Bani alocați unor primării din județ pentru plata datoriilor
În 29 octombrie, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr. 61/2012 referitoare la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012 în vederea asigurării fondurilor necesare unor ordonatori principali de credite pentru plata arieratelor, desfășurarea normală a activității unităților administrativ teritoriale până la finele anului, pentru plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare.
Județului Ialomița i-a fost alocată suma de 3.853.000 lei, din care 3.273.000 lei au fost repartizați UAT-urilor pentru plata datoriilor, și suma de 1.642.000 lei pentru plata datoriilor ca urmare a derulării unor lucrări pe Ordonanța 7/2006.
În cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița, susținută vineri, 17 noiembrie, proiectul de hotărâre privind repartizarea acestor sume a fost adoptat, nu înainte de a se discuta pe marginea acestuia.
„Problematica arieratelor a devenit presantă pentru economia României, iar nevoia de a lua decizii urgente pentru a diminua aceste probleme cu datoriile este una reală. Situația arieratelor este una dovedită de facturile înregistrate în contabilitate, trimise de primării până la data 9 august 2012. Trebuie spus că au existat anumite dificultăți la nivelul unor primării, legate de înțelegerea actului normativ, ceea ce ne transmite ca mesaj nevoia de competență la nivelul acestora. Sunt încă oameni care lucrează acolo, la contabilitate, la financiar, care înțeleg mai greu, din diverse motive, cum se aplică un act normativ”, a spus președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
Suma alocată județului Ialomița pentru prima categorie de arierate, respectiv plata unor furnizori de bunuri și servicii, este, așadar, de 3,8 milioane lei, o diferență de 579.000 lei nefiind repartizată deocamdată. Cea de-a doua categorie de arierate, pentru care județului Ialomița i-au fost repartizați 1.642.000 lei, este destinată stingerii arieratelor pe care UAT-urile le au față de lucrările executate în cadrul programului național inițiat de OUG 7 privind dezvoltarea infrastructurii rurale, unde se înregistrează mari datorii.
„Banii alocați județului pentru această categorie sunt foarte puțini în condițiile în care pentru a stinge toate arieratele existente în teritoriu ar fi fost nevoie de peste 33 miliarde de lei. Agenții economici vizați vor avea, astfel, satisfacția ca în jurul datei de 27 noiembrie, să primească banii de la primăriile la care au desfășurat diverse lucrări”, a adăugat președintele C.J..
Pe parcursul discuțiilor, consilierul Nicolae Sitaru a reclamat discrepanța între localitățile care au primit bani, legată de valoarea sumei alocate, afirmație combătută de Ioan Martin. Vicepreședintele CJ a negat că ar exista vreun interes politic în repartizarea acestor sume, afirmând că acestea au fost acordate în urma solicitărilor ordonatorilor de credite, care răspund cu privire la exactitatea datelor comunicate.
Cu două voturi „împotrivă” și 23 de voturi „pentru”, proiectul a fost adoptat. Alți consilieri prezenți la ședință nu au votat, legea interzicându-le să facă acest lucru dacă firmele lor sau ale rudelor până la gradul IV au avut contracte de lucrări în această zonă.
Albești, Borănești, Buești, Ciochina, Ciulnița, Colelia, Cosâmbești, Dridu, Făcăeni, Gheorghe Lazăr, Grivița, Ion Roată, Miloșești, Moldoveni, Platonești, Reviga, Sălcioara, Sărățeni, Săveni, Scânteia, Stelnica, Sudiți, Valea Măcrișului și Vlădeni au primit diverse sume, ori pe ambele categorii de arierate menționate, ori separat.
Cele mai importante sume alocate pentru plata unor furnizori de bunuri și servicii sunt la Fetești – 829.000 lei, Buești – 652.000 lei, Ciochina – 220.000 lei, Dridu – 262.000 lei, Ion Roată și Miloșești, câte 182.000 lei, Sălcioara cu 145.000 lei sau Gheorghe Lazăr cu 132.000 lei.
Pentru plata unor lucrări executate pe OUG 7, sume mai importante au primit Borănești – 219.000 lei, Sălcioara – 257.000 lei, Stelnica – 397.000 lei, Sudiți – 183.000 lei și Vlădeni – 140.000 lei.
Cele mai mici sume au fost repartizate comunei Valea Măcrișului – 8.000 lei și orașului Țăndărei – 13.000 lei.