reproduse de Arin Panait se pot număra și Dacia 1301 I – lux (B 01 PCR), care a aparținut tovarășei Găinușă, secretarul de partid din Ialomița, precum și limuzina pe șine de cale ferată oferită de Stalin Anei Pauker pentru a se deplasa în teritoriu. De asemenea, a reprodus Volga M-24 aparținând Miliției și care însoțea coloana oficială a lui Gheorghe Gheorghiu Dej.
Într-o altă serie de machete ale unor vehicule celebre, el a reprodus mașina Aro M 461, care în anul 1971 a făcut celebru echipajul român de piloți care a traversat Africa de la Est la Vest într-o temerară expediție trans-africană. Din seria de IMS-uri se găsesc în vitrina pasionatului numeroase machete ale utilitarelor bazate pe acest șasiu celebru, inclusiv mașina trimisă de Ceaușescu drept ajutor umanitar cu echipaj medical în Niger, in perioadele revoltelor de acolo, IMS poștalion, IMS miliție, ACR precum și un model militar, decapotat, inspirat după pozele făcute în Slobozia unui vehicul pe care l-a surprins ani în urmă parcat la un hotel din oraș.
Pasiunea lui nu s-a mărginit numai la reproducerea de ARO. El a realizate machetele vestite ale utilitarelor TV (Tudor Vladimirescu), atât de răspândite în România dinaintea revoluției. TV frigorific, atât de așteptat de mulțimea adunată la magazinele de carne, purtătorul pinguinului refrigerator, TV mașina de butelii, prezentă peste tot în România, TV Salvarea, binecunoscuta mașină de intervenții sanitare, duba de miliție, mașina trupelor de securitate precum și duba preparată special pentru intervenția pompierilor. Toate acestea se alătură diverselor machete de Dacia 1100, 1300, 1310, Dacia sport decapotabilă, precum și alte două unicate, machetele ale Oltcit-urilor decapotabil și camionetă, exemplare unice ale unor vehicule de serie mică realizate la Craiova. Nu lipsește nici macheta unui TV celebru, vestita rulotă românească pe care, după realizarea a patru exemplare, Ceaușescu a oprit-o de la fabricație pe motiv că românul trebuie să se ocupe cu munca și nu cu excursiile cu rulota!
Regăsim în colecția lui peste 200 de machete, mașini de miliție, poliție, de salvare, taxiuri celebre și multe alte piese adunate într-o colecție unică.
Pasiunea pentru machetele mașinilor ce au circulat cândva în România îl determină pe Arin Panait să nu se oprească aici.
Are în plan reproducerea altor vehicule din trecut, pe care intenționează să le expună în viitor publicului larg. Toate realizările sale pot fi admirate pentru moment sub marca Prognosis, pseudonimul său, pe blogul personal, creat special pentru colecția sa de machete auto, www.arin.panait.net, un site generos, plin de poze și filme cu realizările sale apreciate atât în țară, cât și peste hotare, în lumea pasionaților și nu numai!