Comisarii Gărzii Financiare Ialomița au descurcat ițele unei fraude de peste 12 milioane de Euro
Trei societăți comerciale cu obiecte de activitate „creşterea păsărilor” și „comerţul cu carne de pasăre”, care și-au desfășurat activitatea pe teritoriul României, dar cu ramificații în spațiul intracomunitar aparținând Bulgariei, Ciprului și Greciei, cu sprijinul a 20 de societăți „fantomă”, înființate de 40 de persoane de diferite naționalități, au prejudiciat bugetul statului cu peste 12 milioane de euro, prin deducerea nelegală a TVA.
Comisarii Gărzii Financiare Ialomiţa au identificat și controlat, în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, un grup de societăţi, respectiv 3 „la vedere” și 20 „fantomă”, în urma verificărilor concluzionându-se că tranzacţiile efectuate prin firmele interpuse au avut drept unic scop fraudarea bugetului de stat prin deducerea nejustificată a TVA-ului aferent volumului tranzacţiilor efectuate precum și rambursarea ilegală de TVA de la bugetul de stat.
Potrivit comisarilor Gărzii Financiare Ialomița, cele 20 societăţi comerciale au fost înfiinţate în mod deliberat la O.N.R.C. în vederea utilizării lor în scopul de a conferi, documentaristic și scriptic, o aparentă legalitate operaţiunilor respective, de către un grup infracţional, format din 40 de persoane de naţionalitate română, bulgară, egipteană, tunisiană, irakiană, filipineză și libaneză, între care au existat legături certe.
„Procedura de fraudare a bugetului de stat consolidat a constat în tranzacţionarea fictivă a unor produse din carne de pui, până la beneficiarii reali ai tranzacţiilor, care în baza facturilor primite de la furnizori, bazate pe operaţiuni nereale, a dedus nelegal TVA diminuându-și taxa pe valoarea adăugată de plată sau solicitând rambursări de TVA de la bugetul de stat. (…) În încercarea de a verifica transportatorii menţionaţi în facturi sau CMR s-a constatat că pe facturile fiscale erau menţionate numerele de înmatriculare ale unor mijloace de transport care nu erau în baza de date a Serviciului Poliției Rutiere, fie aparţineau unor mijloace auto care nu aveau cum să transporte cantităţile de carne de pui menţionate pe facturile fiscale (autoturisme). De asemenea, în cazurile în care mijloacele de transport au putut fi identificate, şoferii menţionaţi în documentele de transport au declarat că nu au cunoştinţă de efectuarea acestor transporturi”, se precizează într-un comunicat al Gărzii Financiare Ialomița.
În urma demersurilor întreprinse de Garda Financiară pentru obţinerea de informaţii suplimentare de la autorităţile din țările comunitare, a rezultat faptul că societăţile aflate în spaţiul intracomunitar nu funcționează la sediul social declarat, administratorii acestora nu au putut fi contactaţi, iar tranzacţiile efectuate nu au putut fi certificate în vederea probării realităţii și legalităţii acestora.
Garda Financiară a concluzionat că cele trei societăţi au prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 53.633.482,18 lei (aproximativ 12.000.000 euro), prin deducerea nelegală a taxei pe valoare adăugată, în sumă totală de 49.220.421,85 lei aferentă facturilor emise pe circuitul economic în care au fost interpuse societăţi de tip “fantomă” precum și a unui impozit pe profit de plată în sumă de 4.413.060,33, aferent cheltuielilor considerate nereale de către organul de control.
În intervalul în care s-au derulat aceste tranzacţii, cele trei societăţi au beneficiat de rambursări de TVA de la bugetul de stat în sumă totală de aproximativ 70.000.000 lei.
În urma celor constatate au fost întocmite sesizări penale pe numele persoanelor implicate în grupul infracţional identificat.
Având în vedere cuantumul prejudiciului estimat, actele întocmite au trimise spre valorificare Direcției Naționale Anticorupție precum și Direcției Generale a Marilor Contribuabili, în vederea finalizării cercetărilor și stabilirea prejudiciului final adus bugetului de stat.
De asemenea, în vederea recuperării prejudiciului au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor deţinute de cele trei societăţi verificate.