Primarul comunei Gura Ialomiței: ”Sperăm ca până la primăvară să putem utiliza noul sistem de irigaţii, un proiect în valoare de 1 milion de euro”
Comuna Gura Ialomiței este în plin proces de transformare. Asfaltări de străzi, lucrări de introducere a canalizării, de înlocuire a conductelor de apă, ba chiar de reabilitare a sistemului de irigații, sunt doar câteva dintre schimbările care au loc în localitate.
Primarul comunei Gura Ialomiței, Cristinel Lambru, consideră că, din punctul de vedere al dezvoltării localităţii, sunt chiar pe un drum bun.
„Am reuşit să asfaltăm o serie de străzi, proiectul de canalizare se află spre final, am schimbat conducta de apă la Luciu, aceleaşi lucrări urmând să aibă loc şi la Gura Ialomiţei. În plus, lucrările la drumul judeţean se află aproape de finalizare şi avem, de asemenea, un proiect pe Măsura 125, de reabilitare a sistemului de irigații la Luciu, pe care l-am şi depus de curând. Un alt proiect pe care îl avem în atenţie se referă la extinderea lucrărilor de asfaltare în satul Luciu, proiect pe care îl vom depune pe Măsura 322 la următoarea sesiune de depunere”, afirma primarul.
O parte dintre proiectele enumerate se derulează prin programul Grupului de Acţiune Locală (GAL) din care face parte și localitatea Gura Ialomiței, alături de comunele Mihail Kogălniceanu şi Giurgeni.
Legat de proiectul privind reabilitarea sistemului de irigaţii, în valoare de 1 milion de euro, acesta urmează să fie publicat pe SEAP, primarul sperând ca până la primăvară să se poată utiliza noul obiectiv pe cele 1.190 de hectare de care dispun.
„Sistemul actual este învechit, are un consum mare de energie şi este firesc să ne dorim un sistem de irigaţii mai rentabil. În plus, era oportun un astfel proiect în condiţiile în care am reabilitat deja sistemul de irigaţii din satul de reşedinţă Gura Ialomiţei. În ce priveşte aportul nostru la cofinanţarea acestui proiect, noi vom achita partea de consultanţă, cea de proiectare, aport care va ajunge la aproximativ 50.000 lei noi. Trebuie spus că la sesiunea trecută de depunere a proiectelor, doar primăria noastră şi cea de la Mihail Kogălniceanu au prins finanţare pentru acest proiect pe Măsura 125, vizând modernizarea sistemului de irigații, depus de noi în urmă cu un an, în sesiunea din luna mai. Ca detalii tehnice, trebuie spus că apa va trece prin staţia I.M. Gheorghiu de pe Dunăre, apoi pe la Spiru Haret din judeţul Brăila, după care, prin cădere, va ajunge la noi. Mai aveam nevoie de două puncte, pentru că nu avem 85 la sută suprafaţa contractată cu Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), fiind nevoie de 18 hectare în plus pentru a echivala cu cele două puncte amintite. Cred, totuşi, că ar fi trebuit să se ţină cont de faptul că în localitatea noastră s-a irigat absolut în fiecare an după 1989, şi înainte şi după înfiinţarea Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii”, a mai spus primarul.
Acest proiect este cu atât mai necesar cu cât agricultura, în special domeniul legumicol, reprezintă sursa de venituri a majorității locuitorilor din zonă. În condițiile în care producţia a fost foarte slabă anul acesta, preţurile au fost şi ele scăzute, toate aceste lucruri îngreunând situaţia economică locală.
Altfel, administraţia locală încearcă să acopere datoriile către furnizorii de utilităţi, cu precădere către Enel, în cazul căruia nu se acceptă întârzieri de plată a energiei electrice.
Primarul susține că, în urma administrării judicioase a fondurilor, a reușit să achite o serie de datorii, în valoare de aproape 2 miliarde lei vechi, către diverşi constructori. În plus, există șanse ca în bugetul local să intre în viitorul apropiat o sumă destul de importantă în urma realizării a două investiții private majore. Cu acești bani se are în vedere schimbarea coloanei de apă în satul Luciu, asfaltarea unor drumuri, modernizarea drumului agricol, săparea a două puțuri de apă etc.
„Dorim să achităm toate datoriile până la sfârşitul anului, dar şi să continuăm o serie de investiţii. Una dintre cele mai recente este achiziţionarea unei centrale termice pentru şcoala din localitate, care va încălzi atât corpul şcolii, al grădiniţei cât şi grupurile sanitare. În ce priveşte centrala care se află acum la şcoală, o vom monta la grădiniţa din satul Luciu, rezolvând astfel şi acolo problema confortului termic. Am achiziţionat, de asemenea, material de construcţie pentru o nouă magazie la şcoala din Luciu, cea veche aflându-se într-o stare improprie”, a precizat Cristinel Lambru.
În altă ordine de idei, pe data de 21 octombrie, în comuna Gura Ialomiței, va fi sărbătoare. Cu această ocazie, va fi marcată şi împlinirea a 100 de ani de viaţă a unuia dintre locuitorii comunei, Iosif Dumitru. Aniversate vor fi și cele 56 de familii din localitate care împlinesc 50 de ani de căsnicie. Nu vor lipsi cântecul și voia bună, la eveniment urmând să participe nume cunoscute din muzica noastră populară, în principal din această zonă a ţării, iar cheltuielile, fără a fi unele exagerate, vor fi suportate din bugetul local.