Centru de îngrijiri medicale, la Slobozia, într-o fostă centrală termică
Asociația „Ajutor pentru Sănătate” a solicitat Consiliului local transmiterea în folosință gratuită a unei centrale termice din municipiul Slobozia, zona UGIRA, cu o suprafață de 450 m.p., în vederea modernizării și înființării unui centru de îngrijiri medicale.
Perioada de transmitere a imobilului în folosință gratuită este de 10 ani, iar în acel spațiu vor fi îngrijiți bolnavii aflați în fază terminală. Fosta centrală termică fusese transformată, anul trecut, în centru pentru prestări servicii, inițiatorul proiectului, viceprimarul Valentin Băcanu, propunând schimbarea destinației acesteia în centru pentru îngrijiri medicale.
Bolile în fază terminală creează multe greutăţi atât bolnavului, cât şi familiei acestuia. Rudele au de luat o decizie dificilă: să prelungească viaţa bolnavului cu orice preţ, chiar dacă aceasta ar însemna o perioadă de suferinţă inutilă, sau să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-i creşte calitatea vieţii în timpul pe care îl mai are de trăit.
Pentru mulţi, îngrijirea paliativă, numită şi îngrijire de tip hospice, este o alegere de luat în considerare. Ea presupune tratament paliativ şi atenţie acordată necesităţilor emoţionale, spirituale, sociale şi financiare ale celor aflaţi pe patul de moarte, obiectivul fiind acela de alinare a suferinței. Deşi îngrijirea paliativă nu vindecă boli terminale, ea poate trata unele complicaţii. În cadrul programului de îngrijire paliativă la domiciliu, cei care se îngrijesc de bolnav, sau însoţitorii, beneficiază de serviciile unei echipe de specialişti alcătuite, în general, dintr-un medic, asistenţi medicali, infirmieri şi un asistent social. Aceştia îi învaţă pe însoţitori cum să-i asigure o stare de bine persoanei suferinde şi le explică la ce se pot aştepta în ultimele sale clipe de viaţă. Un aspect important al îngrijirii paliative la domiciliu este posibilitatea de a apela oricând la un personal medical calificat, care supraveghează administrarea medicamentelor şi efectele lor asupra pacientului. Asistenţa oferită de cadrele medicale le insuflă încredere atât însoţitorului, cât şi pacientului, eliminând teama de durere şi de alte manifestări severe ce apar în ultimele faze ale unei boli.
În cadrul ședinței de consiliu susținută joi, 27 iunie, Vasile Olaru, managerul Spitalului de Urgență din Slobozia, a mulțumit tuturor colegilor pentru susținerea de care au dat dovadă și i-a asigurat că împreună cu echipa va reuși să înființeze un centru atât de necesar în zonă.
„(…) Una din condiții pentru dezvoltarea acestei activități era aceea de a avea un sediu, dar nu ni se finanțează o construcție nouă. Mă bucur că avem susținerea autorității locale. Vrem să facem acolo o unitate de îngrijire a pacienților aflați în fază terminală, atât în sistem cu paturi cât și ambulatoriu (…) Este greu de realizat, dar spre marea noastră bucurie avem deja format personalul, sunt trei doctori care mai au puțin și termină cursurile, trei asistente care au și masterat în îngrijiri paliative, și cred că ne vom descurca. Vor face voluntariat la început. Sper să reușim”, a declarat acesta.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat, cu majoritate de voturi.