Prețuiește Viața! Campanie de prevenire a accidentelor rutiere
Atenție specială a polițiștilor față de mașinile înmatriculate în alte state, în special în Bulgaria
Această campanie de prevenire, ce se desfășoară în perioada februarie – iulie, își găsește justificarea, prin aceea că accidentele rutiere în care sunt implicați conducători de mopede, biciclete, atelaje hipo și pietoni sunt în continuă creștere, iar în cele mai multe cazuri, vinovăția revine pietonilor.
Statistica arată că, în anul 2012, s-au înregistrat 88 de accidente (+33 față de 2011), soldate cu 46 de morți (+6 față de 2011) și 73 de răniți grav (+50 față de 2011).
În ceea ce privește accidentele în care au fost implicați pietonii, nici aici situația nu este îmbucurătoare, chiar dacă numărul persoanelor decedate a scăzut în 2012. Însă, acest an a început cu stângul. Așadar, în anul 2012 au fost înregistrate 10 accidente (-4 față de 2011), soldate cu 3 morți (-10 față de 2011) și 8 răniți grav (+6 față de 2011).
De la începutul anului 2013, pe raza județului Ialomița, s-au produs deja 12 accidente, soldate cu 5 morți și 10 răniți grav. Din acestea, în trei au fost implicați pietoni și au avut drept consecințe trei morți și un rănit grav, față de luna ianuarie 2012 când nu au fost înregistrate accidente rutiere în care să fie implicați pietoni, iar în ianuarie 2013 s-a produs un astfel de eveniment soldat cu un mort.
Comisar șef Voicu Dorian, adjunctul șefului inspectoratului de poliție al județului Ialomița, a declarat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, că această campanie se desfășoară în special în localitățile de pe DN2 și DN 2A, prin activități de informare a cetățenilor (din casă în casă), cu privire la consecințele accidentelor de circulație, situația evenimentelor rutiere înregistrate pe raza de competență și modalitățile de prevenire a acestora. De asemenea, vor fi distribuite materiale informativ-preventive realizate cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, instruirea tuturor persoanelor făcându-se pe bază de proces-verbal.
Până în prezent, în cadrul campaniei, au fost desfășurate astfel de activități în localitățile Movilița, Sinești-Lilieci, Coșereni, Ciocârlia-Cotorca, Bucu, Perieți-Fundata-Stejaru-Păltiniș, Ograda și Giurgeni, fiind informate 530 de persoane (participanți la traficul local), cu privire la principalele cauze de producere a accidentelor rutiere produse pe raza județului Ialomița și a modalităților de prevenire a victimizării acestora. De asemenea, în fiecare localitate, au fost purtate discuții cu reprezentanți ai autorităților publice locale, privind analizarea oportunității amplasării unor treceri de pietoni în zona unităților de învățământ sau a unităților de alimentație publică și de achiziționare de indicatoare presemnalizare și semnalizare rutieră.
„Ne dorim ca în această luptă de prevenire să angrenăm mult mai multe instituții cu responsabilități, începând de la administratorul și constructorul drumurilor publice și până la organizații non guvernamentale. În cadrul acestei campanii vor fi popularizate de asemenea și modificările legislative apărute, în special în ceea ce privește conducerea mopedelor”, a mai spus Voicu Dorian.
Reamintim că, începând cu data de 19 ianuarie, au fost modificate prevederile O.U.G. nr.195/2002, în sensul că, începând cu această dată, conducerea pe drumurile publice a unui moped neînmatriculat sau fără a poseda permis de conducere, constituie infracțiune și se pedepsește conform legii. Pentru a putea circula pe drumurile publice cu un moped, este necesară cel puțin categoria AM sau orice categorie de permis, amatori sau profesioniști.
De la intrarea în vigoare a acestei prevederi legale și până în prezent, la nivelul județului Ialomița au fost întocmite 17 dosare penale.
Astfel de activități vor continua și vor fi desfășurate de lucrători de la toate subunitățile teritoriale de poliție precum și de cei de la posturile de poliție comunală.
Trebuie menționat și faptul că anul trecut au fost aplicate 56.426 sancțiuni la regimul rutier, cu peste 2.700 mai multe față de anul 2011. Dintre acestea, doar 12,8% au fost plătite.
Mașinile înmatriculate în străinătate, în atenția polițiștilor
Existența mașinilor înmatriculate în Bulgaria, Anglia, Italia, Franța pe șoselele noastre implică și pentru poliția rutieră desfășurarea unor activități suplimentare, iar eforturile nu sunt deloc de neglijat.
„Noi avem niște evidențe speciale. Ne străduim să le inventariem și să cunoaștem utilizatorii lor. Avem aplicații informatice în acest sens, iar polițiștii noștri sunt instruiți să le verifice documentele legale de înmatriculare, asigurările, dar și utilizatorul. Ne concentrăm atenția și pe acest segment. Dacă până anul trecut aveam 20-30 de mașini verificate pe săptămână, acum avem 200-250 de astfel de verificări. Din păcate, din luna august a anului trecut, există o prevedere legală care le face cumva viața mai ușoară posesorilor de mașini înmatriculate în alte state. În cazul în care aceștia erau depistați în neregulă, înainte îi trimiteau în țările unde aveau înmatriculate mașinile pentru a-și reface documentele. Acum, în cazul în care, în urma verificărilor, sunt constatate nereguli și li se retrage certificatul de înmatriculare, ei își pot face ITP-ul sau asigurarea chiar în România, nemaifiind nevoiți să se deplaseze în țările respective. Așa că ei revin foarte repede pe șosele. În plus, avem foarte multe fapte, înșelăciuni, accidente, furturi din magazine, sau din case, la care făptașii se deplasează cu mașini înmatriculate în străinătate, în special în Bulgaria. Noi am desfășurat o campanie mai agresivă pentru ca oamenii să fie atenți și să rețină cât mai multe date despre astfel de mașini”, a afirmat comisar Goagă Sorin, șeful serviciului rutier.