Singurul centru antirabic din județ funcționează la Slobozia
De la începutul anului, peste 300 de persoane au fost mușcate de câini în județul Ialomița
Mulți dintre noi suntem iubitori de animale. Fie câini sau pisici, îi ținem aproape de noi. Ori în apartamente, ori în gospodărie. Le dăm atenție deseori mai mult decât unor apropiați, pentru că animalele, spun mulți, oferă acea iubire necondiționată de care unii oameni au nevoie. Dar ce te faci cu câinii care umblă nestingheriți pe străzi, de multe ori înfometați, gălăgioși și agresivi? Cum nu îi poți lua pe toți în propria-ți locuință să-i hrănești, să-i îngrijești, faci tot posibilul să îi aduni în jurul blocului, de exemplu. De la 3, 4 câini, curând ajung 10 și chiar 20. Deși pricăjiți și hămesiți au putere să urle încontinuu, să se încaiere între ei sau chiar să atace. Provocați sau nu. Ori alți câini, ori oameni. Indiferent de intențiile pe care le avem noi, oamenii, trebuie să fim totuși atenți. Mulți dintre acești câini pot fi bolnavi și ne pot transmite boli nebănuite doar pentru că i-am mângâiat. Pot fi agresivi și ne pot mușca. Nu spun să urâm animalele, dar este imperios necesar să avem grijă în primul rând de propria viață, să o respectăm pe a celor din jurul nostru și să încercăm să conviețuim fără a ne acuza unii pe alții de toate cele doar pentru că vrem să trăim în siguranță. Și afirm cu tărie faptul că acești câini trebuie să fie adunați de pe stradă și îngrijiți în centre specializate, pentru că un om zgâriat sau mușcat de un câine sau chiar de o pisică poate rămâne traumatizat, disconfortul creat, deplasările repetate la medic și, nu în ultimul rând, teama că a fost infectat cu rabie și că poate să-și piardă chiar viața, îl vor schimba cu siguranță.
Din august 2011, în Slobozia există un centru de vaccinare antirabică. Acesta este coordonat de doctorul Ciupitu Aristița, medic primar infecționist la spitalul municipal Fetești, secția boli infecțioase. Până în prezent, la Centru au fost efectuate 1.036 de vaccinări, iar în primele 10 luni ale anului 2012 au fost înregistrați 332 de pacienți cu plăgi mușcate, unele destul de grave. Vaccinarea se face strict pe cinci doze, la un anumit interval de timp. În situația în care câinele este cunoscut, se aplică trei doze, cu condiția supravegherii acestuia timp de 10 zile. Pacientul este obligat să aducă o adeverință de la medicul veterinar că a supravegheat acel câine și că nu ridică semne de întrebare cu privire la rabie și atunci se întrerupe vaccinarea după trei doze. Dar sunt și foarte multe persoane mușcate de câini necunoscuți, așa zișii comunitari, cărora le este aplicată schema completă de cinci doze.
„Vaccinul nu are efecte adverse, se poate administra atât copiilor cât și femeilor însărcinate, pentru că din start se pornește de la faptul că rabia este o boală letală și atunci se pune în balanță viața pacientului sau starea lui de sănătate. Nu are contraindicații pentru bolile asociate pe care le prezintă pacienții. Nu am avut reacții secundare la cabinet în timpul vaccinării sau după, ca șoc anafilactic, deci nu au fost probleme. Adresabilitatea este destul de mare. În momentul de față am rămas singurul centru antirabic din județ, întrucât cel de la Fetești nu mai funcționează din lipsă de vaccin dar și de ser, deoarece pentru anumite plăgi care au o localizare mai deosebită, gen față, organe genitale, mâini, picioare (plantă – zona piciorului de la gleznă spre degete) se impune întâi seroprofilaxia după care se continuă cu schema de vaccinare. Până de curând noi am colaborat cu Spitalul Fetești pentru ser, însă în condițiile în care acesta nu mai există, vom fi nevoiți să direcționăm pacienții spre București, la Matei Balș. Noi nu putem asigura seroprofilaxia, pentru că nu avem secție de boli infecțioase. Serul se administrează sub strictă supraveghere medicală, pacientul este internat 24 de ore, acesta administrându-se progresiv prin desensibilizare, undeva la șapte injectări cu serul antirabic, în funcție de greutatea corporală a pacientului. În aceste condiții, noi nu putem interna pacienții pentru seroprofilaxie și îi redirecționăm”, a precizat asistentul medical Alina Mihaela Zaharia.
Trebuie menţionat că vaccinarea este gratuită, costurile fiind decontate de Casa de Asigurări pe baza dovezii de asigurat. Chiar dacă persoanele care se prezintă la medic pentru vaccinarea antirabică nu sunt asigurate, vor beneficia totuşi de acest vaccin, costurile fiind suportate de spital.
„Cu rabia nu este de joacă și nu putem risca să nu vaccinăm. Deci, cine se adresează la cabinetul nostru beneficiază de servicii medicale, inclusiv de vaccinare. La cabinet se fac și pansamente, pentru că majoritatea plăgilor sunt foarte serioase. Începând din această vară, majoritatea pacienților s-au prezentat cu plăgi destul de grave, cu sutură, cu lipsă de substanță, iar pansamentul trebuie schimbat periodic. Unii dintre ei rămân traumatizați, alții trec mai ușor peste incident. Pacienții care au plăgi mai serioase se pot prezenta direct la Unitatea de Primire Urgențe, unde va fi triat și evaluat. Apoi pacientul ajunge la cabinet. De asemenea, se mai poate prezenta la Chirurgie, în Ambulatoriu, sau pe baza unei trimiteri de la un medic de familie sau specialist, direct la cabinet care este amplasat la parterul spitalului. Tuturor pacienților li se întocmesc foi, unde sunt semnalate dozele, vizitele și tratamentele de care au beneficiat. Trebuie menționat că programul cabinetului este NON STOP, inclusiv sâmbătă și duminica”, a mai spus Mihaela Zaharia.
Rabia nu se ia numai în urma unei mușcături. Acest virus poate fi contactat și din saliva animalului, animal care tinde să își spele blana, să se scarpine… Având o escoriație pe deget, de exemplu, o persoană poate lua virusul chiar mângâind animalul, care poate să nu prezinte agresivitate.
Perioada de incubație a virusului este destul de mare, poate fi chiar de doi ani, astfel că e greu să îți dai seama din timp. Ca prime semne, însă, dacă vorbim de o plagă mușcată, apar în jurul plăgii, mici tumefieri, ușoare parestezii, durere, stări de disconfort, somnolență, apatie, stări depresive, tetaniile, ca în final să intervină meningitele, encefalitele, stările comatoase și în final decesul. Trebuie să știți că nu există un tratament pentru rabie atunci când se declanșează. Doar preventiv, prin seroprofilaxie și vaccin.
La cabinetul de vaccinare antirabică s-au prezentat de la copii de 3 – 4 ani până la persoane în vârstă de peste 80 de ani. Un caz recent și destul de serios este al unui copil în vârstă de șapte ani, din Bordușani, care a ajuns la spital cu plăgi multiple la față, zona intersprâncenală, temporo-mandibulară dreaptă, cu plăgi, cu suturi, cu lipsă de substanță. Din fericire pentru el, a prins ultimul flacon de ser la Fetești și nu a mai fost nevoie de deplasare la București, acesta fiind internat sub strictă supraveghere. Vaccinul a fost asigurat de la Slobozia, astfel că pe 4 noiembrie copilul a încheiat ultima doză de vaccinare.
Reprezentanții Centrului au avut și pacienți, membri ai aceleiași familii, mușcați de câinele propriu, cu plăgi suturate, dar și pacienți care au fost mușcați de mai multe ori și cărora a trebuit să li se administreze din nou vaccinul.
„Am avut exemple când proprietarii și-au ucis câinii după ce au fost mușcați. Și asta de frică. Aceste gesturi nu trebuie făcute pentru că, în primul rând, acel animal trebuia supravegheat, cum spuneam, timp de 10 zile. Omorându-l, nu s-a mai putut respecta perioada și atunci noi trebuie să ne luăm toate măsurile de precauție. Când animalul este omorât și nu mai poate fi supravegheat, ne ducem cu vaccinarea până la cinci doze. De ce spun asta? Pentru că am avut un caz de rabie la Amara, la o pisică. O întreagă familie a beneficiat de serviciile cabinetului nostru, au fost vaccinați, mama primind și seroprofilaxie la Fetești. Pisica era aparent sănătoasă, ceea ce nu le-a pus un semn de întrebare proprietarilor. Pisica a fost dusă periodic la un cabinet veterinar, avea un carnețel cu evidența vaccinărilor, cu toate acestea, pisica a fost turbată. Cum și-au dat seama? Pisica era apatică, nu mai reacționa la niciun fel de stimul, iar după două zile de tratament a decedat. Medicul a anunțat DSV-ul, au dezgropat pisica și i-au făcut analizele. Și a ieșit pozitiv”, a explicat asistentul medical.
Cazurile întâlnite nu au fost niciodată asemănătoare. Unele dintre ele le-au ridicat semne de întrebare pentru care au trebuit să ceară sprijin. Sfaturile medicului Aristița Ciupitu le-au fost întotdeauna de ajutor, atunci când au avut nelămuriri.
„Tot timpul ești pus în situația să recitești ceea ce știai, ca să vezi ce aplici. Când avem nelămuriri, colaborăm cu doctorița Ciupitu. Avem o legătură foarte strânsă și benefică. La orice problemă întâmpinăm, primim sfaturile dumneaei. La început ne-a fost destul de greu. De exemplu, am avut un caz de copil mușcat de șobolan, la Slobozia. Și ne-a pus un semn de întrebare cum a putut să se întâmple. Din păcate, copilului i-a fost administrată doar o singură doză de vaccin, pentru că tatăl nu a mai răspuns la telefon și nu a mai adus copilul la cabinet. Trebuie spus tuturor că o singură doză nu ucide virusul”, a concluzionat asistentul Alina Mihaela Zaharia.