Gheorghe Stoian este președintele filialei Ialomița a Asociaţiei Bio România
Gheorghe Stoian a fost ales, miercuri, 6 martie, preşedinte al filialei Ialomiţa a Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio România, în cadrul Adunării Generale desfăşurate la Slobozia. De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment au mai fost aleși ca vicepreședinte Sasu Dumitru, iar Valentina Constantin secretar general.
În judeţul Ialomiţa există 136 de operatori Bio, producători, procesatori, comercianţi. Avem multe misiuni economice în acest an. Trebuie să participăm şi să ne facem simţită prezenţa. Trebuie să fim uniţi, pentru că numai într-o colaborare permanentă putem reuşi. Trebuie să existe comunicare. De aceea trebuie să înfiinţăm filiale la nivelul fiecărui judeţ, pentru a putea fi reprezentaţi şi să avem o consecvenţă în prezentarea produselor şi exportul acestora. Prezenţa pe piaţă, atât internă cât şi externă, este destul de importantă”, a afirmat noul preşedinte al filialei.
Totodată, Gheorghe Stoian a ţinut să precizeze că, deşi în acest sector se pot câştiga bani, aceștia nu vin uşor, în condițiile în care preţurile produselor bio sunt un pic mai ridicate decât al celorlalte produse, dar nu atât de mari precum se vehiculează.
Așadar, județul Ialomița a fost gazda primei adunări generale a unei filiale judeţene a Bio România desfăşurată de la începutul acestui an, la eveniment fiind prezenţi Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – “BIO România”, Corneliu Mateescu, preşedintele Asociaţiei Interprofesionale Bio România, Fabian Cristina, reprezentant al Ministerului Agriculturii – compartimentul agricultură ecologică, preşedintele Federaţiei Pro Agro, Alexandru Jurconi, dar şi zeci de operatori din agricultura biologică.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Cristina Fabian, a transmis că din 2007 şi până în prezent se observă o creştere a acestui sector dar şi a măsurilor care se iau în această direcţie, însă şi-a arătat rezerva faţă de numărul celor care vor avea tăria să reziste respectând regulile de a practica o agricultură ecologică.
“Din partea Ministerului Agriculturii pot spune că se fac toate eforturile pentru a susţine acest sector. De altfel, se observă o creştere a măsurilor care se iau în acest sens. Nu este uşor, pentru că acest sector nu este neapărat foarte reprezentativ (…) dar pentru că produsele ecologice sunt cu adevărat benefice sănătăţii noastre şi mediului, sigur că intenţia Ministerului este să sprijine în continuare, mai ales în perspectiva noii politici agricole comune, dialogul între Ministerul Agriculturii şi asociaţiile din sector. Acest sprijin va fi mai intens şi ne aşteptăm ca rezultatele să se cunoască spre dumneavoastră. (…)”.
În schimb, preşedintele Federaţiei Pro Agro, Alexandru Jurconi, a vorbit despre relaţia cu Bio România, o relaţie, în opinia sa, transformată în strategie pentru a se putea reprezenta cât mai bine în ţară şi în lume, despre concentrarea puterii de decizie la nivelul miniştrilor, dar şi despre dialogul social disproporţionat în relaţia cu puterea administrativă.
Despre necesitatea unei alimentaţii sănătoase, foarte importantă pentru organismul uman, despre practicarea unei agriculturi ecologice într-un procent cât mai mare, a vorbit preşedintele Asociaţiei Interprofesionale Bio România, Corneliu Mateescu.
Acesta a afirmat că, în ultimii ani, se constată o creştere fabuloasă a numărului bolnavilor de cancer, începând de la vârste fragede, boală care, în opinia sa, ar fi provocată, în mare parte, de consumul de alimente în care se introduc substanţe cancerigene.
“Vă demonstrez oricând, cu documente clare şi precise, că în alimente se introduc substanţe care sunt dovedit cancerigene. Misiunea dumneavoastră, a celor care sunteţi aici, merită respectul tuturor, pentru că dumneavoastră sunteţi cei care, într-o zonă prin excelenţă agricolă, veţi da de mâncare, o mâncare sănătoasă, tuturor cetăţenilor acestei ţări. (…)”, sublinia Mateescu.
Totodată, acesta a avertizat că din 2014 este posibil ca producătorii să fie «loviţi de şocul modificărilor regulamentelor europene din agricultură», în toate acestea urmând să se regăsească, mai mult ca oricând, prevederi legate de sănătate.
De asemenea, în cadrul întâlnirii, primarul Sloboziei, Alexandru Stoica, le-a promis reprezentanţilor Asociaţiei spaţii special amenajate în Piaţa Agroalimentară din municipiu, pentru ca producătorii bio din acest domeniu să-şi poată prezenta şi vinde produsele.
În context, a fost prezentat şi un proiect al cooperativei apicole „Casa Mierii” care va deschide, în această lună, o unitate de depozitare şi procesare a produselor apicole, în comuna Ciulniţa, o investiţie din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.