Pregătiri intense pentru festivalul de la Amara
Cea de-a 46-a ediție a Festivalului-concurs naţional de interpretare a muzicii uşoare româneşti „Trofeul tinereţii“ Amara se va desfășura anul acesta în perioada 3 – 4 august.
Săptămâna trecută, primarul orașului Amara, Victor Moraru, a organizat o întâlnire cu presa ialomițeană pentru a afla care ar fi propunerile acestora legate de artiștii care vor susține recitaluri pe parcursul festivalului, după ce a avut o astfel de inițiativă și pe un site de socializare.
La discuții au luat parte și directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Cristian Obrejan, dar și alți reprezentanți ai primăriei și Consiliului Județean.
Potrivit primarului, bugetul alocat anul acesta este aproximativ egal cu cel de anul trecut, de peste 100.000 lei, însă dacă va fi nevoie va fi suplimentat. Cea mai mare parte a cheltuielilor va fi suportată de Consiliul local Amara, restul de Consiliul Județean, în baza unui protocol încheiat între cele două administrații. Festivalul va fi transmis de postul TV Antena 2, diferit față de alți ani.
Cristian Obrejan și-a exprimat regretul că în ultima perioadă mulți tineri cu voci bune vânează premiile, notorietatea și mai puțin palmaresul.
„S-au transformat în vânători de premii. Au observat că promovarea nu se face neapărat la astfel de concursuri, ci mai degrabă în emisiuni de televiziune, gen X Factor, Vocea României. Toți sunt interesați să participe la emisiuni tv și mai puțin să vină la un concurs de muzică ușoară, unde e o competiție live, se cântă adevărat, sunt lucruri grele. Pe când, la concursurile tv se califică bine, nu se califică, iar e bine. În plus, ajung să plătească aparițiile, iar această promovare e mai ușoară. Ce nu pot ei să obțină, nu pot să-și creeze un palmares. Iar festivalul Amara este unul foarte important”, afirma acesta.
Referitor la preselecția concurenților, care va avea loc vineri, 5 iulie, la București, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa a adăugat că se dorește o bază de selecție mult mai mare și se va merge pe această direcție chiar dacă vor fi mai puțini concurenți. Fiecare concurent va interpreta, obligatoriu, două melodii de muzică uşoară românească, specifice genului, de factură diferită. Calitatea negativelor, calităţile vocal-interpretative, prezenţa scenică, valoarea şi dificultatea repertoriului, originalitatea interpretării constituie criterii pe care organizatorii le consideră de bază în vederea acordării dreptului de participare în concurs.
„Ideea este că noi dorim, ca specialiști, să avem concurenți buni. Nu promitem, noi gazdele, că vom face minuni, că vom lua trofeul sau vreun premiu, pentru că importantă este participarea și nu vrem să ne transformăm în oameni care impunem obținerea unui premiu aici, la Amara. Am avut ani în care nu am participat, pentru că nu am avut concurenți de valoare, iar anul acesta părerea mea este că vom avea concurenți buni, dar nu excepționali, pentru că asta este baza de selecție. Încercăm să avem unul sau doi concurenți buni din Ialomița. De câte ori am participat nu ne-am făcut de râs. Eu sper să nu avem probleme”, a mai spus Obrejan.
Având în vedere faptul că au existat ceva probleme la ediția anterioară cu instalația electrică, primarul a precizat că de câteva luni se lucrează la instalația electrică de la Grădina de Vară și asigură participanții că nu vor mai exista probleme.
Dintre propunerile jurnaliștilor s-au evidențiat: Horia Brenciu, Voltaj, Vama, Loredana, Zdob și Zdup, Andra, Alex Velea, Delia, Angela Similea. A existat, însă, și un sondaj pe un site de socializare, în care, pe premiul loc, apare Andra, urmată de Alex Velea.
Dintre aceștia, organizatorii vor încerca să găsească soluția cea mai bună, în funcție de disponibilitatea artiștilor pentru acea perioadă. Costul unui bilet este posibil să fie 10 lei.