Conferința regională „Zile medicale ialomițene”
Zeci de cadre medicale, medici de familie și specialiști, din județul Ialomița, au participat, în perioada 8 – 10 noiembrie, la Amara, la prima ediție a conferinței regionale „Zile medicale ialomițene”, eveniment organizat de Colegiul Medicilor, Asociația Medicilor și Consiliul Județean Ialomița.
Temele abordate au fost legate de domenii precum: Cardiologie, Hematologie, Pediatrie, Chirurgie, Reumatologie, Endocrinologie, Oncologie, Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
În deschidere, președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, a făcut apel la solidaritatea cadrelor medicale, la unitate și o relaționare mai bună pentru ca lumea medicală să iasă din conul de umbră în care s-a retras.
„Nu mai putem fi izolați. Trebuie să relaționăm mai bine. Lumea medicală trebuie să fie mai unită”, a fost mesajul pe care președintele Consiliului Județean l-a transmis acestora.
„Trebuie să fie mai unită pentru ca un corp de lobby profesional, un corp puternic, o voce care este ascultată, să fie un corp pe care lumea nu doar să-l respecte în declarații, ci să-l recunoască în decizii, în fapte. Să nu vă pierdeți încrederea”, spunea președintele C.J.
Pe parcursul evenimentului a vorbit și senatorul Ion Toma, despre necesitatea unei noi legi a sănătății, despre exodul medicilor, dar și despre neîncrederea în politicieni.
„Știu greutățile cu care vă confruntați, știu că nu ați pus prea multă bază pe parlamentari, dar aș vrea să vă asigur că sunt unul dintre cei care cred în dumneavoastră. Iar plecarea în afară a dumneavoastră m-a pus pe gânduri întotdeauna. Din ceea ce am citit în statistici, numai anul acesta au plecat în afară peste 1.600 de medici. Deci 1.600 de probleme create sistemului sanitar românesc. În mine veți avea un sprijin în Parlamentul României. Știu să mă bat pentru cei corăra nu li s-a dat atenția cuvenită până acum”, a transmis Ion Toma.
La rându-i, senatorul Mihăiță Găină a vorbit despre neîncrederea oamenilor în politicieni, despre promisiunile neonorate ale multora, dar și despre problemele din sistemul sanitar.
Mihăiță Găină a avut un discurs rezervat, însă o declarație inedită avea să atragă atenția. Și anume aceea că și-a propus ca cei doi copii pe care îi are să îi îndrepte spre medicină.
„Știu că indiferent de funcție, mai devreme sau mai târziu, toți ne lovim de anumite probleme de sănătate. Medicii sunt poate cei mai importanți oameni din societatea românească, iar sănătatea cea mai importantă”, a concluzionat Găină, care a transmis că va face tot ce-i stă în putință ca să fie mai bine în acest domeniu.
Cel mai important și aplaudat discurs l-a avut, însă, președintele Colegiului Național al Medicilor, Vasile Astărăstoaie.
Acesta s-a arătat încântat că autoritățile locale sunt prezente la eveniment și că au transmis aceste mesaje de încredere, apreciind respectul acestora față de domeniul medical.
Victor Astărăstoaie a vorbit în general despre societatea românească, pe care a catalogat-o ca fiind puternic divizată, în care frica, ura și invidia sunt elementele pe care se încearcă să se construiască.
„Niciodată nu se va putea construi ceva pe aceste sentimente negative”, spunea acesta. Mesajul nostru, al unui corp de elită, și nu trebuie să ne fie rușine să recunoaștem acest lucru, chiar dacă elitele sunt eliminate pentru că tot ceea ce este diferit trebuie să fie eliminat, mesajul nostru trebuie să plece de la esență și tradiție. Devoțiunea față de celălalt, față de omul suferind, acesta este mesajul pe care trebuie să-l transmitem.
Astărăstoaie a mai vorbit despre măsurile, de multe ori iraționale, care au vizat sistemul sanitar, fără a se cerceta impactul pe care îl va avea aplicarea acestora, măsuri care au produs inechități majore atât în ceea ce privește resursa umană cât și materială.
„Pentru toate acestea au ajuns să fie blamați medicii. Trebuie să spunem că este, poate, și vina noastră că nu am reacționat. Poate este și vina noastră pentru că nu ne-am arătat forța, că am acceptat condiții în care să muncim până la epuizare, că am acceptat să muncim cât șapte persoane în urma acelei condiții aberante, poate este vina noastră că, ocupați fiind să acordăm asistență medicală celor care au nevoie, nu am știut să ne organizăm și poate, de ce nu, am acceptat ca, prin legea 25, colegiului medicilor să i se amputeze mijloacele prin care să își impună punctul de vedere”, reclama Astărăstoaie.
Acesta a mai vorbit și despre politicienii care îi caută numai în campanii electorale, despre dorința de a avea 6% din PIB alocat sănătății, despre necesitatea creșterii veniturilor medicilor, începând cu veniturile medicilor rezidenți, criticându-i în context pe cei care „plâng cu lacrimi de crocodil” de grija medicilor din România dar nu ajută concret cu nimic.
„Dincolo de compasiune, vrem și fapte. (…) Se vorbea despre exodul medicilor. România a cheltuit 3,5 miliarde de euro cu medicii care s-au dus să acopere nevoile altor state. Era atât de greu ca acești bani să rămână aici, într-o țară unde necesarul de medici este imens? (…)Noi vorbim de un sistem care de fapt nu există. Îi lipsește coerența, măsurile care l-au privit au fost incoerente, luate diferit, în momente diferite. Am vrut să construim o mașină la care să punem roți de Mercedes, caroserie de Trabant și motor de nu știu ce… Nu am avut o viziune asupra acestui sistem, nu a existat continuitate la conducere, au existat, în schimb, o politizare, ca un cancer al sistemului și, în același timp, o demagogie a decidenților de la nivel național. Sistemul de sănătate este în acest moment bolnav, toți punând umărul, sub o formă sau alta, la îmbolnăvirea lui”, spunea șeful C.M.
Vasile Astărăstoaie le-a transmis medicilor să aibă încredere în ei, să nu se lase pătrunși de frică și de ură, să nu se dezumanizeze și să fie uniți, mulțumind totodată tuturor celor prezenți pentru că au venit în număr atât de mare la acest eveniment.
Din comitetul științific au mai făcut parte Elvira Craiu, Minerva Muraru, Vasile Voinea, Valeria Stroia, Ioan Tiberiu Tofolean, Vasile Olaru și doctorul Țențea Paul, șef de lucrări fiind doctorul Parepa Irinel.
„Sper ca acest eveniment să devină o tradiție în județul Ialomița, este o necesitate și s-a văzut acest lucru prin numărul mare de medici care sunt prezenți aici. Peste 60% dintre medicii înscriși în Colegiul Medicilor sunt în sală, dar trebuie să precizez că ceilalți sunt ori plecați din țară ori sunt medici rezidenți și nu aveau efectiv cum să participe. Deci, interesul medicilor este unul deosebit”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Ialomița, Vasile Olaru.